Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A paksi erőmű bővítésében nem merült fel az orosz részvétel felfüggesztése

Erről Orbán Viktor beszélt az EU-csúcs második napja előtt.
Az Oroszországgal szemben alkalmazandó büntetőintézkedések harmadik körével, az esetleges széles körű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog - jelentette ki pénteken, az uniós csúcs második napjára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország már a válság kitörésekor felmérte, milyen következményekkel járna egy szankció vagy a kereskedelem befagyasztása a magyar ipar különböző ágazataira.

"Mi már megvizsgáltunk mindent. (...) Mi a saját számainkat ismerjük" - hangoztatta Orbán Viktor.

Az Európai Unió állam- és kormányfői a csúcstalálkozó csütörtöki napján, éjszakába nyúló megbeszéléseket követően arra jutottak, hogy 12 személlyel bővítik azt a jelenleg 21 nevet tartalmazó listát, amellyel beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el az Ukrajna területi egységét és szuverenitását veszélyeztető személyekkel szemben. Emellett lemondták a júniusra tervezett EU-orosz csúcstalálkozót, és a tagállamok kétoldalú csúcstalálkozói is elmaradnak.

Egy diplomáciai forrás az MTI-nek elárulta, hogy a 12 nevet úgynevezett "silence" eljárással, a tagállamok képviselőinek hallgatólagos beleegyezésével fogadják el péntek délig, és ha senki nem emel kifogást ellenük, akkor hatályba lép, amint a bővített lista megjelenik az Európai Unió hivatalos közlönyében.

Ezenkívül a tagállamok vezetői hivatalosan megbízták az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a gazdaság mely területein, milyen széleskörű büntetőintézkedések vezethetők be Moszkvával szemben abban az esetben, ha a konfliktust nem sikerül békés eszközökkel rendezni, vagy ha Oroszország bármilyen további lépést tesz Ukrajna destabilizálására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz- és robbanásveszélyes anyag szivárog egy tartálykocsiból a hatvani vasútállomáson

A sérült kocsit már kivontatták, és 250 méteres körzetben lezárták a területet. Tovább olvasom