Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A munkaadók maximum 2,6 százalékkal emelnének a minimálbéren

A szakszervezeti oldal 2013-ban legalább a várható infláció mértékével történő növelést szeretne.
A munkaadók maximum 2,6 százalékkal emelnék a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot 2013-ban, a szakszervezeti oldal viszont legalább a várható infláció mértékével történő növelést szeretne.

Hétfőn ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), amelyen a jövő évi bérekről cseréltek véleményt az oldalak.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a munkaadók minkét kötelező bérelemnél maximum 2,6 százalékos emelést tartanának elfogadhatónak, és ezen álláspontjukat ismertették a hétfői ülésen. A tárgyalások jövő hétfőn folytatódnak. Zs. Szőke Zoltán szerint, ha akkor sem lesz megállapodás, akkor a kormány határozza majd meg a minimálbért.

A jelenleg 93 000 forintos minimálbérnél ez 95 418 forintos bért, a szakmunkás bérminimumnál - amely jelenleg 108 ezer forint - 110 808 forintos 2013-as bért jelentene.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta: miután a parlament elfogadta a jövő évi adó- és cafetéria szabályokat, a peremfeltételekről szóló vita befejeződött, immár adott az az adókörnyezet, amelybe be kell illeszteni a bértárgyalásokat.

A főtitkár kifejtette: a munkaadók szerint közgazdaságilag továbbra sem indokolt a béremelés, ugyanakkor mindenképpen szeretnének megállapodni a szakszervezetekkel, ezért egy minimális elmozdulásra lehetőséget látnak. Ez egy szerény mértékű, de érzékelhető emelés lenne - fogalmazott Dávid Ferenc.

A VOSZ javasolni fogja, hogy a megállapodásba foglalják bele, hogy a munkaadók tárgyalási kötelezettséget vállalnak a bérrel kapcsolatban. Ennek keretében 2013-ban 5-6 hónap után - vagyis körülbelül a jövő év nyarán - ismét leülnének a szakszervezetekkel és a kormánnyal, és egy hiteles, gyors értékelést készítenének a gazdasági helyzetről. Ha itt pozitív elmozdulást látnak, akkor a bérekben "további előrelépés lehet munkavállalói szempontból" - ismertette.

Zs. Szőke Zoltán ehhez hozzátette: indítványozták, hogy a bérmegállapodásban ajánlják a munkaadók figyelmébe, az Erzsébet-utalványból jövőre a jelenlegi havi 5 ezerrel szemben 8 ezer forint adható kedvezményesen. Felmerült az is, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezetnének be, és javasolnák a jobb helyzetben lévő munkaadóknak, hogy ha megtehetik ne csak a törvényben meghatározott kötelező bért adják, hanem annál többet.

A tárgyalások jövő hétfőn folytatódnak. Zs. Szőke Zoltán szerint, ha jövő hétfőn nem lesz megállapodás, akkor a kormány határozza majd meg a minimálbért.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, a korábbi javaslatuk, hogy a kormány az adórendszer oldaláról támogassa a bérek emelését tárgytalan, mivel már elfogadták a jövő évi adótörvényeket.

Az MSZOSZ elnöke nem optimista a megállapodás lehetőségével kapcsolatban. Hangsúlyozta: a szakszervezeti oldal továbbra is legalább az infláció mértékével történő béremelést szeretne, ezen mérték alatt "nincs megállapodás".

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke azt mondta: a kormány ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja, milyen hatással lenne egy infláció mértékű béremelés az 5 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató vállalkozásokra, és az önfoglalkoztatókra.

A Munkástanácsok szerint a bérpótlékok miatti, átlagosan 10-15 százalékos jövedelemkiesést is rendezni kell - mondta az elnök.

Hangsúlyozta: a versenyszférában működő cégek az utóbbi években megtakarítottak annyit, hogy egy infláció mértékű béremelést kigazdálkodható lenne.

Olvasóink írták

 • 5. Kraivan 2012. november 26. 23:15
  „Engem már nem érdekel.
  Csak azt várom, h jogom legyen idegen országban állampolgárságot szerezni, és leadhassam a magyart.

  A birkamenet meg tapsoljon és járja a bódottságtáncot csak a tündérmesében.”
 • 4. Smerdis 2012. november 26. 18:38
  „2. Qllancs 2012.11.26. 16:32

  ja, mert ebben az országban a vállakozó az gazdagodik, igaz? mire rendesen kifizet mindent és mindenkit, alig marad valami. max az adócsaló vállalkozók gazdagodnak, vagy azok, akiknek nagyon durván bejött. a vállalkozók nagy része épphogy megél.”
 • 3. szamos 2012. november 26. 16:58
  „Ha ilyen mértékbe emelik a béreket . Akkor az ük unokánk is a nyomorszint alatt fog tengődni .Különben is nem lesz ez sok ,”
 • 2. Qllancs 2012. november 26. 16:32
  „minbér---rabszolgabér !
  Már régen NEM 8 órát dolgozunk, hanem 10-12--14 órát kell ezért a pénzért.
  A vállalkozó meg had gazdagodjon még jobban !!”
 • 1. Egyolvasó 2012. november 26. 14:52
  „Nehogy már emeljenek, inkább csökkenteni kellene, inkább az adókat emeljék, hogy minél hamarabb ki legyen fizetve az államdósság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirénázó mentőautó ütközött egy kamionnal a 4-es úton Téglásnál

A balesetben a mentőautó vezetője és az egyik szállított beteg megsérült, a sérülés foka még… Tovább olvasom