Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A német kóla veri a Cocát

Van, ahol a német Vita Cola megelőzi a Coca Colát. Az egyik ok a keleti nosztalgiahullám lehet.
A világon nincs olyan ország, hol ne ismernék a Coca Colát: az atlantai konszern szénsavas üdítőjének a neve a legismertebb angol kifejezés (az O.K. mellett).  Földünk nem angolszász országaiban - ám a Coke uralma mégsem globális. Erről egy keletnémet konkurens tehet. 

Jóllehet Walter Ulbricht és Erich Honecker hazájában (is) a  szabadság és a nyugati életmód megtestesítőjének számított a Coca Cola, az NDK 17 millió lakosa csak a berlini fal 15 évvel ezelőtti leomlása után férhetett hozzá szabadon a barna nedűhöz. (Eladdig csak az Intershop boltokban, kemény valutáért lehetett Coca és Pepsi Colát vásárolni keletnémet földön.) A fordulat nyomán azután a Konsum, HO és a többi keleti élelmiszerhálózat boltjaiban is megjelent az amerikai kóla, kiszorítva a polcokról az addig egyeduralkodó Club és Vita Colát, az NDK "italkombinátjainak" termékeit. 

Aki 1990-ben a keletnémet kólák eltűnését jósolta, az alaposan   tévedett. Átmeneti pangás után a Vita Cola 1994-től kezdve újabb   tömegeket hódított meg, s ma piacvezető üdítőnek számít Thüringiában, megelőzve az amerikai rokont! A többi keleti tartományban pedig a második helyen áll a Vita Cola az atlantai termék mögött, de megelőzve a Pepsi és a Schweppes család tagjait. 

Ebben bizonyára szerepe van az utóbbi években erősödő keleti   nosztalgiahullámnak éppúgy, mint a Hansa Rostock első osztályú   labdarúgócsapatnak, amelynek játékosai a mezükön reklámozzák a Vita   Colát.  

A Coca Cola illetékesei fogcsikorgatva szemlélik a kellemetlen rivális szárnyalását - ehhez ugyanis nincsenek hozzászokva. Tény,  hogy a keleti tartományok Coke-fogyasztása (a Fantát, Sprite-ot,  Kinley-t is beleértve) mindössze évi 25 liter fejenként. Ez messze elmarad a német országos átlagtól (46 liter), de például alig kevesebb, mint Bajorországé, ahol csupán 35 liter körül mozog az atlantai üdítők mutatója. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorista álca egy új víruson

Egy a napokban felbukkant új számítógépes egy régi trükk új változatát használja fel annak… Tovább olvasom