Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A nyári fürdőzés veszélyei

Mivel nem tudjuk becsukni a fülünket, hallójáratunk a szemünknél is védtelenebb a strandvízben.

A külső hallójáratban megrekedt fürdővíz feláztathatja a hallójárat bőrét (ezt elősegíti a fülzsír is), így az gyengébben védekezik a bőrünkön normálisan is meglévő baktériumok és gombák, illetve a fürdővizek ismert kemikáliáival szemben (nátrium-hipoklorid, hidrogén-peroxid).

Speciális anatómia

A hallójáratban pangó, onnan kifolyni nem tudó víz rossz esetben rendkívül fájdalmas hallójárat-gyulladást okozhat. A hallójárat belső kétharmadában speciális „cutan-periosteummal" fedett. A nagy fájdalom oka az, hogy e területen az igen vékony bőr alatt nem alakult ki kötőszövet, és itt a bőr érzőideg-végződésekben igen gazdag és porcként, illetve csonthártyaként funkcionál. Hasonló a helyzet a sípcsontunknál, az is nagyon fáj, amikor focizás közben megrúgják, vagy beütjük.

Gyulladásra hajlamosít

Helyes a fürdési szezon előtt fül-orr-gégésszel megvizsgáltatnunk magunkat, gyermekünket, hogy amennyiben szükséges, a hallójáratban tömegesen elhelyezkedő fülzsírt eltávolíthassa. A kereskedésekben kapható fültisztítókkal a hajlatokkal és szűkületekkel bíró hallójárat faláról ugyanis nem lehet maradéktalanul eltávolítani az összetorlódott fülzsírtömeget, és óhatatlanul mikrohámsérüléseket is okozhatunk. Ez egyik kiváltó oka lehet a hallójárat gyulladásának. Az anatómiai szűkületen belülre kerülő fülzsírhámcsomó az ott pangó vizet magába szívja, megduzzad, áztatja a bőrfelszínt, tehát gyulladásra hajlamossá teszi.

Öntisztulás

Természetes úton a hallójáratban termelődő fülzsír – melynek konzisztenciája egyénenként változó, hígan folyóstól a sűrű, kenőcsszerűig – védő hatása ismert. Baktérium-, vírus- és gombaölő, nem utolsósorban víztaszító hatással bír, tehát védi a hallójárat bőrét az oda bekerülő, akár fertőzött víztől is. Ennek filmszerűen kell bevonnia a bőrfelszínt ahhoz, hogy egészségesen fürdőzhessünk. A külső hallójárat – mint a normális testüregek és testnyílások általában – saját tisztítómechanizmussal rendelkezik, öntisztuló. Az elszarusodó hám keratinrétege a dobhártya közepétől kifelé vándorol, és mint egy lassan haladó futószőnyeg a levált keratint és fülzsírt automatikusan kisodorja a hallójáratból, amit ujjbegyre fektetett törülközővel a napi tisztálkodás során eltávolíthatunk.

Nehezen tisztul

Kisgyermekek vizsgálatakor igen gyakran találkozunk az alig nyitott, a fülkagyló hátra-fel emelése nélkül alig betekinthető hallójárati nyílással. A hallójárat bemeneti pozíciója a serdülőkorra megváltozhat. A koponya növekedésével, a fülkagyló hátrébb kerülésével a hallójárat bemenete magától feltárul. Ezen fejlődési variánsoknál reked bent a fülzsír leggyakrabban a hallójáratban, mivel az öntisztulás alapfeltétele a szabad hallójárat lenne. A fenti esetekben kérdezik meg a szülők leggyakrabban, hogy fültisztítási kísérletük ellenére miért van tele a gyermek füle folyton víztől mállott, rossz szagú váladékkal.

Fülműtét után

Rendkívül fontos a strandszezon előtti fülvizsgálat azoknál is, akik fülműtéten estek át, ugyanis az esetleg tartósan megmaradó dobhártyanyíláson át (lyukas dobhártya) a dobüregbe kerülő víz fertőzheti a középfület. Az uszodavíz dobüregbe kerülésének következménye hosszan tartó középfülgyulladás és fülfolyás is lehet. Nekik tudniuk kell, hogy csak védő fülillesztékkel fürödhetnek! Természetesen a fentiek vonatkoznak az ún. „ventill-tubus" viselőkre is.

Kezelés

Amennyiben hallójárat-gyulladás alakult ki, annak szakorvosi kezelése ajánlott, ugyanis csak alapos kitakarítás után célszerű helyileg a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása gézcsíkon vagy fülcsepp formájában. A hatékony fájdalomcsillapítás alapvető jelentőséggel bír! Szájon át adott antibiotikum csak bőrgyulladással és környéki nyirokcsomó-gyulladással társuló esetekben jön szóba.

Megelőzés

Sokaknak gondot jelent a „száraz hallójárat" védelme. Nekik az A-vitamin-olaj ajánlható. Aki hallójárat-gyulladásra hajlamos, fürdőzés előtt a hallójáratba cseppentett babaolajjal védheti fülét!

További részleteket és hasznos tanácsokat a jövő keddi Gyógy-ír mellékletben olvashatnak.

Dr. Horváth Éva
(fül-orr-gége gyógyász, gyermekfülész és audiológus főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc telep

Tovább olvasom