Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A mustgázmérgezés

újabb áldozata

Mustgázmérgezés miatt meghalt egy férfi a Pest megyei Péteriben egy borospincében tegnap délután.
Az idős férfi házuk borospincéjében volt, amikor a must erjedése során felszabadult mérgező gázok miatt rosszul lett és meghalt. A feleség férje segítségére sietett, de már a pincébe vezető lépcsőn rosszul lett és elájult. Az időközben látogatóba érkezett unoka kért segítséget a szomszédoktól, és az asszonyt kimentették. A férfit a tűzoltók légzőkészülékkel hozták fel a pincéből, de már nem tudták életét megmenteni.
Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a szüretek és a borkészítés idején – azaz szeptember közepétől november második feléig – évről évre történnek mustgázmérgezések. Tavaly közel húszan haltak meg mustgázmérgezés következtében.
A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el, és kiszorítják az oxigént a helyiségből. A mustgáznak nincsen jellegzetes szaga, ezért jelenlétét nem lehet észrevenni a pincében.
Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet, pedig a tragédiák megelőzhetőek a régi, bevált módszer alkalmazásával: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget – mondta a katasztrófavédelem szóvivője. Dobson Tibor kitért arra, hogy a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a másik segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom