Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A nyugdíjasok döntötték el a választásokat

Az MSZP szimpatizánsainak fele, a Fidesz támogatóinak kevesebb, mint harminc százaléka nyugdíjaskorú – mondta a Gallup igazgatója. A közvélemény-kutató cég felmérése szerint mindkét nagy párt sikertelen volt a 25 év alattiak elérésében.
Manchin Róbert elmondta: a választás utáni elemzésük azt mutatta, hogy a szavazáskor az aktív korosztály legnagyobb része a Fidesz táborában volt, az inaktívak döntő többsége viszont az MSZP oldalán állt. Az MSZP szavazóinak közel fele nyugdíjas korú, a Fidesz táborában az arányuk nem érte el a 30 százalékot sem – tette hozzá a közvélemény-kutató cég vezetője.

Manchin Róbert szerint ebből az következik, hogy azok a politikai nézetekben megmutatkozó nemzedéki ellentétek, amelyek jellemezték a rendszerváltás utáni éveket, nemhogy nem tompultak, hanem még élesebbek lettek.

A Gallup igazgatója közölte: a négy évvel ezelőtti választáshoz képest az MSZP megőrizte a bázisát, az 57 és a 75 év közötti korosztály jelentős része MSZP-szimpatizáns maradt. A Fidesz bázisa korábban csak a 35-40 évesekig terjedt, most már 45-48 évesek jelentik a felső régiót – fűzte hozzá Manchin Róbert.

A vizsgálat szerint első alkalommal fordult elő, hogy a Fidesz nem tudta megszólítani az első szavazókat, legalábbis sokkal kevésbé, mint a 25 éven felülieket. Manchin Róbert hozzátette: a fiatalok elérésében az MSZP sem volt sikeresebb legnagyobb riválisánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a soproni borok sikeréről?

Tovább olvasom