Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A MÚOSZ szerint az MNB döntése a sajtó megfélemlítése

A Magyar Nemzeti Bank 3-3 millió forintos büntetéssel sújtotta a Napi Gazdaság és a napi.hu szerkesztőségét.
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három-három millió forintos büntetéssel sújtotta a Napi Gazdaság és a napi.hu szerkesztőségét.

A szervezetnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint egy közismert tényeket és elemző következtetéseket korrekten megfogalmazó újságcikk miatt büntette a bank a két szerkesztőséget.

Mint írták, az érintett cikkben nem többet és nem kevesebbet állít az ügy hátterét is vázoló szerző, mint hogy a Mol vezetője elleni, horvátországi korrupciógyanú miatt a norvég állami olajalap – etikai szabályzatát követve – fontolóra veheti a Mol-részvények eladását. Szerintük ezt tiltott piacbefolyásolásnak minősíteni több mint tévedés: súlyos nyomásgyakorlás, a sajtó megfélemlítése állami eszközökkel.

Hétfőn jelent meg a pénzügyi felügyeletet is ellátó jegybank honlapján az a november 15-i keltezésű határozat, amely szerint tiltott piacbefolyásolás miatt egyenként 3 millió forintra büntette a Napi Gazdaság Kiadót és a Napi.hu hírportált.

Az MNB egy október 16-án, Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet címmel megjelent írás miatt indított hivatalból piacfelügyeleti vizsgálatot. A Napi.hu-n, valamint a Napi Gazdaság című újságban is megjelent cikk azt taglalta, hogy a norvég állami olajalap mérlegelheti 1,6 százaléknyi Mol-részesedésének eladását, mivel etikai szabályzata alapján nem tarthat olyan cég részvényeiből, amely korrupcióval gyanúsítható. A cikk szerint a Mol vezetője elleni, horvátországi korrupciógyanú miatt az alap fontolóra veheti a Mol-részvények eladását.

Az írás hatására a Mol-részvények aznap nagy forgalomban 6 százalékos árfolyamesést szenvedtek el, 14 ezer 350 forintig csökkent az áruk, a papír végül 4,39 százalékos áreséssel, 14 ezer 600 forinton zárta a kereskedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyes fémeket csak engedéllyel lehet vásárolni

A fémkereskedő magánszemélytől - ügyletenként - legfeljebb 100 ezer forintért vásárolhat készpénzért… Tovább olvasom