Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

A német kormány kártéríti a budapesti holokauszt túlélőit

Körülbelül 12,3 millió eurós összegű kárpótlást fizet ki a német kormány a holokauszt budapesti túlélőinek. A 6500 jogosult, fejenként egyszeri 1900 eurós összeget kaphat - jelentették be a nácizmus idején meghurcolt zsidók érdekeit védelmező nemzetközi szervezet a Claims Conference és a Mazsihisz képviselői szerdán Budapesten.
Az egyszeri támogatásra azok jogosultak, akik az üldöztetést Budapesten élték át. A jogosult túlélőknek egy a kifizetésről szóló nyomtatványt küldenek ki, de azok, akik nem kapnak külön értesítést, de jogosultnak tartják magukat jelentkezhetnek 2009. agusztus 6-áig a www.claimscon.org oldalon keresztül.

A Claims Conference előzetesen már több mint 25000 kérelmet vizsgált át, hogy megtalálja a jogosult túlélőket, így 5790 olyan embert találtak, aki megkaphatja a támogatást. Ők külön értesítést kapnak erről, és egy előre, magyar nyelven elkészített adatlapot, amelynek kitöltése a támogatás feltétele.

Az előzetes várakozások szerint azonban körülbelül 6500-ra tehető tehető a budapesti zsidó holokauszt túlélői közül a jogosultak száma. Ezért jövő év augusztusáig folyamatosan várják azok jelentkezését, akik 1944 és 45 között Budapesten élték túl a holokausztot, és jelenleg Kelet-Európa valamelyik volt kommunista országában, vagy valamelyik szovjet utódállamban élnek, és nem kapnak egyéb más helyről életjáradékot.

A mostani kárpótlások fontosságát az adja, hogy most azok is részesülhetnek egyszeri anyagi támogatásban, akik nem feleltek meg a korábbi kifezetéseknél szabott feltételeknek. Így pl. nem tudták bizonyítani, hogy legalább fél évet töltöttek kényszermunkatáborban, vagy másfél évet gettóban.

Greg Schneider a New York-i Claims Conference ügyvezető igazgatója és Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke is azt mondta, hogy bár nem lehet pénzzel kárpótolni azt a sok szenvedést, amin a zsidó emberek keresztül mentek, a mostani kifizetés is annak elismerése, hogy a világ 64 évvel ezelőtt magára hagyta a magyar zsidókat és ezt soha többé nem szabad megengedni.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Ful 2008. augusztus 08. 15:26
  „Na azt költsd gyógyszerre...”
 • 25. szkíta 2008. augusztus 07. 14:11
  „ful vajon mennyi pénzt kap ezen írásaiért?”
 • 24. kiri01 2008. augusztus 07. 13:04
  „Ful
  Sok mindenben egyetértek veled. De én elsősorban magyarként, és csak másodsorban európaiként szeretnék nyugodtan, becsületben élni. Nem szeretném ezért feladni az anyanyelvemet, a kultúránkat stb.
  Én európától sok jóra amúgy sem számítok magyarként. Ha visszanezünk, sajnos sokat nem segítettek rajtunk, ellenben mi sokat segítettük őket.”
 • 23. Ful 2008. augusztus 07. 11:37
  „1. Mitán 38 éves vagyok nem nagyon tudtam szolgálni a Kádár-rendszert
  2.Igazad van nem István, hanem az általa behívott nyugati lovagok és papok (milyen ismerős történelmi tény)
  3. Nyisd ki az újságot és megtudod hányan perelnek! Pl.: mentősök, tűzoltók(ők már a Fidesz ellen is csak perrel kapták meg a pótlékaikat)
  Amúgy magyar vagyok - kicsit felvidéki, kicsit székely, kicsit sváb, kicsit értelmiségi, kicsit munkás, kicsit kulák, kicsit értelmiségi, kicsit zsidó, kicsit katolikus, kicsit református családból. A családom minden generációjában volt olyan akit éppen üldöztek - lehet, hogy épp a család másik része :-)
  Érdekes módon mmind itt akart élni ezen a földön - úgy ahogy sok 100.000-en.
  Ez egy ilyen ország - ilyen emberekkel.
  Nemzeti öntudat? Ugyan már!
  Inkább legyek Európai és tudjak nyugodtan, becsületben élni - és meghalni...”
 • 22. kiri01 2008. augusztus 07. 08:45
  „Ful. Te nem vagy magyar?
  "ölte ki a nemzeti- és akármilyen öntudatot az emberekből"
  Jellemző, akármilyen öntudatot.
  Belőled tényleg ki is ölte, a komcsi szaros kádárrendszer, amit mindíg is szolgáltál.
  Egyébként nem jól tudod, mert Szent István nem mészárolta le a lakosság nagy részét.
  A perelésről meg annyit, az perel aki ügyvéd, vagy pedig pénze van. Ez sajnos a mai mo.-n szinte csak a zsidóknak, és egy szűk politikai rétegnek van.”
 • 21. Ful 2008. augusztus 07. 07:48
  „Ha az elállamosított üzletek és földek tulajdonosai kaphattak a magyar államtól kárpótlást, akkor azok is kapjanak már a németektől akiknek mindenét - vagyont és családot - elvették.
  Aki úgy érzi, hogy neki is jár valami, az pereljen!
  Egyébként a kárpótoltak 90%-a 80-90 éves idős ember, akik nem éppen politikusok, inkább kisnyugdíjasok. Ráadásul nem sok szadeszes lehet köztük...
  Ha a NAGYMAGYAROKnak nem tetszik valami, akkor pereljék a Vatikánt, mert a keresztény egyház ölte ki a nemzeti- és akármilyen öntudatot az emberekből, amikor Szent István kiírtotta a magyarok nagy részét és mindenféle idegen nemzetiséget telepített az országba, csak, hogy igazolja a vallásának jelenlétét...”
 • 20. 751510 2008. augusztus 07. 07:29
  „Zsidók hisztiznek mindíg, mindenért. Én ezt nem "életrevaló" jelzővel illetném... És igen, ha már nem hozhatjuk föl trianont, meg az összes magyarellenes történelmi mozzanatot(merthogy sajnos ezen a fórumon is megjelentek a magyarócsároló hitvány selejtek, akik inkább az idegent védik, és letagadják magyarságukat), akkor megkérdezném a palesztínokat, ők mit gondolnak az ügyről. Őket mikor lesznek hajlandók kárpótolni a mindenki által védelmezett zsidók? (gyilkolások, országlopás...)”
 • 19. maci52nek 2008. augusztus 06. 21:56
  „Az a 24 hónap kevés volt.”
 • 18. Ne sírjatok már, unalmasak vagytok MINDIG 2008. augusztus 06. 21:54
  „L:CAT: a zsidó szervezetek 50 éve folyamatosan pereskednek német vállalatokkal, a nácikkal kollaboráló államok mai kormányaival és a zsidók vagyonát a népirtás alatt fosztogató, megdézsmáló magánszemélyekkel, múzeumokkal, galériákkal. Ennek a munkának az eredménye az, hogy a bűnösök FIZETNEK.

