Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

A munkáltató fizeti a szemüveget

Kevés munkáltató van tisztában azzal, hogy milyen kötelezettségei vannak a képernyő előtt ülő alkalmazottai egészségvédelmével kapcsolatban. Januártól a munkáltatónak kell megtérítenie a védőszemüveg költségeit.

A szabályozás még 1999-ben megszületett, s két éves felkészülési időt követően, betartását tavaly óta ellenőrizhetik az ÁNTSZ munkatársai. A képernyős munkahely követelményeit megállapító jogszabály még tavaly módosult, az új rendelkezések  2003. január 1-jétől hatályosak. A rendelet azt a munkakört minősíti úgynevezett képernyős munkakörnek, ahol a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órát tölt a monitor előtt. A munkáltató kötelssége, hogy leglább kétévente elküldje alkalmazottait szemvizsgálatra, a vizsgálaton kötelező megjelenni, azt a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást ellátó orvos végzi el, és amennyiben indokolt, szemészeti szakvizsgálatra utalja be a munkavállalót.

A "képernyős munkahely" követelményei
 

Lényeges, hogy a munkáltató csak az úgynevezett képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg költségeit köteles megtéríteni, mégpedig értékhatártól függetlenül. Amennyiben a dolgozó egyéb okokból ( például rövidlátás, távollátás) visel szemüveget vagy kontaktlencsét, ennek költségeit maga viseli.

A rendelet előírásainak betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területi szervei ellenőrzik. Az ÁNTSZ munkatársai a helyszíni vizsgálat során jegyzőkönyvet vesznek fel, s amennyiben mulasztást tapasztalnak, határidő tűzésével felszólítják a munkáltatót a hiányosságok pótlására. Amennyiben azonban a felszólítás ellenére sem teremtik meg a megfelelő munkakörülményeket a munkáltatók, és ezzel veszélyeztetik munkavállalóik egészségét, 50 000 forinttól 10 millió forintig terjedő munkavédelmi bírságot szabhatnak ki velük szemben.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átütő sikerű Modigliani-kiállítás Párizsban

Negyedmillió látogató kereste fel január elejéig a tragikus sorsú Amadeo Modigliani befejezetlen… Tovább olvasom