Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A nyugdíjak együtt változnak a bérekkel

A nyugdíjak értéke az elmúlt tíz évben - az úgynevezett svájci indexállás magyarországi bevezetése óta - 40 százalékkal emelkedett, bár igaz, hogy az elmúlt évben megállt az emelkedés - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán a KDNP kezdeményezésére.
Az ellenzéki párt ugyanis azt szeretné, ha a kormány utólag 3,8 százalékkal megemelné a még 2007-ben kifizetett nyugdíjakat, szerintük ugyanis ennyivel volt a szükségesnél kisebb az emelés. Semjén Zsolt és Harrach Péter szerint ezzel átlagosan 30 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól a kormány.

A kormányszóvivő szerint a svájci index alapján számolt nyugdíj lényege, hogy a nyugdíjak együtt változnak a reálbérek alakulásával, vagyis "a nyugdíjasok együtt sírnak, de együtt is nevetnek" az aktív korosztállyal.

Az úgynevezett svájci indexálásnál a nettó bérek növekedését és az inflációt 50-50 százalékban figyelembe véve állapítják meg a nyugdíjat.

Olvasóink írták

 • 11. Jót akaró hazafi 2008. október 29. 10:35
  „Túl sok pénz megy ki az országból MÁS országba!
  A T.házi képviselők,aktív politikusok teljesítménybért kapjanak elszámoltatással a párttagdíjakból, attól függően mennyit tettek
  a HAZÁNKÉRT!! Meg mell szüntetni az összes nem nonprofit alapú
  "gitt egylet" támogatását!-lásd "zuslág ügy".A médiák hirdessék a
  jogok mellett a KÖTELESSÉGET is!! A szankciók ne "akármennyi"
  összeggel,idővel stb. legyenek büntethetők, hanem a nyereség
  arányában,a titkolt és tényleges vagyon alapján,azonnali
  lefoglalással.Ne legyen módja a bűnei folytatására.Becsülete legyen
  a tisztességes munkának!!!”
 • 10. egyszeru polgar 2008. június 12. 20:46
  „Azt gondolom, K.A. mondanivalojanak az lenne a lenyege, hogy sajat tapasztalatai alapjan minden fele es fajta ember csoportban akadnak ilyenek es olyanok. Igy is van. Mas cikkek hatalmas port kevernek a ciganyugyben. Termeszetesen kozottuk is vannak tisztesseges, rendes emberek. A zsidosggal is igy van. De, a kommunista zsidok egy kulon csoport es bizony, hogy ugy mondjam, kulon szektat alkotnak.
  Ugyanezek a zsidok akik, az amerikai nagytoket es a vilagbankot kezelik. Ok iranyitjak a vilaggazdasagot es a politikat is, ahol erre teret adnak nekik. Ezert van az is, hogy Gyurcsanyt amerikaban diszdoktorra avattak. Ugyan mar, nala sokkal okosabb es nemesebb magyar is volt mar es lesz is, megsem sokan lettek diszdoktorok Amerikaban. Ezenkivul az alapito lenin is zsido szarmazasu, aztan 1919-es Kun /magyarositott nev/ Bela es tarsai is zsidok voltal. A legkesobbiek az elmult 30 evben szinten"torzsi maffiat " alkotnak. Aztan meg Orban sem semmi. Mikor lesz mar vegre egy tisztesseges magyar kormany, magyar politikusokkal??
  Talan jobb lenne mar korulnezni es megprobalni egy teljesen uj szellemu vezetest valasztani.”
 • 9. CID 2008. június 12. 13:09
  „K.A erőssen koncentrálok, hogy a mondanivalód és a cikk között némi összefüggést találjak. Sikertelenül”
 • 8. K.A 2008. június 12. 10:22
  „Hát nem azért mondom, de Dróczi sem csiszta Magyar!
  Csak rá kell nézni! Hogy nem Zigojne, az biztos!
  Egy igazi Magyar szóvivőt nem is találnak!
  Ez a kormány nem igazi Magyar kormány!
  Keresztény be sem léphet az ajtójukon!!!!!
  Ez olyan, mint egy szekta!
  Én még emlékszem Major Tamásra, Latabárra, Gobbi Hildára, meg Gózon Gyulára is! Kérdem Én, hogy a háború előtt, és után is, volt -é.olyan szinész, aki igazi Magyar keresztény születésű volt?
  Nem! Igazi magyar nem is tudott bekerülni szinésznek!
  Apám jó szinész let volna, de nem volt "ZS" Nem is lett szinész!
  Hát ez így megy más területen is! Mindenki a saját áriáját veszi maga mellé!
  Ha Én lennék ilyen góré, Én is a saját családomat vinném magamal, meg a rokonaimat!
  Ezt meg is értem, de miért csak egy fajta érvényesül!
  Miért nem lehetne közösen dolgozni, vallás, ária, és fajta nélkül!?
  Hiszen mindenki ember!
  Sohasem voltam fajgyűlölő , de most ez a rendszer kihozza belőllem az álatot!
  A KISZ titkárom cigány volt, a barátaim között zsidó is volt...
  A barátnőm cigány, és zsidó is volt!
  Két feleségem Zsidó familiából került össze! Most is megvan a második!!! Mégis azt mondom, hogy az emberek, a külömböző familiák igenis jól megvannak egymással!
  A politikuso, főleg a jelenlegiek keverik a kakit!
  Gondolom anyagi érdekek vezérlik Őket!
  Kérdezem, hová harácsolnak ennyit?!!
  A sírba úgysem vihetik!!!!!!
  Ez csak egy elkeseredett gondolatom volt, jobb ebben az életemben már nem lessz!
  Talán majd az unokáimnak, ha nem ez a rendszer lessz!
  Az is igaz, hogy más világban, még ilyen jó élet sincs!”
 • 7. Cseter János 2008. június 11. 20:03
  „Ismerek olyan embereket, akik egyhelyen ledolgozatk akár 40 évet is, de az nem jelenti azt, hogy tett annyit az asztalra mint aki csak 20-25 évet dolgozott le a szakmájában! Ha a "dodó" egy értelmes ember lenne, akkor utána nézne a nyugdíjasok kifosztásának! De a demagóg duma az jobban áll neki! Persze, hogy pár évvel ezelőtt 45 ezer forint volt az átlag nyugdíja az ma már az átlagnyujdi alatt van jóval! Egyébként az 50% os bérkiáramlásal a nyugdíjak felemelész nem mindenkinek maradt el! A bírák és a hasonló szolgalelküek reklamációja termő talajra húlt! Az övékét felemelték az akkori nyugdajak szintjére naná ,hogy egyesek jól érzik magukat e rendszerben!”
 • 6. Rechtsradikal 2008. június 11. 19:11
  „Ekkora gátlástalan hazugságot!Hazudtatok,hazudtok,hazudni fogtok!aki hisz nekik,az nem nevezhető normális embernek!”
 • 5. egyszeru polgar 2008. június 11. 19:05
  „Emberek arra vigyazzunk, hogy ne a nyugdijastol sajnaljuk amije van, mert egyebkent legtobbnek nem rozsas a helyzete. Kulonosen nem az egyedulallo nyugdijasoke, kiknek koltsegei szinte megegyeznek egy hazaspar koltsegeivel, nyugdija viszont csak toredeke. A fajdalmas az valoban, hogy a berek es a munkalehetosegek nem felelnek meg egy egeszseges gazdasagi rendszernek.”
 • 4. pfff 2008. június 11. 17:15
  „dodó

  Nem a nyugdíjon sírok hanem a béreken. Amik csak látszólag emelkednek, mert minden emelkedik azokkal együtt, sőt gyorsabb tempóba.
  Ha ez nem sírni való, akkor nemtudom mi.
  Maximum még az, hogy ennyire értetlen vagy. pfff”
 • 3. dodó 2008. június 11. 16:38
  „40-42 évet le kellene dolgoznia annak, aki sír! Megfelelő szolgálati idő és folyamatos járulékfizetés mellett senkinek sincs oka panaszkodnia, ha összehasonlítja a nyugdíját a jelenleg is dolgozó volt kollégái bérével! Arról pedig a panaszkodók soha nem beszélnek, hogy 13x kapják(+8,33%!).Az idén a nydíjak átlaga 86.000Ft, a béreké 118.000!
  A 86.000 13/12-ed része , 93160 ez pedig a bérek 79%-a, amikor a jelenlegi nyugdíjasok járulékfizetéssel töltött volt mviszonya nem éri el átlagban a 30 évet sem! Itt nem is akarok beszélni az utazási kedvezményekről ,emétszállításról és egyéb kedvezményekről! Kedves nyugdíjas honfitársaim! Az állandó sírás és követelés helyett nézzenek magukba és tegyék fel a kérdést: hány évet dolgoztam, milyen beosztásban, mennyit raktam a társadalom asztalára és mennyi járulékot fizettem?”
 • 2. Cseter János 2008. június 11. 13:28
  „A nyugdíjak értéke a mai nyugdíjakhoz képest csupán 50% az 1990 években megállapítottakhoz! A degreszálás az az magyarúl lopás megtette a hatását! A mai bér kiáramlás és a nyugdíjak emelése csupán vicc, és nem követte az taz értéket amely a 90 évekre adott volt a bér és a nyugdíjak értéke! Így tünt el a nyugdíj emelés és a bér kiáramlás közőtt a nyugdijak ma is hiányzó része! Pl.: egy kamion, vagy busz sofőr akik ugyan azon szolgálati idővel rendelkeztek a 90. évekbek a bérük 75%-a lett a nyugdíjuk! tehát az akkori bérük 10.etzer ft. ból 7500,-Ft lett a nyugdíjuk. Ma ez a 10,ezer Ft= 150 ezer, és a mai nyugdíjas ebből kap 75% nyugdíjat! Azaz 112,500,-Ftot.
  Az 1990 ben nyugdíjazott ma kap a "degreszálás" miatt kb.65-70 ezzerforint nyugdiajt! A különbözetet elsíbolják a degreszákók!”
 • 1. pfff 2008. június 11. 13:15
  „Mekkora cikk. Pfff
  "A nyugdíjak együtt változnak a bérekkel" - és mégis kötörölheti vele az ember. Infláció + árak növekedése! Sokra megyünk vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a szocialista-csúcs Dobogókőn

A keddre tervezett napirendi pontok befejezésével kezdődött meg szerdán a kormány, az MSZP… Tovább olvasom