Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A munkanélküliségi ráta növekedését várják

A következő hónapokban az elemzők a munkanélküliségi ráta növekedését várják, de szerintük év végére a tavalyi szint közelébe csökkenhet.
A munkanélküliségi ráta növekedését várja a következő hónapokban a Takarékbank és az ING elemzője, akik szerint ugyanakkor év végére a tavalyi szint közelébe csökkenhet a ráta stagnáló foglalkoztatás mellett. Az NGM kiemeli: a kormányváltás óta eltelt időszakban a foglalkoztatottak száma csaknem 160 ezer fős bővülést mutat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint tavaly szeptember-novemberben - hasonlóan 2011 őszéhez - 10,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon a 15-74 éves korosztályban. A munkanélküliek 468 ezer fős létszáma 7,2 ezerrel - 1,6 százalékkal - haladta meg az előző év azonos időszakának értéket.

A foglalkoztatottak száma 3 millió 925 ezer volt, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban, és mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási rátája javult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében kiemeli, hogy folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatásban, vagyis immár 28. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve az tapasztalható, hogy mindkét nem esetében javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékponttal, 63,7 százalékra nőtt, míg a nők rátája 1,3 százalékpontos emelkedéssel 52,7 százalékra nőtt - hangsúlyozza a tárca.

"A kormányzat eddigi munkaerő-piaci intézkedései immáron több mint két éve folyamatosan bizonyítják, hogy a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülő kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére is alkalmasak a pozitív trendek fenntartására és a foglalkoztatási ráta további emelésére" - olvasható a közleményben. Az NGM hozzáfűzi: a hazai foglalkoztatottság fokozását középpontba állító intézkedések eredményeképpen 2012. szeptember-októberében közel 100 ezer fővel többen álltak alkalmazásban, mint két évvel ezelőtt, amikor a közfoglalkoztatottak száma hasonló szinten volt, valamint a kormányváltás óta eltelt időszakban a foglalkoztatottak száma csaknem 160 ezer fős bővülést mutat.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében kifejti: a várakozásoknak megfelelő a munkanélküliségi ráta 10,6 százalékra történő emelkedése az augusztus-október között mért 10,5 százalékról.

A szakértő szerint nagyrészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően nőtt egy év alatt 55 ezerrel a foglalkoztatottak száma. Kedvező folyamatokat tükröz Suppan Gergely szerint, hogy a munkaerőpiacon megjelenő aktívak száma egy év alatt több mint 62 ezerrel bővült. A növekedést a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése - vélekedett.

Szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Az idei év elejére 11,6 százalékig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére 10,3 százalékig süllyedhet az állástalanok aránya a szakértő szerint. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - 10,9 százalékos lehetett, idén pedig 10,8 százalékra csökkenhet - jelezte Suppan Gergely.

Németh Dávid, az ING elemzője is úgy vélekedett, hogy a munkaerőpiac stagnálását jelzi és megfelel a várakozásoknak a tavaly őszi 10,6 százalékos munkanélküliségi ráta. Kifejtette: a magánszektorban nem bővül a foglalkoztatás, sőt inkább elbocsátások vannak, így inkább a közmunkaprogramok tartják szinten a foglalkoztatottságot.

A szakértő 2012 év végére 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát vár, majd azt, hogy az állástalanok aránya 2013 első negyedévére, vagy február-áprilisra 11,5 százalék közelébe emelkedik. Innen idén szeptemberre 10 százalék közelébe csökkenhet vissza, de év végére 10,5 százalékra emelkedhet, vagyis összességében tavalyhoz képest nem várható jelentős csökkenés a rátában - mondta Németh Dávid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel raboltak ki egy 92 éves férfit Somogyszentpálon

A sértett beszámolója szerint a 14 és 15 éves tettes szerdán este jutott be az otthonába egy… Tovább olvasom