Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A Nyirő Józsefről elnevezett utcák és iskolák törvényességét vizsgálják

Kövér László kegyeleti aktusnak tartja Nyirő József újratemetését, azzal kapcsolatban nem kíván ideológiai vitába bocsátkozni a román féllel
LMP: a kormány rehabilitálná a nyilas nézeteket Nyiró írói teljesítményével

Az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében elfogadhatatlannak minősítette, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Szálasi-féle nyilas parlament bármely tagjának újratemetését kívánta celebrálni.

Nyirő József végső nyughelyéhez a magyar politikának semmi köze nem lehet, ugyanakkor a román hatóságok közigazgatási indokokkal nem akadályozhatják meg Nyirő végakaratának teljesítését - értékelte az LMP, amely úgy látja: Kövér Lászlónak a hétvégi megemlékezésen való szereplése csak a politikai hisztéria fokozására alkalmas határon innen és túl.

"Az elmúlt húsz évben a magyar politikai elit a mondanivaló hiányát azzal leplezte, hogy a múlt század árnyainak felhasználásával tartotta fenn a szekértáborokat. Sajnálatos, hogy egyesek ezt ma is folytatják" - fogalmaznak.

Hozzátették: "félő, hogy a nyilas eszméket valló Nyirő József írói teljesítményét a kormány arra akarja felhasználni, hogy rehabilitálja ezen nézeteket a magyar nyilvánosságban, és ismét bevezesse a Fidesz és a Jobbik által szalonképesnek tartott diskurzusba".

Az LMP álláspontja az, hogy a politikai elitnek ki kell szállni a saját igényeknek megfelelő történelemmagyarázatból. A XX. század magyar tragédiáit egymás szenvedéstörténeteire nyitott, pártpolitika-mentes párbeszédekkel kellene feldolgoznunk - közölték.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése elmaradt, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Ezen részt vett és felszólalt Kövér László is. A román külügyminisztérium "meglepődve értesült" Kövér Lászlónak a román hatóságokat bíráló sajtónyilatkozatairól, és jelezte, hogy ezek tisztázását igényli.

Romániában a Nyirő Józsefről elnevezett utcák és iskolák törvényességét vizsgálják

Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirő József erdélyi íróról - jelentette be hétfőn Cristina Urzica prefektus.

A kormánymegbízott Victor Ponta román miniszterelnöktől kapott erre hétfőn utasítást. A prefektus szerint a vizsgálat tárgyát képezi valamennyi olyan önkormányzati határozat, amely szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirőről.

Ponta hétfőn utasította Hargita megye prefektusát, hogy vizsgálja meg, nem sértik-e ezek a határozatok azt a jogszabályt, amely tiltja Romániában háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszának ápolását, valamint tiltja a fasiszta, a rasszista vagy az idegengyűlölő szimbólumok használatát.

A román sajtó "bohóckodásról és radikalizálódásról" ír a Nyirő-megemlékezés kapcsán

A román sajtó intézményes "bohóckodásról és radikalizálódásról" ír a Nyirő József erdélyi író vasárnapi újratemetésére tett kísérlet kapcsán.
Az Adevarul című napilap hétfői számában külön kommentárt szentel az eseménynek. Az írásban Malin Bot főszerkesztő azt fejtegeti, hogy nincs különbség a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester, valamint Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke és Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere között.

A szerző ironikusan írja, hogy ha Székelyudvarhelyen a legégetőbb kérdés a "nácipárti" Nyirő újratemetése, akkor valamennyi román polgármesternek a székelyföldi városba kellene utaznia példát venni arról, hogy miként tömték be az összes gödröt a közutakon, hogyan hőszigetelték a lakóházakat, hogyan működik svájci óra pontossággal a tömegközlekedés.

Bot szerint a Nyirő újratemetését kitalálók manipulálni akarták Székelyudvarhely lakóit néhány plusz szavazat megszerzése érdekében, és ennek érdekében a csíksomlyói pünkösdi búcsút is megpróbálták felhasználni.

Az ellenzéki Evenimentul Zilei című napilap tudósítása szerint Nyirő újratemetési ceremóniája "komikussá" vált annak ellenére, hogy az esemény "nacionalizmustól duzzadt". A lap a Nyirő hamvainak keresése érdekében tett román hatósági erőfeszítésekről azt írja, hogy az újratemetés "intézményes bohóckodássá" vált, amely pénzpazarlást is eredményezett a román állami intézmények bevonása miatt. A lap megemlíti, hogy Hargita megye prefektusa pénteken éjfél után fél órával fordult a bírósághoz, és kérte a temetési engedély érvénytelenítését.

A román lapok idézik Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének Székelyudvarhelyen a sajtónak adott nyilatkozatát, amelyre a román külügyminisztérium és Victor Ponta román miniszterelnök is reagált. Ebben Kövér kifejti, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson. Kövér szerint "a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat", amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Szintén a román ellenzékkel szimpatizáló Romania libera című tekintélyes román napilap hasábjain Ovidiu Pecican kolozsvári történész Nemkívánatos radikalizálódás címmel írt Nyirő újratemetéséről. A történész "képmutatásnak, ideológiai ostobaságnak és következetlenségnek" nevezi azoknak a románoknak az álláspontját, akik saját szélsőségeseiket elfogadják, de másokéit elutasítják. A szerző utal arra, hogy zsidó emberek életének kioltása miatt felelős Corneliu Zelea Codreanu vasgárdista vezért és Ion Antonescu tábornokot sok román hazafinak tartja, és csodálattal tekintenek rájuk, ugyanakkor tiltakoznak Nyirő újratemetése ellen.

Pecican szerint Nyirő is pont ugyanolyan hazafi volt mint például Octavian Goga, Nechifor Crainic vagy Radu Gyr költők, csakhogy Nyirő számára a hazát Magyarország jelentette.

Pecican szerint Nyirő székelyföldi újratemetésének engedélyezése jóérzésről tanúskodó gesztus lett volna, emellett úgy véli, hogy a románoknak tisztelniük kell a székelyeknek Nyirő életművéről alkotott esztétikai véleményét, ami a magyarok iránti bizalom és tisztelet jele. Ugyanakkor úgy véli, hogy a székelyföldi hatóságoknak elővigyázatosabbaknak kellett volna lenniük. Nyirő írói tehetségét esetleg műveinek új kiadásával kellett volna megünnepelniük - írja a szerző -, és el kellett volna határolódniuk az író politikai múltjától. A szerző szerint azonban a romániai magyar pártok és magyarországi politikusok politikai érdekei határozták meg elsősorban a magyar fél viselkedését az újratemetés ügyében.

A szerző szerint a székelységnek sem szolgál hosszú távon, ha a világ előtt azt a képet alakítja ki magáról, hogy többnyire fasiszta múltú személyiségek kultuszát ápolja, mint ahogy a magyar állam sem nyer abból, ha egy homályos múlt nevében az ellenségeskedést helyezi előtérbe Romániával szemben, mint ahogy Romániának sem érdeke azt táplálni, hogy képtelen békét kötni az egyik nemzeti kisebbségével - olvasható a Romania liberaban.

LMP: sajnálatos, hogy megakadályozták az újratemetést

Az LMP sajnálatosnak tartja, hogy román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták Nyirő József vasárnapra tervezett újratemetését - mondta Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten újságíróknak.

"Nagyon sajnálatosnak tartjuk azt, hogy ilyen eseményekre került sor, bízunk benne, hogy a helyzet mielőbb el fog rendeződni" - közölte Szél Bernadett egy más témában tartott sajtóértekezleten arra az újságíró kérdésre válaszolva: mi az álláspontjuk azzal kapcsolatban, hogy a román hatóságok megakadályozták Nyírő József újratemetését.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.

Veress László a román kormány, illetve a román külügyminisztérium által megfogalmazott bírálatokkal összefüggésben Kövér László úgy fogalmazott: az Országgyűlés elnöke sajnálatát fejezi ki, hogy a román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták Nyirő József vasárnapra tervezett újratemetését.

Hozzátette, a házelnök különösen sajnálja, hogy ebben a közigazgatási akadályoztatásban Székelyudvarhely magyar polgármestere is aktív szerepet vállalt. A kabinetfőnök hangsúlyozta, a törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra maga állapította meg, hogy Nyirő József újratemetésének szervezői mindenben betartották a román jogszabályokat.

Veress László arra is kitért, a magyar házelnök az újratemetést kegyeleti aktusnak tartja, és nem kíván ideológiai vitákba bocsátkozni a román féllel. Hozzátette, a román hatóságok által Székelyföldön pünkösd idején emberi hamvak után folytatott "hajtóvadászat" nem méltó a román kormányhoz.

