Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

A múzsák Beregszászba mentek

Kopasz Márta édesapja építtette, ma főiskola a kárpátaljai törvényszék épülete
Kopasz Márta szegedi képzőművész anyai ágon kötődik Kárpátaljához. Édesapja keze munkáját a beregszászi törvényszék – ma magyar főiskola – őrzi. Szeged támogatta a felújítást. A Szeged Teremnek a művésznő hét képet adományozott.
– Meghívtak Kárpátaljára, hogy rendezzek kiállítást, magam helyett azonban A hét múzsa grafikai sorozatom kedves darabjait küldtem – mesélte a kilencvenöt esztendős Kopasz Márta. A neves szegedi képzőművész családja több szállal kötődik a kárpátaljai városhoz.

– Anyai ágon vagyok beregszászi. Őseink, Bocskai erdélyi katonái, szolgálataik fejében kapták kárpátaljai birtokaikat – emlékezett színes elevenséggel a család származására. A hétezer lelkes város a vármegye központjává nőtt, a művésznő nagyapja, a jogász Szeles Elek a hivatali apparátusban, pályája csúcsán három vármegye főügyészeként dolgozott.

– Irgalmas embernek mondták, állítólag éjszaka hallgatta ki a rabokat, és kolbásszal meg borral kínálva vallatta őket – mesél az unoka. – Beleszeretett egy szép pesti polgárlányba, aki azért volt igazán különleges, mert magyarul beszélt és olvasott. Abban az időben ugyanis
Szeged Terem

Az első és azóta is egyetlen magyar nyelvű felsőoktatási intézmény, a Kárpátaljai Magyar Főiskola Beregszászon létesült 1994-ben. A főtéren álló egykori Bereg megyei törvényszék műemlék épületében kapott helyet, ám mivel a második világháború után szovjet katonai alakulat állomásozott benne, majd egy finommechanikai üzemnek adott otthont, rendkívül romos állapotban van. Igazgatója a magyarországi városoktól kért segítséget, viszonzásul egy-egy terem őrzi a támogató település nevét. Az elmúlt hetekben adták át a Szeged Termet, amelynek falát Kopasz Márta hét grafikája díszíti A hét múzsa sorozatból. A műalkotásokat a szegedi delegációval Fári Irén, a Móra Ferenc Múzeum történésze kísérte el. 
ha egy lányt magyarul szólítottak meg, azzal vágott vissza, hogy: mit képzel, nem vagyok én cseléd! A szerelemből házasság lett, de az asszony az első kisbabájával együtt meghalt. Nagyapám búskomorrá vált, beletemetkezett a munkájába, féltette a család.

Később újra megnősült, négy lánya született. A főügyész számára 1891-ben kínálkozott lehetőség, hogy végleg elhagyja Bereget. Megpályázta a Szegeden frissen fölállított királyi ítélőtábla bírói állását, és családjával az Alföldre költözött. A legidősebb lánya, Szeles Olga bevonult a művészettörténetbe is, hiszen maga Munkács világhírű szülötte, Munkácsy Mihály mintázta meg Szegeden. Arcvonásait őrzi az épülő Parlament számára festett kép, a Honfoglalás egyetlen nőalakja.

Szeles Olga a jómódú alsóvárosi építészvállalkozóhoz, Kopasz Istvánhoz ment feleségül. A házaspár nemsokára visszatért Beregszászba, ugyanis az építész országos pályázaton elnyerte a törvényszék építésére szóló megbízatást. Ebben valószínűleg közrejátszott a Szeles család kiterjedt családi, baráti és szakmai kapcsolatrendszere. Lányuk, Kopasz Márta, már Szegeden született.

– A Nemes takács és a Remény utca sarkán látható napsugaras háztól a 16. számig a családunké volt az utcarész. Majd apám a tulajdonostársával a Dózsa utca 9. számban építette meg az Erdélyi és Kopasz cég palotáját – sorjáznak az emlékek. – Gyerekkoromban egyetlen egyszer jártam Beregszászon, akkor már Csehszlovákiában. Esperes nagybátyámmal kocsiztunk át, hogy megnézhessem a törvényszék épületét. A tábla ma is olvasható, hogy azt az én édesapám építtette.

Életünk lépcsősoráról

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a
személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Kopasz Márta szegedi képzőművész-tanár (képünkön) hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején testünk utolérje lelkünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.

„Az értékekhez, fogalmakhoz, önmagunkhoz és a világhoz való viszonyunk életünk folyamán egyre inkább tisztázódik. Ebben a szellemi folyamatban szakaszosan fejlődve egy-egy emelettel mindig feljebb kerülünk. Ha képben gondolkodunk, és az emelkedés-tisztulás folyamatát lépcsősornak képzeljük el, akkor a lépcsősorok közötti pihenők, emeletek minden esetben alkalmat adnak arra, hogy az újabb magaslatok szempontjaiból vizsgálhassuk utunkat. Magasabb emeleteink eredményei természetesen minden megnyilvánulásunkban változásokat hoznak. Az alkotóművész esetében legszembetűnőbben az alkotás területén mutatkoznak a magasabb emberi szint eredményei.

Az alkotóművészet területén a művész stílusváltozásokkal jelzi akarva-akaratlanul az új tartalmakat. Mert az új tartalmaknak szűk és törékeny az addigi kifejezési forma, az előző stílus, azért szétrombolja azt." 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom