Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

A nélkülözhetetlen víz

A testünk hetven százalékát alkotó elem, az édesvíz nélkülözhetetlen az élethez. A tiszta víz értéke és népszerűsége korunkban felfelé ível, míg sokan vélik úgy: jó a csapvíz. Az orvos emberi fogyasztásra nem ajánlja. A vezetékes ivóvíz a maga idejében forradalmat hozott, a fejlődés következő lépcsőfoka: a tisztított édesvíz.
Egy pohár tiszta víz oldja a stresszt, elegendő mennyiségben hozzájárul a jó közérzethez. Illusztráció: Schmidt Andrea
A fejlődő országokban a halálozások nyolcvan százalékát a fertőzött ivóvíz okozza, míg a világ gazdagabb vidékein egyre többen választják az ásványvizeket és tisztított vizeket a csapvíz helyett. A vezetékes ivóvíz a maga idejében óriási előrelépést jelentett az ellenőrizetlenül fúrt kutak tartalmával szemben, és rendkívüli kényelmet nyújt ma is a háztartásokban. A csapvíz szennyezettségét tagadja az ebben érdekelt tábor, hangsúlyozva: eddig is ezt ittuk.

Az orvosok között egyre többen vélik úgy, hogy a csapvíz nem alkalmas emberi fogyasztásra. Dr. Chomiak Waldemar szerint a csapvíz tartalmaz ártalmas nitriteket, nitrátokat, klórt, előfordulnak benne az úgynevezett kóli baktériumok. A szentesi háziorvos szerint forralva sem egészséges, betegeinek a szénsavmentes ásványvizeket ajánlja. A folyadék magyarázata szerint nélkülözhetetlen valamennyi életfunkcióhoz, szervezetünk harmonikus működésében lényeges szerepet játszik. Szerinte naponta legalább két és fél liter vizet meg kellene innunk akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Más szakemberek szerint: testsúlytól függően, harminc kilogrammonként egy liter víz kell feltétlenül a szervezetnek.

A víz kulcsszerepet játszik a sejtek közötti információáramlásban, hiszen továbbítja az „életüzeneteket". A rettegett rák ennek éppen ellenkezője: dezinformációk áradata a daganatos sejtburjánzás. Vízhiányos környezetben a sejtek nem képesek ellátni alapvető feladataikat, így érthető: a víz éltető erő. A kiválasztás során a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek mennyisége és minősége is függ a bevitt folyadéktól. Szervezetünk állandóan ürít, a vizelettel naponta 1300 ml, a széklettel 150 ml, a verejtékkel a bőrön keresztül 500 ml, a légzéssel 450 ml távozik.

Egyszázaléknyi hiány esetén már szomjúságot érzünk, 2 százaléknál étvágytalanság jelentkezhet, 7 százaléknyi víz hiányában tudatzavar keletkezik. Ha a szükséges folyadékmennyiség egyötöde hiányzik, annak következménye halál. Az alkohol, a kávé, a fekete tea szárítja a sejteket, a vízhiányos ember rendszerint depressziós. Egy pohár tiszta víz viszont oldja a stresszt, elegendő mennyiségben hozzájárul a jó közérzethez.

Magyarországon 1990 előtt évente átlagosan 2-3 liter ásványvizet fogyasztottak, mára ez a szám jelentősen megnőtt: a rendelkezésre álló közel 100 forrásból évi 60 liter fogy fejenként – ezzel az uniós átlag középmezőnyéhez tartozunk. A hazai hegyek forrásai kétségkívül páratlan kincseket adnak. Kiszolgáltatottságunkat jelenti, hogy felszíni vizeink 98 százaléka határainkon kívül ered, ezért a nemzetközi együttműködéseknek a környezetvédelemben fontos szerep jut. A világ egészét tekintve viszont riasztó a WHO felmérése szerinti adat: a szennyezések miatt 1,2 milliárd ember élete folyamán egyáltalán nem jut tiszta vízhez, évente ötmillió gyerek hal meg vízfertőzés következtében. A fejlett világban viszont már arról beszélünk, hogy az ásványvizek mellett tisztított és energetizált vizekkel emelhetjük tovább egészségünk szintjét.

Elérhető az észak-olaszországi forrás mintájára készült és gyógyító hatású oxigénvíz, az életenergiával feltöltő magyar találmány, az orgonvíz, a Gangesz rezgésszintjét hordozó és életkort növelő japán Pí-víz, régóta ismert a méregtelenítő hatású desztillált víz, és hallani az ozmózisvízről. Mind víz. Víz, víz, víz...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem lesz vényköteles az Algopyrin

Molnár Lajos egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az eredeti tervektől eltérően keddtől… Tovább olvasom