Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A mozgás hiánya és a tanulás

A gyermekkori, folyamatos tévénézés-videózás és az elhízás között egyértelmű összefüggés adódik – hívják föl a figyelmet szakemberek. Ezt fontos hangsúlyozni, mert napvilágot látott egy fölmérés, amely szerint a kettő között nincs különösebb kapcsolat. Dehogynincs!
Nincs az a kevés mozgás, amit ne lenne érdemes a gyerekeknek, fiataloknak elkezdeni. Nemcsak a jelentős erőkifejtést igénylő, látványos eredményhez vezető mozgás számít, hanem tulajdonképpen minden. Már napi tíz perc, rendszeres mozgásnak is van mérhető hatása. Elkezdeni bármikor, bármivel lehet a mozgást, akár azzal is, hogy valaki egy megállónyival hamarabb száll le a buszról – mondja dr. Mikulán Rita megyei főorvosnő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi albizottságának tagja.

25 százalék

Manapság olyan nézetek is terjednek, hogy például a tévénézés és a mozgáshiány nem állnak egymással szoros kapcsolatban, de ez aligha van így. Ami időt ülve tölt a gyermek, az az idő a mozgás számára mindenképpen elvész, ezt egyebek között lépésszámlálóval is bizonyították. Az ülő életmód egyenesen vezet a mozgáshiányhoz, s az abból következő, különböző egészségügyi gondokhoz.

Egy furcsa felmérés

S lássuk ezt a bizonyos fölmérést, mely szerint nem lenne kapcsolat a tévézéssel és a mozgással töltött idő között! A Harvard egyetem gyermekgyógyásza 6400 lány és 4500, tíz-tizenötéves fiú tévézési-sportolási szokásait vizsgálta az Egyesült Államokban, négy éven át – ennek eredménye az idézett, meghökkentő kimutatás. Dr. Mikulán Rita azonban fölhívja a figyelmet: a vizsgálat speciális gyermekanyag részvételével történt, mely még az átlag-amerikai gyermektársadalmat sem reprezentálja, hát még a magyart. Tehát semmiképp sem tekinthető biztatásnak: tévézzenek csak a gyerekek nyugodtan napestig. Épp ellenkezőleg!

Voltaképpen ma az országban csak a fiatalok huszonöt százaléka mozog rendszeresen – iskolán kívüli foglalkozásokon –, ugyanennyien föl is vannak mentve testnevelés alól, tehát még az iskolán belüli testmozgás sem valósul meg. A fölmentések valós, indokolt egészségügyi problémákból adódnak, ugyanakkor általános tapasztalat: a kövér, illetve túlsúlyos gyermekek egy része is előbb-utóbb a fölmentettek közé kerül. Emiatt egyre inkább elhízottabbak lesznek, s egyre drámaibbá válik a probléma.

Összezsugorodó gyomor

A túlsúlyos gyermekek délutáni gyógytestnevelés-foglalkozására Szegeden is vannak kijelölt iskolák. De ide a gyermekek elszállítását a szülők számára a munka miatt legtöbbször nemigen megoldható. Így aztán a kövér gyermekből kövér felnőtt lesz, akinek nagy az esélye szív-, és érrendszeri megbetegedések, és a legkülönbözőbb egyéb problémák kialakulására.

S miképp is károsít az általános gyermekkori mozgásszegénység? Az elhízás, a magas testzsírszázalék csak egy része a dolognak – hívják föl a figyelmet testnevelő tanárok –, az izomzat nem fejlődik, nem tartja a csontrendszert. Ebből aztán testgörbületek adódnak, melyek további problémákhoz vezetnek. Ilyen például az emésztési zavar: az izomzat ne tartja a gerincet, „görbe" testtartása lesz a gyermeknek, s ez összeszorítja a gyomrot.

Oxigénhiány

A rossz tartás, az előreeső mellkas a tüdőt is nyomja, az nem tud kitágulni, levegővel feltöltődni, ez mér légzési rendellenesség. Ennek következtében nem jut elég oxigén a véráramba, ez minden élettevékenységet visszafog. A legoxigénigényesebb szerv, az agy működését is – a gyermek tehát a szellemi erőkifejtést igénylő tanórákon sem tud teljesíteni. Ugyanakkor – mert a gyermek nem tudja feldolgozni az órai információkat, tehát unatkozni kezd, ugyanakkor a szervezete érzi, hogy mozgásra lenne szüksége – hiperaktivitás is lehet a következmény. Ez nemcsak az adott gyermek, de az egész csoport tanórai munkáját is negatívan befolyásolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom