Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A nép ellensége

Ibsennel kezdődik a modern dráma. Ezt tartják az irodalomtörténészek. Shaw odáig ment, hogy külön színházat szeretett volna létesíteni darabjai előadására. Mi indokolhatta ezt a tiszteletet?
Szombaton este a Győri Nemzeti Színház a szerző egy viszonylag ritkán játszott darabjával, a Dr. Stockmann... (A nép ellensége) cíművel lép a közönség elé. Ezért nem kell szégyellnie senkinek, ha nem vágta rá azonnal a Nóra és a Solness után. Ibsen gyakran ábrázolta az istenei és mitológiája nélkül maradt embert, aki pusztulásra van ítélve, ha hazudott ideáljait is elveszíti.

Az öncsalások és becsapások szakértője ebben a művében még veszedelmesebb terepre merészkedik. Az érdekli, mi történik, ha a közösség egy tetszetős demagógia narkotikus hatása alá kerül. Önként adja fel józan mérlegelését és önkontrollját, s türelmetlenné válik mindenkivel, aki szuverenitását szeretné megőrizni ekkor is. S ezt még tulajdon testvérétől sem nézi jó szemmel.

Mert a kérlelhetetlen és türelmetlen politika családokat tud feldúlni néha, vette észre Ibsen.
A győri közönség Ács János rendezésében, Menczel Róbert díszleteivel és Gyarmathy Ágnes jelmezeivel láthatja az előadást. A fordítást Vajda Miklós készítette az Arthur Miller által készített átdolgozás nyomán. A címszerepet Gáti Oszkár, a testvért Maszlay István alakítja. A főbb szerepekben Gyöngyössy Katalint, Balsai Mónikát, Bede Fazekas Csabát, Forgács Pétert és Rupnik Károlyt láthatja a közönség.

A színház régi-új igazgatója, Korcsmáros György Shaw kívánságát nyilván nem tudja teljesíteni, de saját ígéretéhez tartja magát. Programbeszédében azt ígérte, hogy a folytatás a szórakoztatás és az igényesség, a hagyományok és a kísérletezés jegyében telik majd. Szombaton este Ibsen (és Miller) vár minket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa a kapuk előtt

Kétnapos, a kis- és középvállalkozások versenyképességét növelő roadshow kezdődött el tegnap… Tovább olvasom