Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A MOL megpróbálja védeni magát

Alapszabálymódosításra készül a MOL az április 23-iki közgyűlésen. A változtatások egy részének célja, a lopakodó felvásárlás elleni védekezés - derül ki a közgyűlési dokumentumokból, amelyeket a társaság kedden tett közzé. Az osztrák OMV AG múlt hétfőn jelentette be, hogy 21,2 százalékos részesedését eladta az orosz Szurgutnyeftyegasnak.
"A jelenlegi részvényesi átrendeződés és struktúra indokolttá teszi, hogy a Társaság lopakodó felvásárlása ellen megfelelő mechanizmusok működjenek" - áll az előterjesztésben. Ennek részeként a javaslat háromnegyedes határozathozatalhoz köti az igazgatóság tagjainak visszahívását és szigorítja az erre vonatkozó alapszabályi rendelkezést is: a közgyűlés korábban legfeljebb hat hónapon belül 3 igazgatósági tag visszahívásáról határozhatott, ez három hónapon belül 1 tag visszahívhatóságára módosul.

A lopakodó felvásárlások elleni védekezést szolgálná az a rendelkezés is, amelynek értelmében az igazgatóság felhívására a részvényes köteles haladéktalanul nyilatkozni a tulajdonában álló részvények vonatkozásában a tényleges haszonhúzó tulajdonos kilétéről és amennyiben ezt nem teszi, vagy ha "alapos okkal feltételezhető, hogy a részvényes az igazgatóságot megtévesztette", a szavazati jogát felfüggesztik.

Ezen kívül a javaslat kiegészíti a "B" sorozatú részvényhez fűződő jogokat: ha az igazgatóság nem támogatja, a "B" sorozatú részvény tulajdonosának igen szavazata szükséges az igazgatóság, a felügyelő bizottság tagjainak, és a könyvvizsgálónak a megválasztásához és visszahívásához, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó döntéshez és az alapszabály egyes pontjainak módosításához.

Az egyetlen, meghatározott szavazatelsőbbségi jogokat biztosító B részvénnyel kapcsolatban az alapszabály úgy rendelkezik, hogy ezek a jogok csak addig kapcsolódnak a részvényhez, ameddig az a Magyar Állam, az Állami Privatizációs és Vagyonkezel Részvénytársaság ("ÁPV Rt"), az ÁPV Rt. bármely jogutódja, vagy a Magyar Állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló más magyar szerv tulajdonában áll. Ezt a korlátozást az április 13-ra előterjesztett javaslat eltörli, mint ahogy megszűnik a különbségtétel a részvényesek között a vonatkozásban is, hogy a jövőben egyetlen részvényes - tehát a Magyar Állam, vagy az annak nevében tulajdonosi jogokat gyakorló más magyar szervezet, az ÁPV Rt illetve annak jogutódja - sem gyakorolhatja a szavazati jogok több, mint 10%-át.

Az alapszabály módosításán kívül a közgyűlés elé kerül az igazgatóságnak az a javaslata is, hogy a társaság 2009-ben, a 2008-as üzleti évre vonatkozóan ne fizessen osztalékot, a teljes 2008. évi eredmény kerüljön az eredménytartalékba.

Olvasóink írták

 • 2. klj_54 2009. április 08. 18:33
  „Piacellenes ez a cirkusz!
  A MOL egy társaság, ami magánkézben van.
  A parlament meg a dróton rángatott bábu módjára kielégíti pár gazdag ember igényeit.
  Amíg az únió seggbe nem rúgja ezt a 386 nagyrészt megélhetési bűnözőt, ez marad:(”
 • 1. waterbear 2009. április 08. 16:05
  „Aha mert ez a részvények eladásnak is használ....

  Meg kellett volna tartani az 51%ot és akkor nincsen gubanc:-)))

  Majd a MOL kedvéért az egész tőzsde átalakul, hogy nehogy felvásárolják.... ezen kicsit hamarabb kellett volna gondolkodni, akkor amikor az ajánlat még partneri szinten szólt.... így akárkié is lesz, az lesz a GAZDA:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz válaszokat vár Demszkytől

Feljelentést tesz a Fidesz, ha Demszky Gábor nem tisztázza rövid időn belül a vitatott fővárosi ügyeket. Tovább olvasom