  Mondd csak meg nekem L:CAT: te mit tettél a faszari siránkozáson, utcai kiabáláson, mocskos stílusú antiszemitizmuson, örökös elégedetlenségeden és SZÁNALMAS önsajnálatodon kívül azért, hogy a kommunizmus, Trianon, stb. okozta károkért a - szerinted - bűnösök valamilyen elégtételt adjanak? Szerintem a nagy büdös semmit, mert az egész életedet másnak szenteled, itt nyafogsz az interneten ahelyett hogy ezidő alatt írtál volna egy keresetlevelet amit holnap beadsz a bíróságon. A holokauszt túlélői ugyanis éppen ezt csinálják, sziszifuszi munkával, ezerszer elbukva de végül mégis eredményesen.

  Tényleg kár, hogy azok akik ebből a kárpótlásból részesülni tudnának már egyre kevesebben élnek.

  A II. világháború magyar katonai áldozatai, vagy a még élő veteránok is kaptak kárpótlást, kicsit több nyugdíjat a magyar kormánytól. Ez jó. De te, aki itt nyávogsz és a zsidókat okolod mindenért (hahahaha, ki mást) tettél akár egy lépést is azért, hogy mondjuk Oroszország is adjon valamit az ottani magyar munkaszolgálatosoknak vagy családjuknak?!

