Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

A növénynemesítési állomás elkelt

Háromból eladó ingatlanából egyelőre csupán egyre, a Feketeerdei úti növénynemesítési állomásra talált vevőt a mosonmagyaróvári egyetemi kar. A Fekete Sast és a Háromtölgy utcai munkaszervezési intézetet a napokban hirdették meg ismét.
A napokban ismét nyílt pályázaton hirdette meg eladásra a Kincstári Vagyonigazgatóság a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara két nagy értékű ingatlanát.

Nem sürgetett az idő

Kényszerűségből és célszerűségből döntött két évvel ezelőtt a mosonmagyaróvári kar vezetése a Háromtölgy utcában lévő munkaszervezési intézet, az egykori Fekete Sas Szálló és a 10,5 hektáron lévő növénynemesítési állomás eladásáról.

Gazdátlanul

Az egyetem másik két eladó ingatlana úgy tűnik, egyelőre nem kell senkinek. A Háromtölgy utcában lévő munkaszervezési intézet számos kisebb épületből álló egységének fenntartása jelentős költségekkel jár, ezért szeretne a kar „megszabadulni” tőle. A mintegy 20 ezer négyzetméteres területen lévő épületegyüttes eredetileg a Lajta–Hanság Állami Gazdaság mezőgazdasági tevékenységét irányító és kiszolgáló bázisa volt, majd az egyetem kezelésbe került. Az elmúlt időszakban többen is érdeklődtek az egyébként jó fekvésű terület iránt, ám egyelőre nem kelt el az ingatlan.
Az egykori Fekete Sas sem talált még gazdára. Az ingatlan 2000-ben került az egyetem tulajdonába, majd csaknem 30 milliót költöttek a felújítására. Az épület további rekonstruk-

ciója azonban akkora összeget emésztene fel, amit akár egy teljesen új kollégium megépítésére is fordíthatnának, ezért döntöttek az eladás mellett.

Ma üresen áll a szálló

A tizenhetedik század elején készült egyemeletes barokk stílusú épület eredetileg Randhof néven uradalmi sörházként és vendéglőként működött.
1667-ben a jezsuita szerzetesrend vásárolta meg az épületet és 1680-ig volt a rendháza. Ezután a város birtokába került, majd Fekete Sas néven szálloda és vendéglő üzemelt benne. A nevezetes épület a tizenkilencedik század végén nyerte el mai formáját, amikor eklektikus stílusban kétemeletesre alakították. A többszöri átépítés ellenére a szálló egészen néhány évvel ezelőttig megőrizte eredeti rendeltetését. 1996 óta az egyetemi kar kollégiumának adott otthont az emeleti rész. Az egykori szálló ma teljesen üresen állva várja leendő gazdáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom