Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A Nagy Imre-szobor maradását kéri Demján Sándor

Demján Sándor nagyvállalkozó levélben kéri Tarlós Istvánt a Nagy Imre-szobor helyben maradását.
Levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez Demján Sándor nagyvállalkozó, amelyben az V. kerületi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor helyben maradását kérte; ellenkező esetben visszavonja az alkotás felállításhoz nyújtott adományát.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint Demján Sándor a sajtóból értesült a szobor áthelyezésének ötletéről. Ismertette, a rendszerváltás után "szomorúan állapították meg" üzlettársaival, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állított szobrot a volt miniszterelnöknek.

Jelezte: emiatt úgy döntöttek, hogy az emlékmű teljes költségét és felállítását felajánlják Magyarországnak. A nagyvállalkozó arra is kitért, hogy a költségek 74 százalékát ő állta.

A főpolgármesternek címzett levélben azt írta: Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonja az adományukat, így arra kérte Tarlós Istvánt, hogy minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyén maradjon.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tarlós István hétfő délután megkapta a levelet és foglalkozik az üggyel.

Az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válaszban április 5-én megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Kossuth tér rekonstrukciója nem terjed ki a Vértanúk terére, de mégis megfontolásra érdemesnek tartja, hogy "a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek állítsunk szobrot". Hozzátette: erre a részre kerülhetne Nagy Imre is.

Az emlékművet 1996-ban avatták fel, az egészalakos szobrot Varga Tamás szobrászművész készítette.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2012. április 17. 10:45
    „Úgy látszik a "NER" kezd felbomlani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányátalakítás?

Két miniszter távozik, két államtitkár miniszterré lép elő, a frakcióvezető pedig államtitkár lesz - az origo.hu információi szerint. Tovább olvasom