Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A mozgáskorlátozottság vagy az idős kor nem indok?

Az Igazságügyi Hivatal szerint az idős kor, vagy a mozgáskorlátozottság nem indokolja, ha valaki késve nyújt be egy kérelmet - legalábbis ez derül ki abból a beadványból, amit egy panaszos írt Szabó Máté ombudsmannak.
Az asszony állami kárenyhítési támogatást akart kérni, de rokkantsága és fia halála miatt késve nyújtott be fellebbezést az elutasító határozatra. Az ombudsman elmarasztalóan nyilatkozott az eljárásról és a rendészeti minisztert kérte jogszabályi változtatásra, de Draskovics Tibor vitatta, hogy ebben hatásköre lenne az ombudsmannak.

Szabó Máté Draskovics Tibornak írt válaszlevelében kifejtette, hogy az emberi jogok védelme érdekében az ombudsman szabadon értelmezi a feladatát és a hatáskörét, amikor vizsgálatot indít a konkrét alapjogsérelmek, panaszok ügyében.

Az ombudsmanhoz eredetileg érkezett panaszt egy idős, mozgáskorlátozott asszony nyújtotta be, aki gyermeke halála miatt - bűncselekmény áldozata lett a fiú - egyedül maradt. Ezek miatt nem volt képes időben kérni az állami kárenyhítést. Az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata határidő túllépés miatt utasította el. A törvény szerint a határidőt megfelelő indokkal túl lehet lépni, de az nincs megszabva, mik a megfelelő indokok. Szabó Máté akkor azt javasolta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy ennek tisztázására változtassanak a törvényen, és vizsgálják felül a "megfelelő igazolással" kapcsolatos felfogást, valamint a hiánypótlásra való felhívás gyakorlatát.

Draskovics Tibor az ombudsmani vizsgálatban azt kifogásolta, hogy a panaszos lekéste a jogorvoslatra megszabott határidőt, az országgyűlési biztos mégis önkényesnek és méltánytalannak nevezte az illetékes hivatal magatartását.

Szabó Máté szerint, ha egy panaszos lekéste a jogorvoslat határidejét, a biztos hivatala felhívja a figyelmet a fellebbezés lehetőségére, többet azonban hatáskör hiányában nem tehet. Vizsgálatot rendel el viszont, ha a panasz benyújtójának személyes körülményei, vagy egyéb okokból eleve hiányozhattak a jogorvoslat feltételei. Az állampolgári jogok biztosának hatáskörét ugyanis csak a folyamatban lévő ügyekben korlátozza a törvény, a jogerős határozatokkal kapcsolatban azonban egy éven belül eljárhat.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. február 09. 20:08
    „Megelőztél :)”
  • 1. Gazficko 2009. február 09. 13:20
    „"rmozgáskorlátozottság ". A DM mikor tanul meg helyesen írni???????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabil a sérült kézilabdázók állapota

Változatlanul stabil a veszprémi támadásban megsérült két kézilabdázó állapota. Ivan Pesic - lázzal ébredt, de erre számítani lehetett. Tovább olvasom