Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

A Munkáspárt 2006 bírálja az önkényuralmi jelképek használatáról szóló új szabályozást

A párt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint újabb szankciók érhetik Magyarországot "további jogsértések esetén".
A Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint az európai joggal ellentétesen fogadta el az Országgyűlés hétfőn az önkényuralmi jelképek használatának büntetéséről szóló új szabályozást. A párt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint újabb szankciók érhetik Magyarországot "további jogsértések esetén".

A közleményben felidézték, hogy a párt korábbi elnöke, Fratanolo János ellen egy 2004. május elsejei rendezvényen, kommunista szimbólum használata - a vörös csillag viselése - miatt eljárást indítottak, azonban mind a magyarországi kúria, mind a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága felmentette.

Mint kiemelték: "a Munkáspárt 2006 mint az önkényuralmi rendszereket deklaráltan elutasító párt május elsején a kizsákmányolt szegények érdekében fog felvonulni és vörös csillaggal munkát, kenyeret, fedelet követelni". Erről nyílt levelet is küldtek Pintér Sándor belügyminiszternek.

Vajnai Attila, a párt elnöke ebben azt írta: pártjuk "demokratikus baloldali szervezetként kívánja politikai céljait nyilvánosságra hozni", amelyhez szerintük a nemzetközi jog szerint is joguk van, s amennyiben a rendőrség meg akarná akadályozni a felvonulást, az "súlyos jogsértésnek minősülne".

Az Alkotmánybíróság (Ab) februárban április 30-i hatállyal semmisítette meg a hatályos büntetőkódex azon rendelkezését, amely az önkényuralmi jelképek használatát tiltotta. Az Ab úgy ítélte meg, hogy az általános tilalom aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

Navracsics Tibor igazságügy-miniszter március végén nyújtotta be Btk.-módosító javaslatát. Indoklásában azt írta: a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök mély és fájdalmas sebeket hagytak, ezért ezek jelképeinek tiltása mindaddig időszerű, amíg Magyarországon egy olyan ember is él, akit e diktatúrák jelképeit viselők kínoztak meg. Az indítvány azonban az eddiginél szűkebben határozza meg a büntetendő magatartások körét: általános tiltás helyett az önkényuralmi jelképeknek a köznyugalom megzavarására alkalmas terjesztését, nagy nyilvánosság előtti használatát vagy közszemlére tételét szankcionálja.

A parlament hétfőn elfogadta a Btk.-módosítást, amely április 30-án, az eddigi tilalom megszűnésekor léphet hatályba.

Olvasóink írták

 • 2. _csutak_ 2013. április 22. 22:52
  „A munkáspárt 2006 eklatáns példája annak amire a Marxista irodalom a " Munkásarisztokrata " jelzőt akasztotta!
  Amikor látták, hogy Thürmer folyamatosan kitart a mondandója mellett és gyarapszik a szavazó tábora a háttérben megalapíttatták a munkáspárt 2006-ot, ellensúlyozandó a Magyar Kommunista Munkáspártot, szavazatokat lopni el tőlük.
  Mindez annak a politikának a folyománya amit az MSZMP felrobbantói már 2006-ban elhatároztak.
  Tehát a cégvezető kapott egy pesti beosztást és ezzel pont azt tették amit a vasutasok szagszervezeti vezetőjével.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 22. 20:37
  „<moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: a baloldali ellenzék érdeke a mielőbbi megegyezés

Bár mindkét tömörülés vezetője kezdeményezte a tárgyalások megkezdését, az időpontban egyelőre nem… Tovább olvasom