Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A munkanélküliségtől tartunk leginkább

Az EU-tagsággal kapcsolatosan a magyarok legnagyobb része a munkahelyek meszűnésétől tart.

Növekedett Magyarország eurózónához történő csatlakozásának, illetve az euró bevezetésének hazai támogatottsága - állapítja meg az Európai Bizottság által kiadott Eurobarometer elnevezésű felmérés tegnap közzétett tavaszi kiadása. A jelentés szerint a magyarok a munkahelyek megszűnésétől tartanak a leginkább.
Az EU-tagság magyarországi támogatóinak aránya a 2003 tavaszán regisztrált 63 százalékról, illetve a 2004 őszi 49 százalékról 2005 tavaszára 42 százalékra esett. Az Eurobarometer ezzel szemben jelentős növekedést mért a tagság megítélésével kapcsolatban semleges választ adók, illetve mérsékelt növekedést az ellenzők táborában (43, illetve 12 százalék).

A tagsággal kapcsolatos félelmek között a magyar megkérdezettek legnagyobb része a munkahelyek olcsóbb termelési költségeket kínáló országokba való áthelyezését, illetve a magyar gazdák nagyobb nehézségeit említette meg (81, és 79 százalék). A válaszadók több mint fele szerint az EU-nak a munkanélküliség elleni küzdelmet, és a szegénység, illetve a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelmet kellene legfontosabb feladatként kezelnie.

Magyarország jelenlegi problémái között a legtöbb magyar válaszadó szerint a munkanélküliség a legsúlyosabb, amelyet az általános gazdasági helyzet követ (49, illetve 33 százalék említette ezt). A magyarok 18 százaléka említette problémaként az áremelkedést, 10 százalék a nyugdíjakat, 8 százalék pedig az adózást, illetve a lakásügyet emelte ki a gondok sorában.

A legutóbbi, 2004 őszi felmérés óta négy százalékponttal 64 százalékra nőtt az eurózónához történő csatlakozás, illetve az euró bevezetésének hazai támogatottsága. A 25 tagállam közül egyébként Luxemburgban és Belgiumban támogatják legnagyobb arányban az eurót (mindkét országban 87 százalék). A támogatók aránya a monetáris unión kívül maradt Svédországban (48 százalék), és Egyesült Királyságban (28 százalék) a legalacsonyabb.

Majdnem minden második magyar (49 százalék) véli, hogy az EU-nak negatív szerepe van a hazai áremelkedés és infláció tekintetében. A hazai válaszadók közel egyharmada mondta azt, hogy az unió szerepe ugyancsak negatív a magyar adózás szempontjából. Az unió legfontosabb gazdasági feladatai közé tartozik a magyarok többsége szerint az oktatás és szakképzés javítása, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, illetve a cégalapítás megkönnyítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri ETO FC helyezései 1986 óta

1985/1986: 3. 30 13 11 6 60–47 37 Tovább olvasom