  NE másoktól várd a segítséget, és NE másokat okolj ha nincs eredménye a lusta semmittevésednek! Otthon ülni és nyafogni egyszerű. A politikától várni a választ időpocsékolás. Az utcán ordítozni és ott követelőzni már nem egyszerű de tök felesleges. Dolgozni kellene azokon az ügyeken amiket fontosnak tartasz. Jogi úton. Szervezkedni. Alapítványt csinálni, és egyesületet. Levelekkel bombázni az orosz, ukrán, stb. nagykövetségeket.”
 • 17. maci52 2008. augusztus 06. 21:27
  „Azonnal fizessék ki 24 hónap sorkatonai szolgálatot,a legszebb éveimet vettétek el,mocskos kommunisták.”
 • 16. Fünf 2008. augusztus 06. 20:18
  „Zsidó holokauszt még nem volt...”
 • 15. szerbia 2008. augusztus 06. 20:08
  „Zsidó életre való, a magyar meg rabszolga, mert hagyja magát.”
 • 14. Máthé László 2008. augusztus 06. 19:58
  „Szerettem volna hozzászólni, de azt mondták, hogy hagyjam a pitlákba és egyébként meg minek...emberek haltak meg.Aki tagadja, az hazudik!!!!!!!!! Nem tudom miért baj, ha valaki megkapja azt utólagosan is amit valaki-valamikor elvett tőle...Trianon,törökök???!!! A magyarságért mindig ki kell állni!!!!! Érdekes, hogy a magyarságtudat csak akkor működik amikor valamely más nemzet összetart!!!!!Na, ezen érdemes elgondolkozni!”
 • 13. Cc 2008. augusztus 06. 19:49
  „1-es te vagy a böffenet.”
 • 12. kiri01 2008. augusztus 06. 19:34
  „1. es hozzászól
  Te nem érdemled meg azt sem, hogy magyarul írjál.
  Tényleg vannak ilyen meberek mint te. Nem akarom elhinni.”
 • 11. kiri01 2008. augusztus 06. 19:16
  „Tényleg.
  Minket ki kárpótól. trianonért, a kommonizmusért, a törökökért?
  Egy egész ország tönkretételéért. Azért hogy elvették az önérzetünket, a hitünket, a nemzeti büszkeségünket.”
 • 10. Károly45 2008. augusztus 06. 19:13
  „Ugyan mi a fenének kapnak ezek kártérítést a semmiért? Holokauszt nem volt, mifelénk inkább ezt holokamunak hívják. Nem elég hogy élősködnek rajtunk, elfoglalták az egész médiát, még kártérítést is kapnak. Vicc az egész. Egyetértek egy ember, ill. kóborkutya írásával.”
 • 9. egy ember 2008. augusztus 06. 19:02
  „Már megint...
  Minden évben kapnak valami kárpotlást, ezt nem hiszem el. hagyjuk már ezt a sok szar dumát. Mi magyarok mior kapunk valamilyen kárpotlást az elszenvedett megaláztatásokért amit az elmult 80 évben mértek ránk. Trianon, kommunizmus, most a Gyurcsány bérencek, Cigány bünözök? Mikor kapunk ezekért.. Nem kell kárpotlás , csak takarodjanak az országból azok akik erről tehetnek.. Tudom most vagy moderálva leszek, vagy majd jön a sok nyálcsorgató libsi..”
 • 8. kóborkutya 2008. augusztus 06. 18:47
  „a Dón kanyarban elesett 60.000 magyarkatona leszármazottai mikor kapnak hasonló juttatást?”
 • 7. Bejött a trianonozás és önsiratás! :) 2008. augusztus 06. 18:02
  „L:CAT: a zsidó szervezetek 50 éve folyamatosan pereskednek német vállalatokkal, a nácikkal kollaboráló államok mai kormányaival és a zsidók vagyonát a népirtás alatt fosztogató, megdézsmáló magánszemélyekkel, múzeumokkal, galériákkal. Ennek a munkának az eredménye az, hogy a bűnösök FIZETNEK.

  Mondd csak meg nekem L:CAT: te mit tettél a faszari siránkozáson, utcai kiabáláson, mocskos stílusú antiszemitizmuson, örökös elégedetlenségeden és SZÁNALMAS önsajnálatodon kívül azért, hogy a kommunizmus, Trianon, stb. okozta károkért a - szerinted - bűnösök valamilyen elégtételt adjanak? Szerintem a nagy büdös semmit, mert az egész életedet másnak szenteled, itt nyafogsz az interneten ahelyett hogy ezidő alatt írtál volna egy keresetlevelet amit holnap beadsz a bíróságon. A holokauszt túlélői ugyanis éppen ezt csinálják, sziszifuszi munkával, ezerszer elbukva de végül mégis eredményesen.

  Tényleg kár, hogy azok akik ebből a kárpótlásból részesülni tudnának már egyre kevesebben élnek.

  A II. világháború magyar katonai áldozatai, vagy a még élő veteránok is kaptak kárpótlást, kicsit több nyugdíjat a magyar kormánytól. Ez jó. De te, aki itt nyávogsz és a zsidókat okolod mindenért (hahahaha, ki mást) tettél akár egy lépést is azért, hogy mondjuk Oroszország is adjon valamit az ottani magyar munkaszolgálatosoknak vagy családjuknak?!

  NE másoktól várd a segítséget, és NE másokat okolj ha nincs eredménye a lusta semmittevésednek! Otthon ülni és nyafogni egyszerű. A politikától várni a választ időpocsékolás. Az utcán ordítozni és ott követelőzni már nem egyszerű de tök felesleges. Dolgozni kellene azokon az ügyeken amiket fontosnak tartasz. Jogi úton. Szervezkedni. Alapítványt csinálni, és egyesületet. Levelekkel bombázni az orosz, ukrán, stb. nagykövetségeket.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: A tanterv része lehet az újraélesztés

A tananyag része lehet az újraélesztés a kormány tervei szerint, akár a 2009-es tanévtől. Az őszi… Tovább olvasom