Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A Microsoft kifizetné a Netscape-et

A Microsoft 750 millió dollárt fizet az AOL Time Warner részére, hogy az lezárja az ellene folyó, a webböngésző piacon folytatott magatartása miatti antitröszt pert.
Az AOL Time Warner a Netscape tulajdonosa, mely ugyan egykor domináns szerepet játszott, ma már csak pár százalékát birtokolja a piacnak, és mivel az együttmûködési megállapodás eredményeképpen 7 évig az AOL is az Internet Explorert fogja használni, nincs indok a továbbfejlesztés finanszirozására.
A Netscape a Mosaic kereskedelmi verziójaként kezdte, 1.0-ás változata 1994-ben jelent meg. 1995-ben vált nyilvánossá, és a piac nagy részét uralta. 1998-ra részesedése fele-fele volt az Explorerrel, értéke ekkor 4.3 milliárd dollár körül járt. Az internetes robbanás után a részvényesek szerint fontossága 8.98 millárd dollárra nõtt, de miután az AOL kezébe került, hanyatlani kezdett. A cég gyakorlatilag alig támogatta fejlesztését, léte pusztán a Microsoft elleni egyik fegyverré vált. 1998-as megvásárlása mára a túlértékelt Internetes lufi miatti számtalan ügylet sorának egyikévé vált. Régen a Netscape egy új kezelõfelület volt, de idõvel csak egy alkalmazássá sülyedt a sok közül.
Persze a Microsoft és az AOL-Time Warner közötti kooperáció számos úton jót tehet az internetnek, nyilatkozta Dirk Mueller, a nyíltforrású Konqueror böngészõ vezetõ fejlesztõje. "Az együttmûködés hasznos lehet, ha azt jelenti hogy a böngészõk hasonló tulajdonságokkal fognak bírni, és ha egységesen kezelik a kódokat az nagyban megkönnyiti a mi dolgunkat is." Negatív abban az esetben lehet, amennyiben olyan tartalomszolgáltatási protokollokat és formátumokat alkalmaznak, melyek használata nem lehetséges az alternatív böngészõknél; számtalan plugin például csak Internet Explorerrel mûködik. "Jelenleg status quo van, a web nagyrésze bármilyen böngészõvel látható. Nincs okom azt hinni, hogy csak e miatt a megállapodás miatt ez megváltozzon." Véleménye szerint továbbra is lesz hely az alternatív böngészõk számára, mivel az Internet Explorer számos dologra nem alkalmas - pl. nem felel meg a W3C szabványnak, mely többplatformos projektekhez szükséges. "Az Explorerben számtalan hatalmas biztonsági hiba van, köszönhetõen az ActiveX scriptelésnek" - tette hozzá.
Habár a megállapodás csökkenti a böngészõpiaci versenyt - ami igy se nagy, mivel az Internet Explorer részesedése már 90% felett van -, azt is jelentheti, hogy a jövõben jóval többen használnak egyéb alternatív megoldásokat, mint az Opera. Az oslói központú Opera Software vezérigazgatója, Jon Vonttzchner véleménye szerint nem tesz jót a versenynek az eggyel kevesebb játékos. "Ez a megállapodás még fontosabbá teszi a mi munkánkat. A Microsoft a Netscape megöléséért fizetett, ez azt jelenti, hogy az AOL kivonul a böngészõpiacról. Szomorúnak tartom a Netscape halálát." Az Opera Mac és Linux platformokon is jelen van, habár Mac részen az Apple nyíltforráson alapuló KHTML kódú Safari böngészõje erõs konkurenciát támaszt. Vonttzchner közlése szerint nagy figyelmet fordítanak a mobilpiacra is, például ezt alkalmazzák a Sony Ericsson is P800 telefonjában. Ennek ellenére persze az alternatívok évek óta csak vesztenek piaci részesedésükbõl az Explorer javára.
Kurt Knight, a maces Safari böngészõ termékmenedzsere szerint tartalomjegyzék kezelésük, beépített Google keresési lehetoségük révén termékük jobb konkurensuknél, és az Apple közlése szerint gyorsabb is az oldalak renderelése, 16 másodperc az IE 50 másodpercével szemben. A Safari magját a nyíltforrású KDE projekt motorja képezi, és már a béta szoftvert több mint két millióan töltötték le.
-- prim.hu --

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nincs vége a valóságshow-knak Magyarországon

Új valóságshow-t indít ősszel a tv2 - tudta meg a kereskedelmi csatorna név nélkül nyilatkozó… Tovább olvasom