Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A nedvesedő klíma segített az emberiség afrikai kirajzásában

Az afrikai Malawi-tó aljáról nemrégiben begyűjtött üledékminták felfedik, hogy a kontinens egy sor hosszan tartó aszályt élt át, melyek 70 ezer évvel ezelőttig tartottak, körülbelül akkor, amikor a Homo sapiens a kutatók szerint, elkezdett kivándorolni Európa és Ázsia felé.
A genetikai vizsgálatok bizonyítékot nyújtottak arra, hogy a korai modern emberek a múlt ezen időszakában indultak el Afrikából, ám mostanáig a kutatóknak csak néhány ötletük volt arra nézve, mi segíthette ebben őseinket.

A kép még jobb rekonstruálása végett, Christopher Scholz amerikai kutató és csapata a Malawi-tóból kinyert üledékmintákat elemezte ki. A csapat mélyen a fenékiszapba fúrt, és számos üledékmagot nyert ki, ezek közült az egyik 400 méter hosszú és majdnem nyolc centiméter átmérőjű. A csapatnak eddig ezen üledékmag felső 80 méterét sikerült analizálni, mely információt szolgáltatott nekik a 145 ezer évvel ezelőtti klímamintákról.

Az elemzés felfedte, hogy 135 és 75 ezer évvel ezelőtti időszakban a régió számos, súlyos aszályos időszakon esett át, melyek során a hatalmas tó vízszintje mindössze 100 méterre csökkent. Scholz szerint a régió klímája a jelek szerint körülbelül 70 ezer évvel ezelőtt stabilizálódott, amikor is a tó mélysége körülbelül 700 méter volt, és a csapadék is konzisztensebb volt, mint azelőtt. A kutató ezen stabilizációt a Föld Nap körüli orbitális pályájában - csillagászok azt sugallják, hogy ez akkoriban következett be - bekövetkezett változásoknak tulajdonítja.

Az új eredmények cáfolják a korábbi feltételezéseket, melyek szerint a legkomolyabb aszályok Afrika trópusi területein mintegy 18 ezer évvel ezelőtt mentek végbe, a bolygó egyéb területein lévő gleccserek növekedésével összefüggő atmoszferikus változások eredményeképp. Scholz szerint Afrikában a nedvesebb klíma felé tolódás több buja vidéket hozott létre, mely megkönnyítette a korai modern embereknek a táplálékszerzést, és az átkelést a keményebb terepeken, miközben Európa és Ázsia felé haladtak.

"A Malawiból származó üledékminták részletesebb képet nyújtanak a prehisztorikus ökológiai feltételekről" - mondja Kaye Reed kutató. A tudós ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy néhány üledékmintára alapozva nem lehet automatikusan általánosítani az egész kontinens klímáját illetően. "Jól tudjuk ma már, hogy számos különböző élőhely-típus van Afrikában, melyeket a klíma különböző mintái idéznek elő".

Másfelől viszont egy másik vizsgálat - melyet az izraeli Negev-sivatagban végeztek egy barlangformációnál - bizonyítékot talált arra, hogy a régióban az aszályos időszak 110 ezer évvel ezelőtt kezdődött, ami azt sugallja, hogy a Scholz csapata által látott klímaváltozások talán az egész kontinensre és azon túl is kiterjedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6218-cal kevesebb pedagógus kezdi a tanévet

Hétfőig 8856 pedagógust küldtek el az iskolákból és óvodákból a fenntartók, s az intézményi… Tovább olvasom