Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A november pang, a szilveszter zsúfolt a Bakonyalján

Szilveszterre már majdnem minden bakonyi vendégház foglalt, az ismertebb túraházakba pedig már tavaly szilveszterkor bejelentkeztek. Annak ellenére, hogy a Bakonyalját a térségtől délre és keletre élők kevéssé ismerik.
A bakonyaljai községek közül Vinye a legkedveltebb, ezt ismerik a budapestiek, itt táboroznak a pécsi diákok, s innen – egy országszerte híres csárdától – indul a túraút Porva, s onnan Borzavár felé. Biciklisek és gyalogszerrel kiránduló családok kedvencének hisszük, de a Cuha völgye érdekes módon mégis inkább az északabbra lakók célpontja. A tapasztalat szerint a veszprémiek például már kevésbé ismerik, holott a távolság onnan is épp akkora, mint Győrtől. A délebbre lakók a Bakony keleti részét részesítik előnyben: Dudart, Bakonynánát, Tést nem kell bemutatni senkinek. De egy biztos: a szilveszter a Bakonyalján élő vállalkozóknak is jó üzlet. A fogadóhelyeket nézve három kategóriát különböztethetünk meg: a túraházat, a nyolc–tíz ágyas vendégházat és az olyat, ahol a tulajdonossal egy fedél alatt, egy vagy két szobában szállásolják el a vendégeket. Vinye mellett Fenyőfő is kedvelt célpont, Bakonyszentlászlón viszont már csak két asszony foglalkozik vendégfogadással.
A vinyei „Cuhavölgye” Vendégházat ismerik talán a legtöbben, ezt éppen a vadregényes turistaút elején találjuk. Öt szobájával és harminc ágyával ez a legalkalmasabb a csoportok fogadására, sőt, tizenöt fő alatt nem is vállalnak vendéget. Árban semmivel sem különbözik a kisebb vendégházaktól: az éjszakáért 1500-at, a gyerekeknek 1200 forintot kell fizetni mosatási költség nélkül. Csillag Anikó, a túraközpont vezetője elmondta: az októberi hétvégéket már egy hónappal ezelőtt lefoglalták, jól sikerült a szeptember is, de a legígéretesebb hónap a december a Mikulás, a karácsony és természetesen a szilveszter miatt. A november az egyetlen, ami nem ideális a Bakonyban, hiszen addigra a jó idő már elmúlik, a hóra pedig még várni kell. Csillag Anikó szerint szilveszterre már januárban lefoglalták a szobákat, ebből is látszik, hogy a vendégek rendszerint visszajáró ismerősök. Nekik nem kell bemutatni a Cuha-völgyet, aminek a generációk által jól ismert kép éhez a bakonyi vasút is hozzátartozik. A bakonyi vendégházak tulajdonosai ezért okkal tartanak a Veszprém–Veszprémvarsány vonal megszüntetésétől, hiszen elég csak a húsz–huszonkét fős kerékpáros csoportokra gondolni, akik az amúgy is ritkán járó buszra aligha tehetik fel a biciklijüket.
A híres ősfenyveséről elnevezett Fenyőfőn öten fogadnak vendéget, a régi házakat felújították, csak kulturált, ideális szállást találunk. Bokori Vilmosné szerint Fenyőfő népszerűségéhez tartozik – és ezt nem vitathatja el senki –, hogy kevés ilyen rendezett, takaros községe lehet az országnak. Rengeteg a zöld, de az utolsó fűszálról is gondoskodnak – nemcsak a főúton, az egész községben. De természetesen a vonzerőt főképpen az jelenti, hogy a falu szinte magában is egy erdő, a kiránduló akármerre indul, e napokban még szarvasbőgés kíséri az útját. A tízágyas vendégházat vezető Bokori Vilmosné elmondása szerint az ország minden területéről érkeznek vendégek, Győrből és környékéről a legtöbben, mellette Pécsről, Szegedről, Szolnokról is. Akár a környék vendégházainak nagy részénél, itt is előnyt élveznek a családok, mert a tulajdonosok általában féltik csinos kőházaikat a fékevesztetten bulizó csoportoktól. Persze az üzlet az üzlet: szilveszterre a legtöbben dupla áron dolgoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győzelem

Labdarúgás Bonyhád–Fészek Csempebolt Győr Kunsziget 0–4 (0–3)

NB… Tovább olvasom