Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A napi standolás ellen tiltakoznak

A napi standolás bevezetése ellen tiltakoznak a vendéglátósok. Magyarországon február elsejétől ugyanis törvény írja elő a büféknek, kocsmáknak és éttermeknek az alkoholtartamú italok napi nyilvántartását.
Az érintettek szerint az intézkedésnek semmi értelme, csak költségeiket és veszteségüket növeli majd. Eddig a tulajdonos dönthette el, hogy milyen gyakran leltároz. Február elsejétől viszont törvény írja elő a szeszesitalok forgalmának napi nyilvántartását.

Ha életbe lép a szabályozás, zárás után még órákba telne a standolás. A vendéglátósok azt mondják, napi 10 - 12 órát senkit sem dolgoztathatnak de külön embert sem tudnak felvenni erre a feladatra. Viszont ha hibáznak, azonnal megbüntetik őket.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke azt mondja, a standolás egy olyan belső elszámolási mód amibe a világon sehol sem szólnak bele. "Az Európai Unióban meg a világban sehol sincs olyan, hogy törvény teszi lehetővé azt, hogy állam úgy ellenőrizzen bennünket, hogy naponta leltározunk és ha a leltárban hibázunk, akkor büntethetnek bennünket" - mondta Pető István a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

A vendéglátósok szerint a napi standolás csak felesleges adminisztráció amivel legfeljebb azt érik el, hogy az éttermek az eddigi 25 - 30 helyett mindössze néhány italfélét kínálnak majd. Emiatt pedig valószínűleg kevesebb vendégük lesz.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetsége tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett a napi standolás bevezetése ellen. A jövő héten pedig egy budapesti sajtótájékoztatón számolnak be arról, hogy szerintük milyen módszerekkel lehetne megakadályozni a szeszesitalok hamisítását.

Olvasóink írták

 • 7. Nikiii 2009. január 15. 10:33
  „21 éves lány vagyok, nyár óta dolgozok egy kocsmában, 2-3 napos váltások vannak napi 15-akár24 órát dolgozok (volt már rá példa: 3nap alatt 55 órát dolgoztam...). Szóval minden váltásnál standolunk, ez így teljesen korrekt, mindig minden rendben van. Most ha minden nap még elszórakozok 1-1 órát a standolással, akkor mikor pihenek? vagy vagy ez lényegtelen? az ilyen agyasok akik kitalálják ezeket az "okosságokat" azt sem tudják mi az a munka... lehetetlenné teszik az ember életét... :@
  A másik dolog: mi az hogy nem hibázhat az ember, mert megbüntetnek (már ha cent-es eltérések vannak) az oké ha pl.: üvegek (bár azokat is el lehet nézni) de akkor sem 100ezrekre...
  ...megnézném én azt az embert aki még soha nem hibázott...
  Senki nem tökéletes.
  /csak ennyit akartam mondani/”
 • 6. ren188 2009. január 12. 11:37
  „Ha mindennap öntögetjük majd az alkoholt,egy idő után az alkoholtartalmakkal baj lesz.

  Vegyük azt,hogy egy adott üvegbe öntjük az alkoholt,majd elöblítjük a mérős üveget,és öntjük a következő alkoholt...ha sok alkalommal csináljuk,több vízcsepp marad benne=romlik az alkohol minősége,utána ha jön egy ellenőrzés,csak az lenne,hogy "vizezik az alkoholt".Kinek kell ez?

  Meg egyébként is...minden év elején ott van a nagy leltár,nem elég az?A többi meg a tulajdonosok gondja,helyesen írta "kaky",hogy bizalom kérdése,ami nem tartozik egyik hatóságra sem.Van elég gondjuk a vendéglátósoknak,vegyük például a Vám-és Pénzügyőrség üveggyűjtését akár... :S

  A pia ellenőrzésről meg annyit,hogy razziázzanak többet,erről nem lehet többet írni.”
 • 5. flexsnake 2009. január 11. 23:51
  „,,A vendéglátósok azt mondják, napi 10 - 12 órát senkit sem dolgoztathatnak..."
  Akkor miért dolgoztatják őket annyi ideig?Mert mondani lehet bármit de szerintem ha valaki odasasol bizony látja hogy reggeltől estig ugyanazok vannak ott és bizony nem 8órában tartanak nyitva.
  Nem az a baj hogy ellenőrizni akarják a hiányosságokat(szépen fogalmaztam), az a baj hogy megint ki szívja meg?Hát azaz alkalmazott aki hajnalban egy kocsmában nyítja a napot majd este tízkor miután bezárt még egy órát ott szórakozik.Egyébként most is standolnak sok helyen minden zárás után.”
 • 4. mindegy 2009. január 11. 23:48
  „A vendéglátás befeketítése az megy. Igazad van "kaky" ahol meg van a bizalom tulaj és alkalmazottak között ott csak teher és kényelmetlenség az egész!!! plusz pénz...
  Kérdés! : ha valaki tegyükfel az utolsó buszt kési le azért mert standolni kell akkor hogy megy haza? ha plusz költséggel jár azt ki tériti meg? vagy az már nem számít!!?? Mert igaz , hogy az SOFŐRÖS AUTÓK-ban nem kell a menetrendet fizetni
  üdv tulaj”
 • 3. .suhym. 2009. január 11. 22:04
  „Nézd, az enyémben nyugodtan turkálhat bármiféle hatóság bármikor!:))))))))”
 • 2. kaky 2009. január 11. 21:43
  „Ahol idegeneket dolgoztat egy cég, ott általában a diszkókban, bárokban, kocsmákban azért fontos a stand, hogy ha csórnak a melósok, azt a főnök kideríthesse...

  De sok helyen maguk a tulajok dolgoznak, vagy nagy a bizalom foka... ott minek?!

  Turkálnak a pénztárcánkban a kedves parmalenterek! Ennyi!”
 • 1. .suhym. 2009. január 11. 21:11
  „Nem értek a mai kocsmavezetéshez, de azt tudom, hogy amikor gimis koromban anno, nyári szünetben melóztam az Utasellátó nevű cégnél, bizony minden zárás után volt kötelező standolás az étteremben.
  Az biztos, hogy rohadtul utáltuk a zárás utáni méricskélést!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz méter úszás jég alatt

Második próbálkozásra, de sikerrel úszott le több mint 20 métert a jég alatt a mezőkövesdi Bajzát… Tovább olvasom