Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A miniszterelnök is támogatta

Kránitz László második ciklusát tölti a parlamentben, ahová mindkétszer listáról jutott be. Igaz, a mostani választásokon az a furcsa helyzet állt elő, hogy nagyságrendekkel jobban szerepelt, mint annak előtte, hetekig mégis kétséges volt, valóban lesz-e helye az Országgyűlésben. Szerkesztőségünkben a saját és a kormány munkájáról, a város pénzügyi helyzetéről és az Új Egyensúly programról is beszámolt.
– Miként értékeli a választások eredményét? Kiélezett küzdelem után kétséges volt, hogy bekerül-e a parlamentbe.
– Valóban nagyon foglalkoztatott, hogy a parlament tagja lehetek-e, de a két forduló között és azután is végig biztattak. Maga a miniszterelnök is a támogatásáról biztosított. Ez óriá-

si öröm volt számomra, hiszen azon túl, hogy személyesen nekem szóló elismerés volt, természetesen Sopron elismerése is. Ebből egyértelműen az derült ki, hogy Sopron fontos az MSZP-nek, illetve a Magyar Köztársaság kormányának.

Kiélezett választási verseny

– Mit szólt a két forduló közötti változáshoz? Az elsőhöz képest további javulást lehetett tapasztalni, ezzel együtt fordítani nem sikerült.
– A minden eddiginél jobb szereplés annak a munkának az elismerése volt, amit a város érdekében tettem az utóbbi négy évben. Ez egy alapvetően konzervatív-jobboldali, picit liberális város, ahol az elmúlt tizenhat évben egyáltalán nem sikerült szocialista jelöltnek nyernie. Az is igaz, hogy ennyi szavazatot sem sikerült megszereznie, illetve soha ilyen kiélezett verseny, kicsi különbség sem volt az MSZP és a Fidesz jelöltjei között. Ennek örültem. Annak természetesen nem annyira, hogy nem sikerült megszereznem az egyéni mandátumot. Bevallom, arra készültem, hogy a munka és a városvezetéssel közösen elért eredmények után sikerülni fog a győzelem. Most már nem érdemes találgatásokba bocsátkozni, hogy mivel lehetett volna fordítani a választás kimenetelén. Készülünk arra, hogy a következő alkalommal nyerni fogunk.

Támogatások a városnak

– Mit tesz most Sopronért az Országgyűlésben? Mit szeretne megvalósítani?
– Meg akarom valósítani azt a programot, amelyet a választások ideje alatt a soproni választópolgároknak ajánlottam. Szeretnénk azokat a fejlesztéseket elindítani, amelyek által az itt élők életminősége javulni fog, a város tovább fejlődik. Még nagyon kezdeti stádiumban van számtalan ügy, hiszen az új kormány még csak most állt fel. Eddig túl sok lehetőség nem volt arra, hogy a programomért lobbizhassak, de szeretném, ha rövid időn belül minél több támogatás és forrás kerülne a városba.

Önkormányzati választások

– A választások után kiderült, az ország pénzügyi helyzete nem éppen rózsás. A várost hasonló vádak érik, az ellenzék teljes csőddel riogat. Miből lehet visszafizetni Sopron adósságállományát?
– Van elképzelésünk arra vonatkozólag, hogy miként lehet lefaragni azt a működési hiányt, ami jelenleg „nyomja” a város költségvetését. Azt gondolom, hogy nem a fejlesztési hitelek jelentenek nagy problémát, ami jelentősebb gond lehet, az a működési hiány. Ezek csökkentésére is vannak terveink, melyeket meg kell majd valósítani.
– Mik ezek az elképzelések?
– Erre október elseje és a megnyert önkormányzati választások után szívesen válaszolok. Most még abban a fázisban vagyunk, hogy készülünk a választásra és a terveknek megfelelően készül a programunk is, melynek egy részét képezi a működési hiány lefaragására vonatkozó elgondolásunk.
– Miért üdvözölte a védegylet megalakulását? Miért jó ez a szervezet az MSZP-nek?
– Én azt üdvözöltem, hogy Sopronban végre létrejött egy olyan civil szervezet, amelyik tenni akar a városáért. Ez azt is jelzi, hogy az itt élők szeretnének cselekedni a saját lakóhelyük érdekében. Látom, hogy a védegyletnek van programja, vannak elképzeléseik, ezért együttműködést ajánlottam fel nekik. A kampány során minden fórumon azt nyilatkoztuk, hogy mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni, akinek a programja hasonló a miénkhez, illetve vannak benne közös elemek. Ilyen Sopronban például a Deák tér felújítása, ami mellett kiállt a védegylet. Ez számomra rendkívül szimpatikus volt, hiszen az derült ki belőle, hogy ők nem gátjai a fejlesztésnek, ugyanúgy gondolkodnak a tér felújításáról, mint mi. Más területen is egyértelmű hasonlóság figyelhető meg az ő elgondolásaik és a mieink között.

Baloldali kormányprogram

– Bátor ember Gyurcsány Ferenc, hiszen a több százmilliárdos választási ígéretekkel szemben megszorítás következik. Miért volt szükség az ígéretekre, miért kellenek a megszorítások?
– Pszintén el kell mondani az embereknek, hogy milyen helyzetben van a Magyar Köztársaság, éppen ezért jelentette be az Új Egyensúly programját a miniszterelnök. Ebben 2008-ig fogalmaz meg célokat, illetve eszközöket. A cél az, hogy a költségvetés egyensúlya helyrebillenjen, és meg tudjunk felelni az európai uniós követelményeknek. Fontos, hogy az euró mi-

előbb bevezethető legyen, illetve 2007-től hozzáférjünk az unió támogatásaihoz. Sikeres pályázatok útján évi ezermilliárd forintnyi összeg áramolhat az országba. De ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha sikerül rendbe tenni a költségvetés hiányait. Ezért van szükség ennek a programnak az elfogadására. Ezenkívül meg kell változtatni olyan évtizedes rossz gyakorlatot, mely szerint ugyanakkora részt vállalnak a közterhekből a tehetősek és azok, akik egyébként rászorultak. Ezzel a programmal azt mondja a kormány, hogy vállaljanak nagyobb részt azok, akiknek erre több lehetőségük van. Ez igazi baloldali elgondolásra vall, ami egyesek számára nyilván kellemetlenséggel is jár. Remélem, az emberek belátják, hogy mindenki számára elfogadható, ha mindenki a teljesítménye alapján veszi ki részét a

közteherviselésből. Ráadásul amennyiben a program a terv szerint halad, 2008-ban már nem lesz szükség ilyen intézkedésekre. Amennyiben a ciklus elején ezeket a kérdéseket eldöntjük, akkor 2009-ben már reálbér-emelkedéssel számolhatnak a választópolgárok. A program arról is szól, hogy a politika „magán kezdi el” a változtatásokat, a takarékosság érdekében csökken a minisztériumok létszáma, illetve a minisztériumok száma tizenkettőre apadt. Továbbá nem lesz szükség ennyi önkormányzatra. Az Új Egyensúly azt is tartalmazza, hogy az ezer fő alatti településeken nem szükséges fenntartani külön hivatalt. A program arra kívánja az érintett falvakat serkenteni, hogy társuljanak, hozzanak létre körjegyzőségeket, hiszen ezáltal olyan mennyiségű pénzt lehet megtakarítani, ami nagy segítség az egyensúly helyreállításában. Magyarországnak fel kell készülni a regionalitásra. Az unióban már mindenhol régiók működnek, amelyek nagyságrendekkel hatékonyabbak és gazdaságosabbak a mi elavult megyerendszerünknél.

Veszélyes mértékű hiány

– Mi az oka annak a nagy hiánynak, amit az ország felhalmozott az utóbbi évtizedben?
– Az elmúlt tizenhat évben a kormányok pártszínektől függetlenül próbáltak igazságtalanságokat orvosolni, ez vezetett oda, hogy ilyen mértékben megnőtt a hiány a költségvetésben. Ezek egyébként jogos intézkedések voltak. Az Orbán-kormány is és a Medgyessy-kormány is béreket emelt, melyek addig megszégyenítően alacsonyak voltak. Csakhogy ezekkel az intézkedésekkel olyan mértékben nőtt a hiány, ami veszélyeztette az ország további működését. Most azonban, amennyiben nem sikerülne ezen a hiányon faragni, elesnénk az említett uniós támogatásoktól. Ezt a hibát nem szabad elkövetni. Mindegyik kormánynak része volt abban, hogy ilyen pénzügyi helyzetbe került az ország, de ez a kormány felismerte, hogy rendbe kell tenni a költségvetést. Az Új Magyarország egyébként nem áll ellentétben az Új Egyensúllyal. Azt ígértük, felújítunk ezer iskolát, hidakat, autópályát építünk, belvárosokat teszünk rendbe, ezek meg is valósulhatnak. Tovább folytatódik az ígért nyugdíjkorrekciós program, amit az év elején fogadott el a kormány, a nyugdíjasok utazási kedvezményei megmaradnak. Nem változik a családtámogatási rendszer sem. Sőt, a kormány arra is ígéretet tett, hogy a családi pótlék emelkedjen.
– Született már döntés arról, hogy mi lesz a megyei önkormányzatokkal?
– Kétharmados többség szükséges az önkormányzatokról szóló törvény módosításához. Kíváncsian várjuk, hogy az ellenzéki pártok miként viszonyulnak a javaslatainkhoz. Amennyiben támogatnák, első lépésben csökkenne a megyei önkormányzatok közgyűlésé-

nek létszáma, 2009-ben pedig már meg is szűnnének, ezt követően régiós önkormányzatokat választanánk négy évre.

