Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A nemzeti levéltárba kerül a Politikatörténeti Intézet rendszerváltozás előtti iratanyaga

A Kúria elutasította a Politikatörténeti Intézet (PTI) felülvizsgálati kérelmét, így a másodfokon meghozott, jogerős ítélet szerint a PTI-nek át kell adnia az 1944-1989 közötti időszakból őrzött iratanyagát a Magyar Nemzeti Levéltárnak - számol be a szerdai döntésről a Népszabadság és a Népszava csütörtöki száma.
A több száz folyóméternyi dokumentum a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint más baloldali politikai és társadalmi szervezetek, szakszervezetek iratanyagát tartalmazza.

Földes György, a PTI főigazgatója a lapoknak kijelentette, hogy a magyar állam kártalanítás nélkül sajátította ki a levéltári anyagot. Hozzátette: a PTI kész átadni a dokumentumokat a levéltárnak, de ennek együtt kell járnia azzal, hogy a magyar állam megtéríti az intézetnek az elmúlt negyedszázadban az iratok őrzésével tárolásával, kutathatóvá tételével kapcsolatos költségeit, ami több százmilliós tétel.

A főigazgató szerint a levéltár államosításával a kormánypártok célja a PTI, mint baloldali szellemi műhely szétverése, valamint az intézet épületének megszerzése - olvasható a Népszavában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion ütközött az M0-s csepeli lehajtójánál

Egy román és egy török kamion ütközött az M0-s körgyűrű csepeli lehajtóján, az M1-es autópálya felé vezető oldalon csütörtök reggel. Tovább olvasom