Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A NAV már nem ellenőrzi rendszeresen a nagy adózókat

Továbbra is rendszeresen ellenőrzi a multinacio­nális cégeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kontroll a teljes beszállítói lánc felderítésére és részletes vizsgálatára is kiterjed.
Ugyanakkor a jogalkotó januártól megszüntette a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező háromezer adózó kötelező ellenőrzését, így az adóhatóság gyanú, bejelentés alapján "mozdul rá" a multikra - olvasható a Magyar Hírlap szombati számában.

"2011. december 31-ig az adózás rendjéről szóló 2003-as törvény egyik bekezdése előírta az állami adóhatóságnak, hogy a legnagyobb adóteljesítménnyel, költségvetési kapcsolatokkal rendelkező háromezer adózót rendszeresen, legalább háromévente valamennyi adónem és költségvetési támogatás vonatkozásában ellenőrizze. Mivel Magyarországon jellemzően a multinacionális cégek rendelkeznek a legnagyobb adóteljesítménnyel, a rendelkezés gyakorlatilag az ilyen társaságok ellenőrzésére vonatkozott. A jogalkotó a kötelező ellenőrzés intézményét 2012. januártól megszüntette" - közölte a NAV a lap érdeklődésére.

Az adóhatóság az idei évtől a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók közül főként azok ellenőrzését rendeli el, amelyek adókötelezettség-vizsgálata nem feltétlenül a költségvetési kapcsolatuk volumene alapján szükséges, hanem egyéb kockázati tényezők is indokolják.

"Az adóhatóság továbbra is rendszeresen ellenőrzi azokat a multinacionális cégeket, amelyek vonatkozásában a rendelkezésre álló információk alapján felmerül a gyanú, hogy tevékenységük során nem tartják be az adójogszabályok előírásait. A multinacionális kereskedelmi cégek vizsgálata során az adóhatóság minden esetben a teljes beszállítói lánc felderítésére és részletes vizsgálatára törekszik" - hangsúlyozta az állami adóhatóság.

A lap a cikk szerint azután kereste meg az adóhatóságot, hogy Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: a legnagyobb áruházláncok némelyike megköveteli a vágóhidaktól, hogy a beszállított áru egy részét dokumentumok nélkül adják át, a húsiparon belül mindennaposak az illegális, áfabefizetést mellőző ügyletek. A NAV cáfolja e szektor adóelkerülő magatartását - írja a Magyar Hírlap.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. augusztus 11. 10:08
    „Én meg javasolnám a NAV dolgozóinak :
    Fél évente elszámoltatás ..minden politikus, nagy vállalkozó , és minden csalágtagjánál TELJES elszámolást !
    Mindem olyan segílyen élőt : aki luxus autókkal jár, többszázmillás házakban lakik !! Meg aki a vagyonát az elmúlt 22 évben szerezte, meg aki évek óta tartozik sok-sok milliós adóval --NA ott kéne kutakodni. pl.celebek , stb.....”
  • 1. deszkás 2012. augusztus 11. 08:55
    „A kishalakat egyszerűbb sanyargatni. Annak ügyvédje sincs. Sambá 400 rendőrt (nyomozót) rúgott ki. Az olasz maffia ide fog járni tanulni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztóvédelmi problémák a kerti bútoroknál

Az NFH szerint a gyártók és a kereskedők nem ismerik teljes körűen a kerti bútorokra vonatkozó… Tovább olvasom