Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A nacionalizmus térnyerése aggasztja Markót

Európában és ezen belül Romániában is előretörőben van a szélsőséges nacionalizmus, a radikalizmus - vélekedett Markó Béla szerdán Tusnádfürdőn. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a székelyföldi településen hatodjára szervezett "EU Tábor" nevű rendezvény nyitónapján volt jelen.
Az RMDSZ elnöke szerint a szélsőséges nacionalizmusra utal a súlyosan kisebbség- és magyarellenes szlovák nyelvtörvény, vagy a magyar vezetők Romániában lezajlott tömeges leváltása is. Emlékeztetett arra is, hogy az EP-választásokon a Nagy-Románia Párt is mandátumhoz jutott, míg a tavalyi parlamenti választásokon az öt százalékos küszöböt sem érte el. "Kulcskérdés, hogy milyen válaszokat találunk erre a kisebbségek számára hátrányos jelenségre, hiszen ma már egyértelmű, hogy az uniós tagság erre nem elegendő" - mutatott rá.

Erdély európai uniós helyét és szerepét, valamint az erdélyi magyar politizálás jövőbeni irányvonalait taglaló előadásában Markó Béla úgy vélte: Erdélynek és az erdélyi magyar közösségnek alapvető érdeke, hogy Európában háttérbe szoruljon a ma még eléggé általános és erős nemzetállami szemlélet, és helyét egy, a régiókon alapuló rendszernek adja át.

Markó Béla szerint itthon és Európában is erőteljesen beszélni kell a regionalizmusról és az autonómiáról, meglátása szerint Erdélyt olyan kérdéssé kell tenni, amely nemcsak a magyarokat érdekli, hanem Romániát és Európát is. Kifejtette: az erdélyi magyar politizálásnak ma három fő iránya van, ezek Románia teljes átszervezése, a magyarság helyzetének rendezése, ideértve a különböző autonómiaformák kialakítását is, illetve az európai építkezés.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: Románia átszervezését, a decentralizációs folyamatok véghezvitelét éles politikai szemléleti különbségek nehezítik. Az RMDSZ és az erdélyi magyarság számára alapvetően fontos, hogy ez a decentralizáció minél szélesebb körű legyen, és érintse a teljes állami intézményrendszert az iskoláktól az egészségügyig és a környezetvédelmig, hiszen ez a reform lehet az alapja a sajátos autonómiaformák, a kulturális és a területi autonómia megteremtésének is. Markó ugyanakkor fontos célnak nevezte a magyar nyelv hivatalos nyelvé tételét Romániában.

Olvasóink írták

 • 5. floridaimagyar 2009. július 12. 06:49
  „Comet - igazat adok, de sajna a nacionalizmusbol fejlodott ki nehany szelsoseges dolog:
  (ez a wikipedia encyclopedia-bol van)
  Fascism is an authoritarian nationalist ideology which promotes national revolution, national collectivism, a totalitarian state, and irredentism or expansionism to unify and allow the growth of a nation. Fascists often promote ethnic nationalism but also have promoted cultural nationalism including cultural assimilation of people outside a specific ethnic group.

  Ethnic nationalism is based on the hereditary connections of people. Ethnic nationalism specifically seeks to unite all people of a certain ethnicity heritage together. Ethnic nationalism does not seek to include people of other ethnicities”
 • 4. flexsnake 2009. július 10. 13:06
  „végülis a fegyvergyártásban is van pénz :)”
 • 3. sőndör 2009. július 09. 13:37
  „Markó léte pedig komolyan aggasztja a nacionalizmust !!”
 • 2. comet 2009. július 08. 20:27
  „a nacionalizmus az átkosban még pozitívnak számított.
  Francia országban vendéglátóm és a taxisofőr egyszerre kezdte énekelni a Marseille-szt anélkül hogy összebeszéltek volna, ahogy meglátták a Diadal-Ívet. Minden nemzet büszke valahogy a múltjára, teljesítményére. (nálunk újabban nagy erők munkálkodnak azon, hogy ne legyen mire büszkének lenni)
  Mi a baj a nemzeti érzéssel, a közösségi tudattal?
  A nacionalizmus nem keverendő össze a sovinizmussal és nácizmussal (fasizmus), bár egyes globalizációs politikai körök előszerettettel próbálják összemosni a fogalmakat.
  És nem szabad elfelejteni, hogy amikor máson számonkérjük nacionalizmusát, identitás tudatát azzal saját nacionalizmusunkat, identitásunkat is feladjuk. Fletó szavaival - El lehet menni.”
 • 1. bo 2009. július 08. 20:11
  „Adok-kapok ez a játék, csak az a gond, hogy egy etnikai megvillanás egy erősebb ellencsapást von maga után. A végeredményt pedig sajnos mindenki érzi!:-(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a feleség és az unokafivér

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság szerdán azt a 34 éves ilki nőt és 22 éves gulácsi… Tovább olvasom