Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

A pályakezdő diplomások negyede munkát keres

A pályakezdő diplomások több mint 20 százaléka idén sem fog munkát találni – állítják a szakemberek. A Rábaközben és Mosonmagyaróváron is az első munkahelyüket kereső regisztrált munkanélküliek majdnem egynegyede felsőfokú végzettségű.
Több mint hatvanezer hallgató fejezte be tanulmányait az országban ezekben a hetekben. Sokan azonban hoppon maradnak az álláskeresésben, mert képesítésük nem felel meg az igényeknek, vagy mert olyan iskolában szereztek diplomát, amit nem preferálnak a munkaadók. Szakértők szerint átlagosan legkevesebb fél évig tart, mire sikerül munkahelyet találniuk a pályakezdőknek. Bajban lehetnek a humán szakon (tanárok, kommunikációs szakemberek) diplomát szerzők, de az eddig biztos megélhetést feltételező jogi végzettség sem jelent feltétlen sikert az elhelyezkedésben. Az első elutasítások után pedig jön a csalódás, a feleslegesség érzése, a pályamódosítás és az újabb, többnyire értelmetlen „papírvadászat”. Az pedig senki előtt nem titok, hogy a papírokon is túlmutató igazi tőke a kapcsolatrendszer.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2006 első negyedévében az összes állástalan 19 százaléka a 15–24 éves korosztályból került ki, miközben a teljes népesség átlagos munkanélküliségi rátája 7,7 százalék. A Foglalkoztatási Hivatal adatai alapján idén április végén a 392 ezer nyilvántartott álláskereső közül 62 ezer volt 25 évesnél fiatalabb (6 százalék), ezen belül a pályakezdők több mint 35 ezren vannak.
Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: tapasztalataik szerint a végzős fiatalok az „utolsó nyári szünet” lehetőségeit kihasználva csak szeptember körül jelentkeznek nagyobb számban kirendeltségeiken. A regisztrált pályakezdő álláskeresők száma a májusi összesítések szerint a következő volt: Kapuváron 55-en, Mosonma-

gyaróváron 48-an, Csornán 84-en jelentkeztek be hozzájuk. A regisztrált pályakezdők közt a felsőfokú végzettségűek 20,8 százalékos arányt képviselnek. A diplomás pályakezdők többsége szociálpedagógus, közgazdász, pedagógiai diplomával rendelkezik. Az igazgató hozzátette: marketingmenedzsereik folyamatosan tárják fel az állásokat, viszont a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörökben általában gyakorlatot is elvárnak a fiataloktól, akik számára problémát jelent még a passzív nyelvtudás is.
Az idei év első felében egyébként a hazai vállalkozások 20 százaléka tervezi pályakezdők alkalmazását, ennek egy jelentős része pedig diplomásokat szeretne felvenni a munkaügyi tárca prognózisa szerint. A pályakezdők alkalmazása főként a 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatokra jellemző, mert ezek a cégek tudják vállalni a betanítás költségeit.
Az idei előrejelzések alapján a kezdők jó eséllyel helyezkedhetnek el az egészségügyben, az építő- és feldolgozóiparban, az idegenforgalomban és a gazdasági szolgáltatások ágazataiban. A mezőgazdaságban és a pénzügyi területen működő társaságok azonban kevésbé tervezik

az iskolákból kikerülők alkalmazását.

Követelmények

A munkaadók legtöbbször az önálló munkavégzésre, illetve a csapatmunkára való alkalmasságot, a stressztűrést, a nagy munkabírást, a jó kommunikációs készséget várják el a kezdőktől és egyre fontosabb az alkalmazkodóképesség és a rugalmasság is. A szakmai tapasztalat és az idegennyelv-tudás terén azonban elmaradnak a pályakezdők a munkáltatók elvárásaitól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom