Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A Nyugat-Dunántúlon 1500 munkavállaló sorsa bizonytalan

501 embert már biztosan elbocsátanak Nyugat-Dunántúlon és az októbertől eddig beérkezett előzetes csoportos létszámleépítési bejelentések alapján még 1017 fő munkaviszonya bizonytalan - tudatta közleményben Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese.
A régióban elsősorban a textiliparból, az elektrotechnika területéről és az élelmiszeriparból szándékoznak elbocsátani főleg fizikai dolgozókat. A hét magyarországi régióból várhatóan a Nyugat-Dunántúlról küldik el a legtöbb embert munkahelyéről.

A főigazgató-helyettes közleménye szerint a régióban a legnagyobb létszámleépítésre Zala megyében lehet számítani. Októbertől 6 munkáltató jelezte, hogy biztosan elbocsát dolgozókat: Győr-Moson-Sopron megyében 124 főt, Zala megyében 377 főt. Rajtuk kívül másik 6 munkáltató előzetes szándékbejelentést tett, amely szerint Győr-Moson-Sopron megyéből 118 főt, Vas megyéből 110 főt, Zala megyéből pedig 789 főt bocsátanak el. A munkaügyi központ közleménye felhívja a figyelmet, hogy az előzetes bejelentés azonban még nem jelent konkrét leépítést, tapasztalataik szerint ezek csak részben szoktak megvalósulni.

A nyugat-dunántúli munkaügyi központ novemberi adatai alapján 5948 betöltetlen álláshely van a régióban. A közlemény szerint a központ kapcsolatban áll a cégekkel, és szükség esetén személyre szabott lehetőségeket kínál azoknak, akiknek megszűnik a munkaviszonya. Ezen kívül amennyiben a munkáltató igényli, a munkaügyi központ kihelyezett irodát is működtet a helyszínen, az érintettek gyors, rugalmas kiszolgálása érdekében.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter még szombaton azt mondta, hogy a gazdasági válság miatt arra kell számítani, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek. A tárca vezetője azt is bejelentette, hogy az utóbbi 2 hétben összesen több mint 3100 munkahely megszűnéséről érkezett hír, a legnagyobb leépítésekre Nyugat-Magyarországon lehet számítani. Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter hétfőn megerősítette, hogy Nyugat-Dunántúlon várható a legtöbb elbocsátás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős gázár-csökkenés csak áprilistól várható

A nemzetközi olajárak esése ellenére a magyarországi földgáz fogyasztói ára jelentős mértékben csak jövő március után csökkenhet. Tovább olvasom