Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A multikkal még nem tárgyaltak az Erzsébet-utalványról

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az Erzsébet utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlen nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket az utalványok elfogadásáról.
Az OKSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemeli: információik szerint a magyarországi üzletláncokkal 3 százalékos elfogadóhelyi jutalékban állapodott meg az alapítvány, a nemzetközi láncoknak - amelyekkel "eddig szóba állt" - 6 százalékot ajánlottak, amely az OKSZ szerint üzletileg elfogadhatatlan, teljesíthetetlen feltétel.

Az utalványt elfogadó helyeknek szerződniük kell az alapítvánnyal ahhoz, hogy a beváltott utalvány ellenértékét megkapják.

"Bizonyára nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi élelmiszer kereskedelmi láncok ne keresték volna meg az Alapítványt, de ott vagy elzárkóztak bármiféle kapcsolatfelvételtől, vagy lehetetlen feltételeket támasztottak az elfogadóhelyi lehetőségekről" - áll a közleményben.

Az OKSZ saját információra hivatkozva azt írja, hogy "az Alapítvány szándékosan (feltehetően utasításra) zárkózik el az érdemi tárgyalásoktól a nemzetközi élelmiszerkereskedelmi láncokkal".

A szövetség ezt sajnálatosnak nevezi, egyben rámutat, hogy a nemzetközi élelmiszeráruházak részesedése az élelmiszerköltekezésben 50 százalék (a legnagyobb három hazai üzletláncé 30 százalék), így a vásárlók egy része "pórul jár", ha esetleg nem tudja Erzsébet utalványát egy hipermarketben, vagy nemzetközi diszkontban beváltani.

Az OKSZ kedden megvizsgálta az elfogadóhelyek listáját, és azt tapasztalta, hogy több, véletlenszerűen kiválasztott nagyobb városban - például Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Siófokon, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Veszprémben, Zalaegerszegen - egyetlen nemzetközi élelmiszer áruház sem szerepel az elfogadóhelyek listáján.

A nemzetközi élelmiszerkereskedelmi áruházláncok pontosan dokumentálják tárgyalási kezdeményezéseiket és a kapott válaszokat. Mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy megállapodás nélkül elfogadnak majd Erzsébet utalványt, természetesen további lépésekre is felkészülnek - olvasható a szövetség közleményében.

Olvasóink írták

 • 20. tavimaszlag 2012. január 25. 14:33
  „ezt hívják irányított cafeterianak, megmondják hol költsd el, lassan azt is, hogy mit vegyél, kivel vásárolj! Pont a leggagyibb üzletekben, ahol választék nuku, árak az egekben ott lehett elkölteni? inkább ne is adják!így áll a kurmány bosszúta multikon, nemzetközi étteremláncokon? Nevetségesek! A CBA választéka, árai, szellemisége kritikán aluli! miért nem volt jó az eddigi rendszer? az eddigit, bárhol, bármire el lehetett költeni? Mi lett ezekkel a cégekkel? Ez a Bözsijegyes cég nem lennék meglepve, ha valamelyik fideszes rokonáé lenne!”
 • 19. pala1964 2012. január 25. 13:04
  „szerintem nem is az a legnagyobb diszonóság, hogy a CBA és Coop finoman szólva nem olcsóbb, és többnyire nem is magyarabb (vagy jobb), hanem az az erőszakos nyomulás, amivel itt is magyar tőkéseket akarnak behozni külföldi tőkések helyett...

  az utóbbi szvsz. folyamatosan keresni akar egy már kialakított rendben, míg a magyar előbb még felnőni is, és majd utána "csak" keresni... ehhez persze pénzt ad a politikának, hogy helyzetbe hozza, sőt, még meg is ideologizálják, hogy "ez mán a magyar!"...

  én inkább azt mondom, hogy aki nem szereti a Fideszt (már persze ha van ilyen elvetemült:), az ne vegyen CBA-ból semmit...”
 • 18. Larsson 2012. január 25. 12:51
  „Nyugodtan szét lehet nézni a coopban, rengeteg import vackot árulnak és ők tartják magukat nagy magyar üzletláncnak és nem csak sok szemetet árulnak, hanem még baromi drágák, legtöbbször még az akciós termék is drágább, mint máshol uaz akció nélkül...
  Sőt ami a legpofátlanabb, magyar termék logóval ellátott termékeket árulnak, úgy hogy nincs rajta a gyártó, csak a forgalmazó, én nem voltam rest felmenni a forgalmazó honlapjára aki írja, hogy külföldről importálja a termékeket! Ki bünteti meg a gyártót és a coopot ezért az átverésért? Szerintem senki, sajnos...”
 • 17. vári 2012. január 25. 12:37
  „Naca

  "És meg kell az embereknek érteni, hogy ne a tescoban és egyéb hasonló hipermarket ismeretlen eredetű és olykor összetételű árujáért adják a pénzüket."

  A multik sajátmárkás termékeit elég nagy százalékban kis hazai üzemek gyártják (a másik nagy csoportba lengyel ill. szlovák cégek tartoznak).
  Egyébként elég jól ismerem a CBA árukészletét, tudniillik ez az egyik, ami útbaesik, a másik egy holland(?) multi. Nem vettem észre olyan veszettül nagy különbséget a kettő között az árukészletet illetően, talán annyit, hogy a CBA-ban valamivel (nem nagyságrendekkel) nagyobb arányban van magyar zöldség, gyümölcs, viszont sokszor elfogy vagy csak a - már kissé szottyadt - "utolja" van. (Amúgy örülök neki, ha magyart tudok venni.)”
 • 16. macs 2012. január 25. 11:45
  „14. Naca,
  csatlakozom Haho66-hoz, azért körül kéne nézni és nem ártana számolgatni sem. Sőt, érdemes volna körülnézned egy hipermarketben, mert szerintem nem sűrűn jársz oda, mert akkor tudnád, ott is nagyon sok magyar termék kapható. Azért jó lenne vigyázni a "külföldi szemetezéssel", mert sok magyar cég exportál élelmiszert külföldre, és képzeld el, mi lenne, ha valakik elkezdenének ilyen szövegeket sulykolni az ottani vásárlóknak, akik ezután nem vennék meg a magyar árut.
  Iriylésre méltó vagy, ha számodra az 5 000 forintos étkezési jegyek körüli vita, vihar egy pohár vízben. Hidd el sok olyan család él ebben az országban, akiknek számít ez a pénz. És nagyon számít! És nekik nagyon em mindegy, hogy ezért a pénzért mennyi élelmiszert tudnak vásárolni.
  Más.
  Szerintem az, hogy hazai cégekkel és a hipermarketekkel eltérő feltételekkel akarnak szerződést kötni, versenyellenes. Véleményem szerint simán megtámadható a Versenyhivatalnál. Nem dícsőség úgy versenyt nyerni, hogy a ellenfeleket kizárjuk a versenyből. :-)”
 • 15. Haho66 2012. január 25. 10:27
  „Naca, már megbocsáss, de akkor te sem nagyon látogattad még a magyar láncokat.
  Ugyanis tök ugyanazokat árulják, mint a multik.
  Ott is van decemberben paradicsom.
  Sőt, 9 forintos kiflit is vettem karácsony után az 5-ös mellettiben.
  Pedig azért veszettül támadják a multikat.”
 • 14. Naca 2012. január 25. 10:05
  „Csak magyar üzletekkel kell szerződni. És meg kell az embereknek érteni, hogy ne a tescoban és egyéb hasonló hipermarket ismeretlen eredetű és olykor összetételű árujáért adják a pénzüket. De ettől függetlenül vihar egy pohár vízben, úgy vitatkoznak meg lihegik túl a dolgot, mintha nem tudom mennyi juttatásról lenne szó, nem ötezer forintról. Kimondani is nevetséges, mert aki gyakorlott a háztartásban, nagyon jól tudja, hogy ennyi már egy normális hétvégi bevásárlást sem nagyon fedez.”
 • 13. joy 2012. január 25. 09:25
  „CBA drága, a Reál gagyi és még drágább.
  A többi ú.n. m.agyar lánc pedig szinte elérhetetlen.

  Még mindig jobban megéri, ha Böskéért mosóport, élelmiszert pedig a Lidi-Penny-Tesco valamelyik üzletében, és a friss piacon vesznek kp. a dolgozók.”
 • 12. GAgyi 2012. január 25. 09:00
  „Lassan 2 éve ugatnak már a szép, meg a böskéről....Ennyi idő alatt zökkenőmentesnek kellett volna lennie az átállásnak.
  Most van szép kártyám, de kitörölhetem vele a seggem, mert menzán nem fogadják el.
  "Van " ebédre való pénzem, de csak csorgathatom a nyálam.........
  Ezt is hűbelebalázs módjára, ész nélkül intézték....mint mindent eddig.

  Akik nem tudnák, a CBA is nemzetközi ám....az italicskával tolja ki a pénzt rumányoktúl, meg búgároktú...csak ugye a "szék határozza meg a tudatot". Más a nézőpont :) Vagy kettős a mérce ?”
 • 11. Henshaw 2012. január 25. 07:29
  „Ebben az a jó hogy még mindig nem kap semmit az ember. Kicsit elgondolkodtató hogy úgy reklámozzák mint ha már létezne. Holott így a kis ember nem hogy kevesebbet keres hanem még kaja jegyet se visz haza. Havi 75.000-nél ez az 5000 eléggé durva érvégés. Bocs jelen pillanatban 10.000 mivel még semmi sehol.”
 • 10. CID 2012. január 25. 07:18
  „Majd kötnek szerződést a multik a lovász gyerekkel, 4%-rá.”
 • 9. Dorci79 2012. január 25. 06:21
  „nem kell mindig a multikat támogatni...
  A magyar kiskereskedelemből is sokan élnek.”
 • 8. X_Y 2012. január 25. 03:23
  „7. Commander-V2
  "fideszes a vezetője"

  Ez a kulcsszó... Mindenki másnál meg 6% jutalék... A <moderálva> franciák megelégedtek ennek a negyedével :)

  Az sem lepne meg ha majd kitalálnák hogy a vásárlás összegének maximum a harmada fizethető böskével ...

  A SZÉP kártya reklámját láttam a neten - az mindent elmond: jólszituált 30-as pár autóval megérkezik egy kb. 5 csillagos wellness hotelbe és elköltik szerény vacsorájukat - ami szerintem egy átlag melós heti fizetése fejenként :)”
 • 7. Commander-V2 2012. január 24. 22:26
  „A CBA magyar, fideszes a vezetője és drága.”
 • 6. aquila0126 2012. január 24. 22:23
  „A "Szép kártya" se különb. Meg kell nézni az elfogadóhelyek "listáját". Magáért beszél.”
 • 5. booo 2012. január 24. 22:03
  „Nagy ívben bele lehet tojni az egész Erzsébet kártyázásba! Sokan nem egy kisboltban szeretnék elkölteni azt ami jár, hanem egy szupermarketben. Arról nem is beszélve, hogy az idei cafeteria felhasználási lehetőség csapnivaló!
  16-ról 5 ezerre vitték le az étkezésit. Az üzemi konyhákat nem fogja senki visszaállítani hogy a melósnak 12eFt melegétkezésit adjon. Üdülés, üdülés, üdülés. Jó, de ahhoz költőpénz is kellene! A másik ami feltűnt hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba befizethetek jelentősebb összeget! Ez ugye nem azt jelenti hogy ezt a pénztárat is államosítani akarják? Egy törvénymódosítás csak, ami ennek a forradalmi 2/3-nak nem probléma!”
 • 4. a84esbusz 2012. január 24. 21:07
  „Alapítvány egyetlen nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket az utalványok elfogadásáról.
  Minek? Úgyis a CBA fog nyerni!”
 • 3. azigazitrebitsch 2012. január 24. 20:17
  „Valahogy vissza kell juttatni a lét a magyar érzelmű vállalkozó uraknak,amit benyomtak a választások előtt!
  (kamatos kamatosan!!! )”
 • 2. klj-54 2012. január 24. 20:09
  „Miért tárgyalnának?
  A CBA műveket akarják ezen módon (uniós joggal ellentétesen!) patronálni.
  A kétharmaddal szerintük ezt is megtehetik.”
 • 1. szatyi 2012. január 24. 20:08
  „Ha ez a 3 és 6 százalékos jutalék dolog igaz, akkor ebből is EU-s elmarasztalás lesz a diszkrimináció miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százmilliós sikkasztással is vádolnak egy volt győri ügyvédet

Több mint százmillió forint sikkasztással valamint többrendbeli csalással és okirat-hamisítással… Tovább olvasom