Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A növekvő munkanélküliség nem hungarikum

A kormányszóvivő szerint a növekvő munkanélküliség nem hungarikum, a gazdasági világválság miatt a világ minden országában nő a munkanélküliek száma.
Szollár Domokos ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön azt mondta: újabb 13 éves csúcsot döntött a munkanélküliség és a kormány megszorításokra alapozott gazdaságpolitikája kudarcot vallott.

Az ellenzéki politikus erről annak kapcsán beszélt, hogy tovább nőtt a munkanélküliség augusztus-októberben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint a ráta 10,4 százalék volt, magasabb mint a 13 éves csúcsot jelentő július-szeptemberi 10,3 százalék.

Szollár Domokos az MTI-nek úgy fogalmazott: a munkanélküliség a válság miatt nő és aki a szívével nem látja ezt be, az lássa be legalább az eszével.

Emlékeztetett arra: a gazdasági világválság kitörése óta az Európai Unióban négymillió ember veszítette el az állását, Magyarországon pedig közel 100 ezer.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a válságkezelő kormány több mindent tehet azért, hogy ennek hatását csökkentse.

Mint mondta, elindította például az Út a munkához programot. Ennek keretében közcélú foglalkoztatásban jelenleg 94.732 fő vesz részt. Az Út a munkához programra a 2009-es költségvetésben 97 milliárd forint állt rendelkezésre, a 2010-es költségvetésben pedig 110 milliárd, amely további 7,5 milliárd forint uniós forrással egészül ki.

Kitért arra: munkahelymegőrző pályázatokra eddig összesen 7,86 milliárd forintot fizettek ki, amelynek segítségével összesen 50 ezer munkahelyet támogattak közvetlenül, közvetetten pedig 91.900 munkahelyet lehetett megőrizni.

Szollár Domokos szerint még egyet tehet a kormány: megváltoztatja az adószabályokat, visszaállítja a munka becsületét, és így jobban megéri dolgozni és foglalkoztatni.

Kiemelte: 2010-től csökkennek az adóterhek; alacsonyabb szja kulcsok lesznek, kitolódik az alsó sávhatár. Tízből kilenc polgár jövedelme a legalacsonyabb kulcs alá fog tartozni jövőre és egy átlag körül kereső magyar munkavállaló másfél havi fizetéssel többet vihet majd haza 2010-ben hasonló bruttó bér mellett - közölte.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy nő a versenyképesség: az adórendszer átalakításával javul a vállalkozások és így az ország versenyképessége, nő a hazai teljesítmény, és újra beindulhat a növekedés.

Megjegyezte, csökkennek a vállalkozói terhek is, amelynek hatására jövőre mintegy 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál, így könnyebben lehet munkát kínálni és vállalni.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. november 26. 21:13
    „Úgy tudom, a kormányszóvivőt a kormány fizeti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi beszáll a Bayern Münchenbe

Az Audi autógyár 90 millió euróért 9,09 százalékos részesedést vásárol a Bayern München labdarúgó… Tovább olvasom