A vasárnap tartott székelyudvarhelyi megemlékezésről szólva azt emelte ki, hogy a szervezők arra senkit nem hívtak meg név szerint, "de senkit nem is rekesztettek ki onnan", azon tetszése szerint bárki részt vehetett.
A szervezők bíznak abban, hogy az újratemetés miatt kialakult függő jogi helyzet megoldódik, és ezt követően megtartják majd a szertartást, amelyen Kövér László házelnök, aki hétfőn visszaindult Budapestre, részt kíván majd venni - zárta mondandóját Veress László.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.

Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető korábban az MTI-vel azt közölte, hogy Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön.

Vasárnap este a székelyudvarhelyi papkertben Nyirő József-megemlékezést tartottak.

Kövér kegyeleti aktusnak tartja Nyírő újratemetését

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megemlékezésen elmondta, győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, sokan szeretik Székelyföldet, kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő József adott és ad. Kövér László megemlítette, halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat. Nyirő József végakaratában csupán annyit kért, hogy hamvait a szülőföldjén temessék el, ám az akarata teljesülésére még várni kell.

Kövér László megemlítette, Nyirő életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. Úgy vélte, ha neki sikerült, az utókor is megtehetné ezt. Mircea Eliade, Emil Cioran és Lucian Blaga román írók neveit említette, akik életművében úgyszintén fontos szétválasztani az írói és a politikai vonatkozásokat.

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap este közleményben ítélte el a kormánya által románellenesnek, antiszemitának és fasisztaszimpatizánsnak tartott Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetésére irányuló kísérletet, és aggodalmát fejezte ki az ezzel kapcsolatos "incidensek" miatt.

A román kormány változatlanul ellenzi, hogy Nyirő Józsefet Románia területén temessék el, határozottan támogatja a Hargita megyei prefektus döntését, aki a temetési engedély ellen indított közigazgatási eljárást - áll a Agerpres hírügynökség által ismertetett közleményben.

A román külügyminisztérium - hétfőre virradóra nyilvánosságra hozott sajtóközleményében - csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyirő József emlékének szentelt, vasárnapi nyilvános szertartás megszervezésében, annak ellenére, hogy a korábbi nyilatkozatokban magánjellegű eseményről volt szó.

A román diplomácia ugyanakkor "meglepődve értesült" Kövér László házelnöknek a román hatóságokat bíráló sajtónyilatkozatairól, és ezek tisztázását igényli. Ennek érdekében Románia budapesti nagykövete megbízást kapott arra, hogy felvegye a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal.

A román külügyminisztérium nem ért egyet egyes budapesti politikusok nyilatkozataival, amelyek "mintha tudatosan járulnának hozzá a térség jószomszédi szabályainak megsértéséhez, és egy olyan személyiség dicsőítéséhez, aki minden nemzetközi értékelés szerint szélsőjobboldali, antiszemita tevékenységet folytatott" - olvasható a közleményben.

A román külügyi tárca szerint ez mesterséges feszültséget szít a román-magyar kétoldalú kapcsolatokban, illetve a románok és magyarok együttélésében is.

A román külügyminisztérium csalódott Kövér László részvétele miatt

A román külügyminisztérium - hétfőre virradó éjszaka nyilvánosságra hozott sajtóközleményében - csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyirő József emlékének szentelt, vasárnapi nyilvános szertartás megszervezésében, annak ellenére, hogy a korábbi nyilatkozatokban magánjellegű eseményről volt szó.

A román diplomácia ugyanakkor "meglepődve értesült" Kövér László házelnöknek a román hatóságokat bíráló sajtónyilatkozatairól, és ezek tisztázását igényli. Ennek érdekében Románia budapesti nagykövete megbízást kapott arra, hogy felvegye a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal.

A román külügyminisztérium nem ért egyet egyes budapesti politikusok nyilatkozataival, amelyek "mintha tudatosan járulnának hozzá a térség jószomszédi szabályainak megsértéséhez, és egy olyan személyiség dicsőítéséhez, aki minden nemzetközi értékelés szerint szélsőjobboldali, antiszemita tevékenységet folytatott" - fogalmaz a közlemény.

A román külügyi tárca szerint ez mesterséges feszültséget szít a román-magyar kétoldalú kapcsolatokban, de a románok és magyarok közötti együttélésben is.

A román külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy az etnikumközi kapcsolatok "román modellje" megfelel az európai szabványoknak, sőt túl is tesz rajtuk és ez egy nemzetközileg elismert tény.

A tárca a párbeszéd és bejáratott kommunikációs csatornák használatát szorgalmazza a kényes kérdés megoldására, emlékeztetve arra, hogy Románia és a Magyar Köztársaság tíz éve írta alá a 21. századi európai stratégiai partnerségről szóló dokumentumot.

A román külügyminisztérium azt reméli, hogy a magyar hatóságok figyelembe veszik a Románia által jelzett aggályokat és a gazdag kétoldalú együttműködés, az európai uniós érdekek alapján hasonló megnyilvánulásokra a jövőben nem kerül sor - áll a bukaresti külügyi tárca sajtóközleményében.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a korábban kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért. A román hatóságok korábban több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megemlékezésen hangsúlyozta, győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek.

Az Országgyűlés elnöke kijelentette, sokan szeretik Székelyföldet, kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő József adott és ad. Kövér László megemlítette, halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat. Nyírő József végakaratában csupán annyit kért, hogy hamvait a szülőföldjén temessék el, ám az akarata teljesülésére még várni kell.

Kövér László megemlítette, Nyirő életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. Úgy vélte, ha neki sikerült, az utókor is megtehetné ezt. Mircea Eliade, Emil Cioran és Lucian Blaga román írók neveit említette, akik életművében úgyszintén fontos szétválasztani az írói és a politikai vonatkozásokat.

Vasárnap esre a Duna Televíziónak nyilatkozva az Országgyűlés elnöke a többi között úgy fogalmazott: "Az történt, hogy a román hatóságok minden jogot félretéve, felrúgva, gyakorlatilag a Ceausescu-időkre emlékeztető módon próbálták meg megakadályozni azt, amit az Európai Unióban egy átlagpolgár minden további nélkül, tulajdonképpen akadály nélkül megtehet, tehát, hogy a saját hozzátartozóinak a hamvait, akár holttestét hazahozza ide Erdélybe (...), és eltemesse annak rendje és módja szerint".

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Együgyű 2012. május 29. 14:49
  „,,A Nyirő Józsefről elnevezett utcák és iskolák törvényességét vizsgálják"
  Csak ezek a kérdések fontosak most a jelenlegi Magyarországon?
  A munkanélküliség, a világba újra történő kirajzás a szociális-egészségügyi problémák, kizsákmányolás, stb. nem probléma már?
  Most időszerű eme nemes cél érdelében megint a Románokkal szemben szabadságharcot folytatni.
  A Magyar virtus a kormány és köreik körében megint fellángolt? Teljesen érthető! Hiszen az EU ellen, sőt a világ ellen is harcot folytat népünk. A Balkán fölött is a mi gépein fognak cirkálni, járőrözni. Pénz mindenre van, amire akarják! Amit meg nem akarnak megvalósítani arra, nincs pénz? Szálasi Ferenc nemzetvezető testvért és a Magyar katonákat a Don kanyarba kiküldő Vitéz Horthy Miklóst mikor javasolja a kormány a Vatikánnak, hogy szenté avassa? Talán új történelem íródott az elmúlt két évben? Kövér Lacika pedig egy megosztó, kötekedő, okoskodó politikus? A jelenlegi kormány még reménykedik, hogy Erdélyt Magyarországhoz csatolják a 21. zavaros században.
  Megint van egy mesterségesen gerjesztett figyelemeltelő dakota hadművelet?
  Most egyesek előtt nem a vörös köd száll le, hanem a fehér köd.
  De a mai demokráciában ez is megengedett!
  OFF.”
 • 24. Mozimasiniszta 2012. május 29. 10:32
  „Nna... nem voltam pár napig , de örömmel látom a megszokottak szeme elől még mindig nem szállt el a vörös köd !”
 • 23. Queenmargareth 2012. május 29. 09:37
  „15. scott1 2012.05.28. 20:51
  miért veszed magadra???nem neked szólt csak nem másoltam ki, hogy kinek. Akkor most javítok 12. zapi 2012.05.28. 20:25
  ugyanis nem tudtam, hogy a hozzászólásod az enyém előtt kerül oda.
  A románokról, meg csak annyit írtam, hogy akkor adják ide a területet, ha nem temetik ott el, illetve, hogy meddig akartak bejönni......”
 • 22. adamantium 2012. május 29. 07:35
  „20. szodaviz 2012.05.29. 00:22
  mondjuk azt is figyelembe kell venni, hogy a legnagyobb erdélyi magyar szervezet nem támogatta az egész cécót. ha szépen csendben eltemetik nem lett volna senkinek egy szava sem”
 • 21. zehn 2012. május 29. 06:55
  „1. Nyírő fasiszta érzelmű, a népirtó Szálasi rendszer kiszolgálója volt. Jó helyen van ott, ahol van. Újratemetését józan ,értelmes és az igazi európai értékeket képviselő ember nem támogathatja.
  2. Kövért nem politikai nyilatkozatai alapján kell megítélni, ő ugyanis már rég orvosi eset.”
 • 20. szodaviz 2012. május 29. 00:22
  „Igen, de az sem megoldás, hogy a kormány nem reagál semmire.
  Az újratemetés előtt is csináltak a románok egy sor pofátlanságot( scott leírta az előbb).
  A 2002-2010 ig terjedő időszak magyar kormányait tényleg nem lehet azzal vádolni, hogy tettek volna akármit is a külhoni magyarokért.És jobb volt a helyzet? Vajdaságban ugyanúgy verték a magyarokat, pont úgy mint Szlovákiában.
  Szerbiában is azért ugrálnak(ugráltak), mert látták hogy ezekért a szernecsétlen 290 ezres magyar kisebbségért senki sem áll ki.Hopp aztán a kollektív bűnösségi balhé után, hogy a magyar kormány intézkedett, visszavonták a rasszista törvénytervezetet..
  Egy szó mint 1000, az eddigi tapasztalatok bebizonyitották, hogy ha mi magyarok jópofizunk, a szomszédok akkor sem viszonyulnak jobban a kisebbségben elő magyarjainkhoz.Ha nem voltunk jók úgy, akkor változtatni kell.
  Az erdélyi magyaroknak meg igen is jól esik az anyaország kiállása.”
 • 19. adamantium 2012. május 28. 22:55
  „a gond ezzel csak az, hogy a fityesz meg a jobbik az erdélyi magyarság hátán próbál jó pontokat szerezni a jobboldali beállítottságú választópolgároknál és a hazafiságra alapoz. ez mind szép és jó, de nem nekik kell majd a románokkal romániában együtt élniük. itt szereznek pár ezer szavazatot, ott meg agyonvernek pár magyart meg bezárnak pár iskolát, tiszta haszon”
 • 18. roxper 2012. május 28. 21:33
  „Jut eszembe, ha jól emlékszem pénteken verte magát kiflis-fogas gabika, hogy ők mélyen elítélik a politikai provokációt!
  No akkor kérem ez az újratemetés és az uszító kövér-féle duma milyen kategóriába esik???”
 • 17. tzs_szeged 2012. május 28. 21:02
  „zapi!

  Tedd egymás mellé a kettőt:
  "Nyírőt nem a politikai hovatartozása miatt akarták eltemetni,hanem azért,mert Erdélyben született,ott akart nyugodni."

  "Kövérrel meg mi bajotok van?"

  Azzal, hogy Kövér megjelent, beszédet is mondott, azzal politikai síkra emelte az ügyet. Ez az, amit nem kellett volna, ha az első beidézett mondatot vesszük alapul.”
 • 16. CsImre 2012. május 28. 20:59
  „12. zapi: "Talán eljön az az idő,mikor magyar ember magyar területen szabad véleményt formálhat!"

