Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A miniszterek is vagyonosodási vizsgálat alá vetik magukat

Nemcsak a miniszterelnök, hanem az összes miniszter vagyonosodási vizsgálatot kért maga ellen. A lépés leginkább arra hivatott, hogy a közvélemény hitét visszaállítsa a politikusok, a Gyurcsány-kormány tisztességét illetően.
Vagyongyarapodási vizsgálatot az átlagember is kérhet maga ellen, csakhogy ha ez divatba jönne, az APEH apparátusa megbénulna. Nem kérdés viszont a folyamat, ha valaki becsületességének tisztázása a cél vagy közérdeket érint az ügy. Így vélhetően a Gyurcsány-kabinet tagjainak kérelmére is rábólint az adott hivatalvezető. Persze ha Gyurcsányék ellen eljárás indul, annak eredménye csak akkor kerülhet a nyilvánosság elé, ha az adóalany azt közzéteszi, a vagyonvizsgálat végterméke ugyanis adótitoknak számít.

A kabinet tisztázó akciójáról megoszlanak a vélemények. Nyakó István MSZP-szóvivő szerint az elképzeléssel azt szeretnék bevezetni, hogy a kormány színétől függetlenül kérjenek maguk ellen vizsgálatot a miniszterek. Mint mondta, ez hozzájárulhat a közbizalom erősödéséhez és a politikai elit rehabilitációjához. Szijjártó Péter fideszes képviselő azt nyilatkozta: nincs félnivalójuk egy esetleges ellenőrzéstől, bár a párt képviselői nem fognak vagyongyarapodási vizsgálatot kérni maguk ellen. Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője úgy látja: a kormány ezzel a lépéssel bizonyíthatja feddhetetlenségét, és Gyurcsány Ferenc is megmutathatja, hogy erős a pozíciója a kormányban.

Az adóhatóság általában egyébként maga indít eljárást, és akkor is biztosra megy: az ellenőrzéseket ugyanis nem szúrópróbaszerűen hajtja végre, hanem azokat az adóalanyokat vizsgálja, akiknél szembetűnő aránytalanság áll fenn a vagyoni helyzet és a bevallott jövedelem között. Ennek következtében a hatékonysági mutató egyre javul: tavaly már az esetek háromnegyedében állapított meg adóhiányt az APEH. Az adóhatóság munkáját segítik a jó szándékú emberek is, a vizsgálatok negyede-ötöde indul bejelentés nyomán.

Az emberek ugyanis előszeretettel fordulnak a hivatalhoz, ha a szomszéd fűje zöldebb, de előfordul olyan is, hogy válófélben lévő házastársak nyomják fel egymást a revizoroknál. Az eljárási rend a következő: bejelentés esetén megvizsgálják, érdemes-e vagyonvizsgálatot indítani, egy-egy eljárás ugyanis túl hosszú és drága ahhoz, hogy akkor is lefolytassák, ha borítékolhatóan eredménytelen lesz, legalábbis az adóhatóság szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom