Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A művészeknek nem kell cég

A művészeknek ezentúl sem kell vállalkozói igazolványt kiváltaniuk vagy céget alapítaniuk ahhoz, hogy felvegyék jogdíjaikat.
A művészeknek ezentúl sem kell vállalkozói igazolványt kiváltaniuk vagy céget alapítaniuk ahhoz, hogy felvegyék jogdíjaikat, hiszen – mint eddig, az áfarendszer bevezetése óta – természetes személyként is lehetnek áfaadóalanyok – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium (PM) a nyilvánosságot .

A PM közleménye szerint a szerzők adóalanyiságával kapcsolatban 2003. január 1-jétől kizárólag abban történt változás, hogy az eredeti szerzőnek minősülő természetes személynek, örökösének megszűnt a választási lehetősége a tárgyi adómentesség és az adókötelezettség között.
Mivel a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végző is alanya az áfának, a változás legfeljebb egy adatmódosító lap kitöltését jelenti. Az érintettek 2 millió forint bevételig alanyi adómentességet, 15 millió forintig pedig az egyszerűsített vállalkozói adót (evát) is választhatják.

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a törvénymódosítás arra is lehetőséget biztosít, hogy a kifizető átvállalhassa a szerző, illetve a jogutód örökös számlakibocsátási kötelezettségét – áll a tárca közleményében.

Az eredeti szerző vagy az örökös adóalanyisága nem áll fenn, ha egyedi vagy állandó megbízási, illetve felhasználási szerződés alapján például szakfolyóiratokban, szakkönyvekben publikál, tanfolyamokon, iskolákban óraadó tanárként oktat, szakkonferenciákon előad.
Nem minősül ugyanis gazdasági tevékenységnek, ha azt olyan munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végzik, amelynek feltételei kötöttek, azok a megbízón múlnak, függetlenül attól, hogy az így elkészült mű vagy előadás szerzői jogi védelem alá esik, és a szerződések jogilag két egyenrangú fél jognyilatkozatát tükrözik – áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparosok jótékony farsangja

A megye két ipartestülete, a soproni és a győri is a hétvégén tartotta hagyományos bálját a… Tovább olvasom