Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A múzeumi könyvtárt mindenki látogathatja

A győri Xántus János Múzeum könyvtárának nyilvántartásában 46 ezer tétel (fele könyv, fele folyóirat) szerepel. A gazdag állomány néprajzi, régészeti és művészettörténeti része egyedülálló, a folyóiratok közül öt tudományos periodika az országban csak Győrött hozzáférhető.
Tavaly februártól nyilvános a Xántus-múzeum könyvtára, így a több tízezres könyv- és folyóiratanyag nemcsak a kutatók, a múzeumi és a levéltári szakemberek munkáját segíti, hanem az érdeklődő egyetemisták, főiskolá-

sok és középiskolások is használhatják az állományt.
Csécs Teréz könyvtáros a Kisalföldnek elmondta: a néprajzi, régészeti, művészettörténeti témákon kívül az állomány történelmi, numizmatikai és muzeológiai része is erős. A helytörténeti szakirodalomból külön említette a céhes anyagot, ami a győri múzeumban országosan is különleges gyűjtemény. A folyóiratok nagy részéhez – főként az Arrabonáért, a múzeum tudományos közleményéért – cserével jutnak hozzá. Beszédes adat, hogy az intézménynek 136 belföldi, 164 külföldi cserepartnere van, Izlandtól az Egyesült Államokon át egészen Koreáig. A periodikák között öt olyan is szerepel, ami még az Országos Széchényi Könyvtárban sincs meg.
A ritkaságok közül Csécs Teréz az 1628-ban kiadott prédikációgyűjteményt említette, amely ajándékozással már 1961-ben a könyvtár tulajdonába került, restauráltatni mégis csak két éve tudták. Így az évtizedekig szakadt, rossz állapotú, pergamenkötéses könyv megszépülve az állomány egyik dísze lett, amiből a győri példányon kívül még tizenegyet tartanak nyilván a világban.

Nyitva tartás és szolgáltatások

A múzeumi könyvtár a győri Széchenyi téren kedden délelőtt tíz órától délután négyig, csütörtökön déltől délután négyig tart nyitva, de más időpontban is készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtár helyben olvasást és fénymásolási szolgáltatást is biztosít a kutatóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küldje el nekünk útifotóit!

Hamarosan itt a nyár, s ezzel együtt az utazási szezon. S ha az ember utazik, nem maradhat otthon a… Tovább olvasom