Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A MOKÉP igazgatója szerint Tarr Béla valótlanságokat állít

Tarr Béla Ezüst Medve-díjjal jutalmazott filmjének magyarországi forgalmazója, a MOKÉP igazgatója szerint a rendező valótlanságokat fogalmazott meg a Der Tagesspiegel című német lap online kiadásában vasárnap megjelent interjúban.
"A torinói ló alkotójának nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Nemcsak önmagának, hanem az egész filmszakmának, valamint a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt" - fogalmazott Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatja az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A most zárult Berlinalén rangos díjjal kitüntetett Tarr Béla-filmet március 10-től játsszák a magyarországi mozik a MOKÉP forgalmazásában. A Der Tagesspiegel vasárnap cikke szerint a rendező többek között kifejtette: olyan országban él, amely már nem szabad. "Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen".

Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatja reagálásában hangsúlyozta: egy, a nemzetközi színtéren mozgó művésznek tudnia kell, hogy szavainak súlya megsokszorozódik egy ilyen díj után. Leszögezte, hogy Tarr Bélát továbbra is nagy művésznek, talán a legnagyobb élő magyar rendezőnek tartja, és talán az elsők között volt, aki gratulált neki szombat este.

"Tarr Bélának egy nap alatt sikerült elérnie, hogy a befogadók műveit ne azok értéke, hanem politikai hovatartozása szerint ítéljék meg" - emelte ugyanakkor ki Gulyás Balázs, aki "képtelennek" nevezte Tarr azon kijelentését, hogy Magyarország már nem szabad. A rendezőnek a lapban idézett egy másik gondolata - "a kormány gyűlöli az értelmiséget" - kapcsán a MOKÉP igazgatója leszögezte: "az elmúlt huszonegy év egyik szomorú tanulsága, hogy liberális véleményvezérek szerint aki nem liberális, az már nem is lehet értelmiségi, művész meg pláne nem".

A filmeknek ígért állami támogatások leállítása körül kialakult helyzetért Gulyás Balázs szerint nagy részben a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány a felelős, utóbbi a minisztériumi átutalások egy évnyi elmaradása miatt. Mint hangsúlyozta, az a Tarr-kijelentés is tételesen cáfolható, hogy "most egy kormányzati igazgatót neveztek ki, aki egyfajta cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket".

"A kormány fog véleményt mondani a biztos programjáról, és hozzájárul vagy nem járul hozzá ezen program végrehajtásához. Talán érdemes lenne megvárni a kritikákkal a program elkészültét, talán érdemes volna legalább egy esélyt adni" - fejtette ki Gulyás Balázs, aki szerint a történtek legfőbb tanulsága az, hogy "a XXI. században egy meggondolatlan nyilatkozattal egy művész akár egész életművét saját maga zúzhatja porrá".

Olvasóink írták

  • 1. saturnus 2011. február 21. 12:17
    „Hát persze ,hogy azt mondja amikor orbán vazallusa. Az is bizonyítja,hogy senki sem mondta neki és már kárál.,bizonyítván a hűségét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrtanulókat ütött el egy személyautó

Rendőrtanulókat - próbaidős őrmestereket - ütött el egy személyautó Miskolcon a Szentpéteri kapuban… Tovább olvasom