Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A nemzeti park ügyét vinnék tovább

Mintegy hatvan alapító taggal – köztük polgármesterekkel, vízügyi és természetvédelmi szakemberekkel, civilekkel – csütörtökön megalakult a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület. Elnöke Láng István lett: elsősorban a helyi nemzeti park ügyét vinnék tovább.
A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület megalakítását a szervezők a Szigetköz és a Lajta-vidék természeti értékeinek védelme miatt kezdeményezték. Úgy vélik: a bizonytalan jövőkép nem teszi lehetővé a települések számára a hosszú távú fejlesztési elképzelések kidolgozását. Az értékes hullámtéri területen akácültetvények jelennek meg, a Duna medrében erdő nő, a vízi turizmus szabályozatlan, Alsó-Szigetköz kiszárad. Emiatt szükségesnek tartották megszervezni az egyesületet a Szigetköz természeti értékeinek egységes, átfogó, koncepcionális védelme érdekében. A csütörtöki egyesületi alakuló ülésen közel hatvan alapító vett részt: köztük polgármesterek, környezetvédelmi és vízügyi szakember, jogi képviselő, vállalkozók, civil szervezetek. A résztvevők egyhangúlag megszavazták Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) megalakítását. Az öttagú vezetőségbe N. Fazekas Erika, Hujber Zoltán, dr. Kiss Károly, L áng István és ifj. Geiszbühl Róbert került. Az elnök Láng István lett, az egyesületi titkár pedig Hujber Zoltán. A tagdíjat erre az évre 2000 forintban határozták meg.
Láng István a Kisalföldnek elmondta: az egyesület folytatná a „főváros és a Szigetköz közötti konfliktus felszámolását”. Szakmai alapon, az itt élők bevonásával kell a helyzetet rendezni. A köztársasági elnök keddi látogatásakor átadják a Szigetközi–csallóközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányának rövidített változatát. A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány feladatai már túlterjedtek a város határain, s csak egyesület formájában volt folytatható a munka. Bemutatják egy itteni nemzeti park tanulságait, s egyesületi munkacsoportokat hoznak létre: az egyes feladatokat itt viszik majd tovább. Az alapító okiratban a kulturális értékek fenntartása is szerepel. Szeretnék a természetvédelem és a földtulajdonosok viszonyát „normális mederbe” terelni. Emellett egységes igényt fogalmaznának meg, melyet a politika is könnyebben tud kezelni.

Két elismerés

Láng István a napokban két elismerést is kapott: a megyei közgyűlés „A megye szolgálatáért” díját környezetvédelmi tagozatban. Emellett a Magyar Hidrológiai Társaság Pro Aqua-díját szakmai munkájáért. A kitüntetett szerint ez szimbolikus: „azt jelzi, hogy a két szakma tud együtt dolgozni”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányokra vadászott - eltalált egy nőt

Könnyű sérülést szenvedett az a huszonnyolc éves nyírbélteki nő, akit egy légpuska-lövedék talált… Tovább olvasom