  De az neked tetsző legyen, mert különben az illető nem is tekinthető magyarnak, legfeljebb szutyoknak. Klassz lenne, tényleg.”
 • 15. scott1 2012. május 28. 20:51
  „Engem "nagymagyarozol", amikor te ekézed a románokat? Na ne fárassz és hülyítsd tovább a tiéid! Hahaha(62-szer)”
 • 14. Queenmargareth 2012. május 28. 20:35
  „HÚ, akkor üdv, nagy magyar!”
 • 13. scott1 2012. május 28. 20:26
  „Queenmargareth!
  Ez sem feltétlenül igaz, Erdélyben ahol a románok együtt élnek a magyarokkal a román nacionalista párt 2%-on égett az utolsó közvélemény kutatás szerint...”
 • 12. zapi 2012. május 28. 20:25
  „Nem magyarok vagytok,ezzel a klj nevű <moderálva> az élen.
  Nyírőt nem a politikai hovatartozása miatt akarták eltemetni,hanem azért,mert Erdélyben született,ott akart nyugodni.
  Ezzel a logikával a <moderálva> krumplileves király,meg felesége is milyen jogon fekszik magyar földben?
  Ők többet ártottak a magyarságnak,mint ez az ember,és mégis róla beszélünk,nem erről a <moderálva>, meg a kiszolgáló csirovnyikjairól.
  Kövérrel meg mi bajotok van?
  Végre nem egy lófogú,vagy egy ex-besúgó köztársasági elnök megy át az elcsatolt részre nyalni a bocskoros <moderálva>nak?
  Talán eljön az az idő,mikor magyar ember magyar területen szabad véleményt formálhat!”
 • 11. Queenmargareth 2012. május 28. 19:58
  „a román mindig utált minket, főleg, hogy nem kapták még meg a Tisza vonaláig az országunkat.
  Északi országok nem léptek háborúba, nem mind.”
 • 10. scott1 2012. május 28. 19:56
  „A belpolitikába én nem szólnék bele és tőlem aztán nagyon jó helyen volna Madridba is Nyírő földi maradványa... de azért van itt egy-két tévedés a magyar-román kapcsolatokkal kapcsolatban!
  1. Ez a temetés már egy éve szervezés alatt van a román hatóságok tudtával, a probléma az, hogy Romániában 2 hónapja megbuktatták a kormányt (bizalmatlansági indítvánnyal - mert visszaállították volna a vásárhelyi orvos egyetemen a magyar tanszéket, amely a Ceaucescu rendszerben már működött)...
  2. A román ellenzéki sajtó a magyarhoz hasonlóan nem érti a román kormány "izmozását"... ez az utódpárt, amely anno már Iliescu vezetésével is vastagon benne volt a Vásárhelyi magyarellenes pogromba.
  3. A román-magyar kapcsolat elmérgesedése nem a temetéssel kezdődött, hanem az orvosi tanszék letiltásával, majd a magyar nemzetiségű prefektusok leváltásával és helyettük román nemzetiségűek kinevezésével (persze a nemsokára megtartandó román választáson a kormánypárt magyar nemzetiségűeket indít a magyar többségű egyéni körzetekbe...)
  4. A kisebbségi törvénytervezetből olyan alapvető jogokat vettek el a kisebbségektől amelyek uniós normákra épültek...
  5. Az új román kormány regionális terveiben a 3 székely megye nem, hogy nem egy régiót fog alkotni (ahogy már a Ceacescu időszakában is) hanem egy logikátlan és érthetetlen elképzelés alapján három különböző régióba szakítanák szét...
  6. Megpróbálnak egy teljesen kisebbség ellenes választási törvényt alkotni...
  Erre a helyzetre jött a mostani temetés...”
 • 9. tzs_szeged 2012. május 28. 19:53
  „Ha újratemetik és ebben a politikusok nem vállalnak szerepet, semmi gond nem lett volna.
  Ha Kövér és hasonlók nem jelennek meg, szép csendben lefolyt volna az egész.”
 • 8. roxper 2012. május 28. 19:33
  „Pont az ilyen politikusi húzások miatt utálnak bennünket a szomszédos országban, szükségünk van nekünk erre? Miért nem lehet normális szomszédi viszonyban élni, mint ahogy teszik azt pl az északi országok és azok vezetői???”
 • 7. X_Y 2012. május 28. 19:20
  „5. studyfy 2012.05.28. 18:06
  "Miért kell mindig,. mindenki ellen harcolni, pláne értelmetlen dolgok esetében?"

  Gondolom ismered azt a kifejezést hogy "a zavarosban halászni"... Be kell dobni a zembereknek egy ilyen gumicsontot - közben nyugodtan lehet lenyúlni a milliárdokat, mert mindenki egymásnak esik és addig sem foglalkoznak azzal hogy hová tűnnek a pénzek...”
 • 6. Queenmargareth 2012. május 28. 18:50
  „4. Logaritmus 2012.05.28. 17:53
  komoly?

  Akkor mi hülye magyarok, mit ugrálunk egy holtért?Aki nem is a mienk:(”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint tíz késszúrással végeztek egy illegális valutaváltóval

Több mint tíz kézszúrással öltek meg illegális valutaváltót Pécsen. Tovább olvasom