Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

A mezőgazdaságot elkerülheti a gazdasági válság hatása?

Valószínűleg nem lesz hatása a pénzügyi-gazdasági válságnak a magyar agráriumra - közölte csütörtökön Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.
Szerinte az étel az utolsó, amiben nagyon takarékoskodnak az emberek, és ebben az ágazatban a leggyorsabb az eredményesség növekedése, ami tavaly 7-8 százalék volt. A tárcának idén már 483 milliárdos uniós hátterű költségvetése lesz, és 2009-ben kezdődik a rendszerváltás óta legnagyobb műszaki fejlesztési program - mondta Gráf. Körülbelül 15 céget kellett mentesíteni a másodfokú - időközben visszavont - gázkorlátozás alól.

Szerdán körülbelül 15 cég esetében kellett elrendelni a gázszolgáltatás visszaállítását a második fokozatú korlátozás bevezetése utáni pár órában - mondta el Gráf József. Azoknál kellett intézkedni, amelyek alapvető élelmiszereket állítanak elő (például tej- és húsüzemek, pékségek), és amelyeket folyamatosan kell készíteni, nincs raktárkészlet. A lakosság ellátása nem forog veszélyben - mondta az agrárminiszter. Elmondta azonban, hogyha vissza kéne állítani a kettes fokozatú korlátozást, majd bevezetni a harmadik fokút, akkor már több száz élelmiszerüzemben állna le a termelés.

Enni mindig kell, az emberek minden máson előbb takarékoskodnak, vagyis a fogyasztás az élelmiszerek körében csökken a legkisebb mértékben - hangsúlyozta Gráf József. Az agrárminiszter szerint azért is kerülheti el a válság a mezőgazdaságot, mert ebben a szektorban a legnagyobb az eredményesség növekedése. Tavaly az ágazat termelése 7-8 százalékkal bővült, a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi pozitív eredménye kizárólag az agráriumnak köszönhető - tette hozzá. Az ágazat exportja tavaly 22, importja csak 11 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi forgalom mérlege várhatóan másfél milliárd euró (375 milliárd forint).

Ebben az évben 483 milliárd forint költségvetése van a tárcának, a pénz 69 százaléka európai uniós hányad - mondta Gráf. Arról is beszélt az agrárminiszter, hogy az 1000 milliárdot közelíti az az összeg, amelyből a rendszerváltás óta legnagyobb műszaki-technológiai fejlesztési programok kezdődnek 2009-ben A 60 százalék önrész előteremtésével kapcsolatban azonban vannak aggodalmai - fűzte hozzá a miniszter.

Ötven éve nem voltak akkora különbségek két év alatt a hazai mezőgazdaságban, mint 2007-2008-ban - mondta Gráf József. A két évvel ezelőtti fagy és aszály után kialakult árakon sokat vesztettek nem csak termelők, hanem a befektetők is. A cukortermelők elszámították magukat az árak alakulásában, abbahagyták a répatermesztést, emiatt zárt be négy cukorgyár. A tavaly visszazuhanó árak hatására kialakult feszültséget az almapiacon is sikerült feloldani, felvásárolták a teljes termést. Gabonából rekordtermés volt, sikerült fenntartani az uniós kukoricaintervenciót. Javult a baromfitermelés és növekedtek az árak, miközben az osztrák Négy mancs alapítvány súlyos támadást intézett az ágazat ellen - sorolta az ellentmondásos körülményeket Gráf, aki elmondta, hogy a Négy manccsal szemben a közeljövőben valószínűleg jogi lépéseket tesznek. A 2008-as szőlő- és bortermés mennyiségben kisebb lett, de a minőség az egyik legjobb az utóbbi években - értékelte a tapasztalatokat a mezőgazdasági miniszter.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. január 08. 22:38
    „"A 2008-as szőlő- és bortermés mennyiségben kisebb lett, de a minőség az egyik legjobb az utóbbi években" = Ugyan kicsi a fütyim, de nagyon virgonc. :)”
  • 1. KolompárRómeó 2009. január 08. 22:37
    „Ez a kormány mondott már ilyesmit, amikor magáról a válságról volt szó. Oszt nem nyert. Mint sok más se, amit mondott. Ez a kormány. Adócsökkentés és egyebek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem elég hatékony a 112-es segélyhívó

A 112-es egységes európai segélyhívó hazai működtetése jelenlegi formájában nemhogy nem mozdítja… Tovább olvasom