Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

A nemzetbiztonsági bizottság elé vinné a trafikügyet az MSZP

A bizottság szocialista elnöke Pintér Sándor és a felügyelete alá tartozó szervek vezetőinek meghallgatását is kezdeményezi.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke a testület napirendjére venné a trafikpályázatok ügyét.

Molnár Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján közölte: kezdeményezi, hogy a bizottság tagjai megnézhessék a pályázatokat, majd már azok ismeretében meghallgassák Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert és Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjét.

Azt mondta, bár továbbra is bíznak benne, hogy a pályázatokat nyilvánosságra hozzák, a kormányzat elzárkózott ettől. Annak azonban, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett bizottsági tagok megismerjék a dokumentumokat, nem lehet akadálya - folytatta.

Az MSZP korábban az állami tulajdonú dohánykereskedelmi vállalat és a fejlesztési tárca vezetőjétől is hiába kért betekintést a dohányboltpályázatokba. Előbbi azzal érvelt, hogy a részvénytársaság nem minősül állami szervnek, a minisztérium pedig azzal, hogy a szerződéskötések után a pályázatokról készülő emlékeztetőket közlik, a győztes pályázatok megismerését viszont csak a nyertesek engedélyezhetik, így a minisztérium ahhoz nem járulhat hozzá.

Molnár Zsolt arról is beszélt, hogy a dohánykereskedelem évi 500 milliárd forintos piac, így - hasonlóan a szerencsejáték-ipar átalakításához - ezúttal is felvetődik a kérdés, hogy a piac újraosztásakor szervezett bűnözői körök tettek-e kísérletet érdekeik érvényesítésére, illetve hogy milyen külföldi lobbitevékenység folyt. Ugyanis - jegyezte meg - a pályázaton nyertes magánszemélyek között vannak, akik multinacionális cégekhez vagy más államokhoz kötődnek.

A szocialista bizottsági elnök ezért Pintér Sándor belügyminiszter és a felügyelete alá tartozó szervek vezetőinek meghallgatását is kezdeményezi.

Reményei szerint a testület két héten belül napirendre tűzheti a trafikpályázatok ügyét, ehhez azonban az kell, hogy a képviselők betekinthessenek a pályázatokba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra verte munkatársát Győrben: előzetesben a 38 éves férfi

A Győri Járásbíróság nyomozási bírója előzetes letartóztatásba helyezte hétfőn Cs. Pétert, aki… Tovább olvasom