Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A nyugdíjak módosítása miatt demonstrálnak a bányászok

A hátrányos módosításokat nem korrigálta a kormány, így a bányászok megtartják a korábban meghirdetett, de elhalasztott demonstrációt.
Múlt év elejétől hátrányosan módosította a kormány a bányászok nyugdíjazásának szabályait, a szakszervezet ígéretet kapott ezek korrigálására, de ez elmaradt, így a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden megtartja a korábban meghirdetett, de elhalasztott demonstrációját - jelentette be Rabi Ferenc elnök csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtti demonstráción a szakszervezet petíciót ad majd át a miniszter képviselőjének.

A dokumentum három pontban foglalja össze a szakszervezeti követeléseket: a külfejtésen dolgozó szénbányászok kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza eredeti járandóságukat!

A külfejtési dolgozók a Mátrai Erőmű Zrt. egyes cégeinél vannak vagy voltak alkalmazásban. A 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja az egészséget, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, amelyet múlt év elejétől megvont tőlük a kormány - mondta az elnök.

A kedvező nyugdíjátlag-számítás azt jelentette, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, és a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, azok ez utóbbit kapták.

A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság, egészében elveszítették a nyugdíjukat. A többiek - rokkantságuk függvényében - 27 800, illetve 45 000 forintot kaptak. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához - ismertette.

Az elnök szólt arról is, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis már kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint. A bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba. Így több mint 10 ezer emberért demonstrál kedden a BDSZ - mondta Rabi Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális bankszámlát vezetne be a Jobbik

A Jobbik elsősorban a tranzakciós illeték áthárításával és a sok esetben "indokolatlanul magas… Tovább olvasom