Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A munkáltatók ötöde tervez elbocsátást

A hazaimunkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátást 2012 első negyedévében, és csak 8 százaléka számol munkaerő felvétellel.
A különbségből számított Manpower munkaerő-piaci mutató mínusz 14 százalékpontos értéke a felmérés magyarországi történetében a legalacsonyabb, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta most a legpesszimistábbak a munkaadók.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője az eredményeket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 750 munkaadó megkérdezésével végzett reprezentatív felmérésük szerint a válaszadók 65 százaléka nem tervez változtatást a létszámában 2012 első három hónapjában.

Hangsúlyozta, hogy a munkaerő-piaci kilátások mind az előző negyedévhez, mind pedig az előző év azonos időszakához képest 15 százalékponttal romlottak. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak Görögországban ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing vezetője elmondta: a legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak.

Az iparágakhoz hasonlóan regionális bontásban is létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében - jelezte Kiss Judit. A Dél-Dunántúlon az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a munkaerő-piaci mutató értéke mínusz 26 százalék.

Kiss Judit szerint minden szektorban vannak olyan vállalatok, amelyek szeretnének munkaerőt felvenni, ugyanakkor nagyobb a versenyhelyzet az álláskeresők szemszögéből, akik esetleg feladni kénytelenek elképzeléseikből.

Kiemelte, hogy nem azok száma csökkent, akik felvennének, hanem azok száma nőtt ugrásszerűen, akik létszámleépítésben gondolkoznak. A szakértő hozzáfűzte, hogy a mobil munkaerő Közép-Magyarországon, a Nyugat-Dunántúlon nagyobb eséllyel találhat munkát.

Az ügyvezető úgy vélekedett, a több hónapja tartó gazdasági bizonytalanság egyértelműen rányomta a bélyegét a cégek várakozásaira, így a magyar munkáltatók is fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik.

Kiss Judit hozzáfűzte: a munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog a következő negyedévekben.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy egyre több cég keres olyan megoldásokat, amely segít a munkavállalók humánus elbocsátásában, a "gondoskodó elbocsátás" pedig akár üzleti érdekből is fontos, mivel válság elmúltával fontos a "munkáltatói márka" értéke.

A Manpower csoport 41 országban és térségben végezte el munkaerő-piaci kilátásokra vonatkozó felmérését, 31 országban nyilatkoztak úgy a munkaadók, hogy növelik alkalmazottaik számát 2012 első három hónapjában. A legnagyobb munkaerő-felvételi hajlandóság Indiában, Brazíliában, Tajvanon és Panamában várható, míg a legpesszimistább előrejelzések a magyar mellett az olasz és görög munkáltatóktól érkeztek - ismertette Kiss Judit.

Olvasóink írták

 • 3. klj-54 2011. december 13. 16:32
  „Mert CSAK a fidesz!”
 • 2. santaclaus29 2011. december 13. 13:44
  „ez nem tőlem van...fityiszajándék a kétharmadnak....hohohohohohohohohohhooooooo”
 • 1. Együgyű 2011. december 13. 13:43
  „A hazai munkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátást 2012 első negyedévében, és csak 8 százaléka számol munkaerő
  felvétellel. Ez az eredménye kormányunk 2 éves kimagasló munkájának. De mennyit fognak perkálin a munkavállalóknak, mert az sem mindegy úgy e? Az sem mindegy ki fog kapni munkát.
  Rettegni lehet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: nem kell tőlünk félteni a demokráciát

Nem kell tőlünk félteni a demokráciát, amiért küzdöttünk - hangsúlyozta Navracsics Tibor… Tovább olvasom