Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

A németek ellenzik legjobban az unió bővítését

A német uniós elnökség küszöbén nem éppenséggel a legjobb előjelként hatott az a hagyományos, év végi, brüsszeli felmérés, amely fehéren-feketén kimutatta, hogy a tagállamok közül a németek ellenzik leginkább az Európai Unió további bővítését.
Berlini szakértők az Eurobarométer felméréséből idézték azokat az adatokat, amelyek szerint a német állampolgárok 64 százaléka ellenzi a további bővítést, míg mindössze 30 százalékuk van azon a véleményen, hogy a kaput nyitva kell hagyni az új tagok előtt.

Az idézett szakértők sajtóértekezletükön ezzel összefüggésben arra mutattak rá, hogy a lakosság többsége osztja a konzervatív uniópártok, azaz a CDU és a CSU véleményét azzal kapcsolatban, hogy egyelőre le kell állni a további bővítéssel. Angela Merkel kancellár az uniós elnökség főbb célkitűzéseit vázoló programnyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy az alkotmány elfogadásáig - esetleg Horvátország kivételével - be kell fagyasztani a bővítést.

Az unió további bővítésével kapcsolatban egyébként megosztott maga a kormánykoalíció is. A konzervatívok elutasítóbb magatartásával szemben a koalíciós partner szociáldemokraták jóval nyitottabbak, így mindenekelőtt Törökország esélyeinek megítélésében is.

Egy másik, Bécsben közzétett tanulmány közvetve ugyancsak némelyest elmarasztalta a németeket, ami Berlinben szintén nem maradt figyelmen kívül. A fajüldözés és az idegenellenesség helyzetét vizsgáló európai intézet hagyományos beszámolójában - míg korábban a zsidók és a romák - ezúttal a muzulmánok helyzetével foglalkozott.

Ezzel kapcsolatban Németország közepes bizonyítványt kapott, de figyelmet érdemlő volt a lakosság állásfoglalása a muzulmánokkal szemben. A megkérdezettek 88 százaléka ugyanis felettébb bizalmatlannak bizonyult, s azt hangoztatta, hogy az országban élő muzulmánoknak "másként" kellene viselkedniük. A válaszadók 70 százaléka annak a nézetnek adott hangot, hogy könnyen konfliktusok adódhatnak abból, ha - mint fogalmaztak - mélyen vallásos muzulmánok egy modern társadalomban telepednek le.

A szóban forgó, bécsi székhelyű intézet egyik magas rangú német munkatársa nyilatkozatában ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az integráció "kétirányú utca". Azaz - tette hozzá - a muzulmánoknak is többet kellene tenniük beilleszkedésük érdekében. S ez az állásfoglalás többé-kevésbé megfelel a hivatalos német véleménynek is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom