Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A MÖSZ szerint a települések nem terhelhetők tovább

Több kifogást is emelt és további egyeztetést kért a Belügyminisztérium új önkormányzati törvénytervezetének vitaanyagával kapcsolatban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).
A szövetség erről szóló, az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozatának lényege, hogy a MÖSZ szerint az önkormányzatokra nem rakható az eddiginél több teher. A dokumentumból - amelyet Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere írt alá – kiderül, hogy a szervezet a szóbeli egyeztetést követően írásban jelezte kifogásait az önkormányzati rendszer tervezett átalakításával kapcsolatban Tállai András államtitkárnak.

A MÖSZ kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a kistelepüléseket, a megyéket, illetve a kerületeket ne érintsék hátrányosan a változások. Szeretnék, ha az alapfokú oktatás továbbra is önkormányzati feladat maradna, de a biztonságos működtetés érdekében ahhoz az eddiginél nagyobb állami szerepvállalás társulna.

Fontosnak tartják az iparűzési és más helyi adóbevételek helyben hagyását is, mert – mint írták – e bevételek elvételével működési forrásaiktól és a fejlesztési hitelek törlesztésének lehetőségétől fosztanák meg a településeket. A MÖSZ a koncepcióban javasolt új helyi adók kivetését fizetőképesség hiányában nem támogatja – olvasható a nyilatkozatban.

A szövetség elengedhetetlennek tartja az önkormányzati törvény tervezetének a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiához való igazítását, ugyanis – mint hozzátette - az utóbbi az erős önkormányzatokra épít, ami szemben áll az előbbi vitaanyagban fellelhető központosítási törekvésekkel.

A MÖSZ konkrét számokon alapuló hatástanulmány elkészítését szorgalmazza annak érdekében, hogy kiderüljön, mitől lenne az új önkormányzati rendszer olcsóbb a mostaninál, valamint igényli az egyeztetések és tárgyalások folytatását is – írta a szövetség elnöke, Gémesi György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Déli Krónika a leghallgatottabb déli rádiós műsor

Kossuth Rádió Déli Krónika című műsora volt a legnépszerűbb déli rádiós műsor áprilisban a GFK-Ipsos… Tovább olvasom