A napi standolás bevezetése ellen tiltakoznak a vendéglátósok. Magyarországon február elsejétől ugyanis törvény írja elő a büféknek, kocsmáknak és éttermeknek az alkoholtartamú italok napi nyilvántartását.
Az érintettek szerint az intézkedésnek semmi értelme, csak költségeiket és veszteségüket növeli majd. Eddig a tulajdonos dönthette el, hogy milyen gyakran leltároz. Február elsejétől viszont törvény írja elő a szeszesitalok forgalmának napi nyilvántartását.
Ha életbe lép a szabályozás, zárás után még órákba telne a standolás. A vendéglátósok azt mondják, napi 10 - 12 órát senkit sem dolgoztathatnak de külön embert sem tudnak felvenni erre a feladatra. Viszont ha hibáznak, azonnal megbüntetik őket.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke azt mondja, a standolás egy olyan belső elszámolási mód amibe a világon sehol sem szólnak bele. "Az Európai Unióban meg a világban sehol sincs olyan, hogy törvény teszi lehetővé azt, hogy állam úgy ellenőrizzen bennünket, hogy naponta leltározunk és ha a leltárban hibázunk, akkor büntethetnek bennünket" - mondta Pető István a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.
A vendéglátósok szerint a napi standolás csak felesleges adminisztráció amivel legfeljebb azt érik el, hogy az éttermek az eddigi 25 - 30 helyett mindössze néhány italfélét kínálnak majd. Emiatt pedig valószínűleg kevesebb vendégük lesz.
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetsége tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett a napi standolás bevezetése ellen. A jövő héten pedig egy budapesti sajtótájékoztatón számolnak be arról, hogy szerintük milyen módszerekkel lehetne megakadályozni a szeszesitalok hamisítását.
Ha életbe lép a szabályozás, zárás után még órákba telne a standolás. A vendéglátósok azt mondják, napi 10 - 12 órát senkit sem dolgoztathatnak de külön embert sem tudnak felvenni erre a feladatra. Viszont ha hibáznak, azonnal megbüntetik őket.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke azt mondja, a standolás egy olyan belső elszámolási mód amibe a világon sehol sem szólnak bele. "Az Európai Unióban meg a világban sehol sincs olyan, hogy törvény teszi lehetővé azt, hogy állam úgy ellenőrizzen bennünket, hogy naponta leltározunk és ha a leltárban hibázunk, akkor büntethetnek bennünket" - mondta Pető István a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.
A vendéglátósok szerint a napi standolás csak felesleges adminisztráció amivel legfeljebb azt érik el, hogy az éttermek az eddigi 25 - 30 helyett mindössze néhány italfélét kínálnak majd. Emiatt pedig valószínűleg kevesebb vendégük lesz.
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetsége tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett a napi standolás bevezetése ellen. A jövő héten pedig egy budapesti sajtótájékoztatón számolnak be arról, hogy szerintük milyen módszerekkel lehetne megakadályozni a szeszesitalok hamisítását.
Témák:
turizmushirdetés
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!
Lájkolom és követem a Delmagyar.hu-t
Megosztom a cikket a Facebookon
Olvasóink írták
A másik dolog: mi az hogy nem hibázhat az ember, mert megbüntetnek (már ha cent-es eltérések vannak) az oké ha pl.: üvegek (bár azokat is el lehet nézni) de akkor sem 100ezrekre...
...megnézném én azt az embert aki még soha nem hibázott...
Senki nem tökéletes.
/csak ennyit akartam mondani/”
Vegyük azt,hogy egy adott üvegbe öntjük az alkoholt,majd elöblítjük a mérős üveget,és öntjük a következő alkoholt...ha sok alkalommal csináljuk,több vízcsepp marad benne=romlik az alkohol minősége,utána ha jön egy ellenőrzés,csak az lenne,hogy "vizezik az alkoholt".Kinek kell ez?
Meg egyébként is...minden év elején ott van a nagy leltár,nem elég az?A többi meg a tulajdonosok gondja,helyesen írta "kaky",hogy bizalom kérdése,ami nem tartozik egyik hatóságra sem.Van elég gondjuk a vendéglátósoknak,vegyük például a Vám-és Pénzügyőrség üveggyűjtését akár... :S
A pia ellenőrzésről meg annyit,hogy razziázzanak többet,erről nem lehet többet írni.”
Akkor miért dolgoztatják őket annyi ideig?Mert mondani lehet bármit de szerintem ha valaki odasasol bizony látja hogy reggeltől estig ugyanazok vannak ott és bizony nem 8órában tartanak nyitva.
Nem az a baj hogy ellenőrizni akarják a hiányosságokat(szépen fogalmaztam), az a baj hogy megint ki szívja meg?Hát azaz alkalmazott aki hajnalban egy kocsmában nyítja a napot majd este tízkor miután bezárt még egy órát ott szórakozik.Egyébként most is standolnak sok helyen minden zárás után.”
Kérdés! : ha valaki tegyükfel az utolsó buszt kési le azért mert standolni kell akkor hogy megy haza? ha plusz költséggel jár azt ki tériti meg? vagy az már nem számít!!?? Mert igaz , hogy az SOFŐRÖS AUTÓK-ban nem kell a menetrendet fizetni
üdv tulaj”
De sok helyen maguk a tulajok dolgoznak, vagy nagy a bizalom foka... ott minek?!
Turkálnak a pénztárcánkban a kedves parmalenterek! Ennyi!”
Az biztos, hogy rohadtul utáltuk a zárás utáni méricskélést!:)))”