Hétvégi elfoglaltságok

– Mennyire jó a kapcsolata a többi soproni országgyűlési képviselővel, Firtl Mátyással és Molnár Ágnessel? Konzultálnak a várost érintő kérdésekről?
– Az utóbbi időben nem nagyon volt alkalom az egyeztetésre, nem mindennapos, de jó a kapcsolatunk. Azt gondolom, ha lesz egy olyan cél, aminek érdekében össze kell fognunk, akkor ez megtörténik és a lehetőségekkel élni fogunk. Még a ciklus elején tartunk, ez alatt a néhány hét alatt nem volt lehetőség közös tervek megfogalmazására.
– A parlamenti munka nem kis elfoglaltságot jelent, hogy telnek a szorgos hétköznapok? Elég ideje jut családjára?
– Feleségem és két gyerekem már megszokta, hogy hétvégeken, szabadnapokon csak a legritkább esetben vagyok otthon, a legtöbb rendezvény ugyanis éppen ezekre a napokra esik. Nem örülnek a ritka együttlétnek, de úgy érzem, elfogadták.

Család és politika

– Beszélnek otthon a politikáról? Téma a munkája?
– Feleségemmel nem, fiam azonban már hatéves és sok mindenkit felismer a televízióban. Gyakran szalad hozzám azzal, hogy nézd, apu, itt van Gyurcsány Feri bácsi, vagy éppen Orbán Viktor. Mindenesetre próbálom a családtól távol tartani a politikát, a munkát. Úgy élem az életemet, mint bármelyik más családapa. Reggel, ha tehetem, én viszem a gyerekeket az óvodába, bölcsődébe. Arra már ritkábban van példa, hogy én menjek értük, de amennyi szabadidőm van, azt igyekszem velük tölteni. A korábbi szokásos csütörtök esti focit is miattuk mondtam le, akkorra esett a fürdetés, altatás ideje. Testvéreimnél is vannak gyerkőcök és gyakran tartunk közös, nagy családi rendezvényeket. Most új időszak kezdődik az életünkben, mert Laci fiam szeptembertől iskolába,

Laura kislányom pedig óvodába kezd járni. Ez némileg bonyolítja az életünket, kicsit „szorosabbá válnak” a napjaink. Míg az oviból megengedhető volt pár perces késés, az iskola már nagyobb pontosságot igényel.

Nyáron foci-vb

– Mivel telik a nyara?
– Munkával. Július 31-ig parlamenti ülések vannak,

augusztus 10-től pedig indul a kopogtatócédula-gyűjtés az önkormányzati választásra. Emellett elkezdtünk építkezni a Tünde utcában, ami szintén jelentős időt, energiát köt le. Kinőttük a lakást és úgy döntöttünk, nagyobb helyet teremtünk magunknak. Tényleges pihenésre így csak augusztus első hetében lesz idő, úgy tervezzük, valamelyik tengerpartot keressük fel. Régi vonzalmamnak köszönhetően a focivébét is figyelem, sőt, az Argentína–Szerbia-Montenegró meccset élőben nézem végig Gelsenkir-

chenben pénteken. Egyébként Brazília győzelmében bízok, itthon a fiammal a tévé előtt együtt szurkolunk.

Kránitz Lászlóról

Tizenhét évesen, 1990-ben lépett be a Magyar Szocialista Pártba. 1994-ben lett az MSZP soproni irodájának vezetője, majd 2000-től az MSZP Sopron és Környéke Helyi szervezetének elnöke. Ekkor több fiatal tagtársával a változás lehetőségét kínálták, amit a küldöttek többsége elfogadott, illetve bizalmat szavazott programjuknak. Azóta sikeresen ment végbe a helyi szervezetben a fiatalítás. 2002-ben az MSZP bizalmából, a Győr-Moson-Sopron megyei listáról jutott a parlamentbe. A külügyi és az idegenforgalmi bizottságban, valamint az európai integrációs albizottságban dolgozott. Az európai integráció kérdései mellett intenzíven részt vett a Soproni borvidéket is érintő borjogi szabályozás módosításában. Alapító tagja az MSZP MOZAIK-Klubjának, amely azokat a pártban dolgozó fiatal politikusokat tömöríti, akik új ötletekkel kívánják megtölteni a szociáldemokrácia fogalmát, és programjuk gyakorlati megvalósításáért hatékony lépéseke t is tesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom