Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A munka miatt sem költöznek a magyarok

Nehezen találnak alkalmazható munkaerőt a vállalatok még a nagy munkanélküliségű kelet-európai országokban is, a nyugatra vándorlás mellett elsősorban azért, mert az otthon maradt munkanélküliek állás reményében sem hajlandók más országrészbe költözni, áll a Financial Times keddi felmérésében, amely szerint a jelenség különösen Magyarországra jellemző.
A londoni gazdasági napilap körképe szerint a kelet-európai munkaerőhiány olyan mértéket ölt, hogy egyes ágazatokban 50 százalékkal emelkedtek a bérek az elmúlt tizenkét hónapban.

A térségbe tavaly 32,5 milliárd euró értékű közvetlen külföldi befektetés érkezett, ez felhajtotta a képzett munkaerő iránti keresletet. Ezzel egy időben ezrek vándoroltak Nyugat-Európába a magasabb bérek reményében, köztük gyakran éppen a legképzettebbek, áll az ismertetésben.

A brit belügyminisztérium május végén kiadott legújabb összegzése szerint csak az idei első negyedévben 49 ezren álltak újonnan munkába Nagy-Britanniában a 2004-ben EU-taggá vált nyolc kelet-európai országból. A friss statisztika szerint a 2004. májusi bővítés óta - idén március végéig - összesen 630 ezren jelentkeztek a nyolc országból nagy-britanniai munkavállalásra.

A Financial Times keddi riportja szerint ugyanakkor a kelet-európai vállalatok az építőipartól a számítástechnikáig toborzási nehézségekkel küszködnek még Lengyelországban is, ahol 13 százalékos a munkanélküliség.

A magyarok és a csehek ugyan nem vándoroltak nagy számban nyugatra, mégis mindkét országban helyi munkaerőhiányok alakultak ki, miközben más országrészekben nagy a munkanélküliség. Vissi Ferenc, a Rába teherautógyár személyzeti vezetője azt mondta a lapnak, hogy a munkaerő mozgásának hiánya tény, mivel "a magyar lakosság kultúrájának része, hogy nem szeret költözni".

A Rába a 12 százalékos munkanélküliséggel sújtott Miskolcról próbált munkaerőt telepíteni győri központjába, ahol 4,3 százalékos az állástalanok aránya, a próbálkozás azonban elhalt, mivel "sokan felmondtak, és hazamentek", áll a Financial Times keddi ismertetésében.

A cseh kormány befektetés-ösztönző hivatalának volt vezetője is azt mondta: a befektetőket "megdöbbenti", hogy amikor felállítanak egy új gyártó központot, alig tudják rávenni az embereket, hogy odaköltözzenek.

Az egyik legnagyobb lengyel építőipari vállalat a múlt hónapban már üzbég és tadzsik munkavállalókat vett fel, és éppen most érdeklődik kínai munkások importja iránt. Egy svájci textilüzem már most többszáz kínai munkást alkalmaz kelet-romániai gyárában, áll a Financial Timesban.

A cikk szerint térségi elemzők most már arra hívják fel a figyelmet, hogy a kelet-európai munkaerőhiány a növekedést is akadályozhatja. A gazdasági növekedést eddig az alacsony bérek által vonzott külföldi befektetések vezérelték, de ha a képzett munkaerőért folytatott verseny miatt nagyobb ütemben emelkednek a bérek, mint a helyi termelékenység, a térség veszíthet vonzerejéből, idézte a szakértői jóslatokat a keddi Financial Times.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erdőbe jártak lövöldözni a móri bankrablás gyanúsítottjai

A Tatabánya körüli erdőkbe járt lövöldözni a móri bankrablás két gyanúsítottja, N. László és W.… Tovább olvasom