Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A pályaválasztók 73%-a nem tudja, hol folytassa

Ezekben a hetekben több tízezer diáknak kell döntést hoznia arról, hogy az érettségi után hol és milyen területen, szakon folytassa a tanulmányait.
Ha a szülők dönthetnének gyermekük továbbtanulásáról, akkor olyan intézményt választanának, amelynek az elvégzése nagy eséllyel egy jól fizetett álláshoz vezet, a diákok háromnegyede viszont még nem tudja, merre indulna tovább - derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) friss felméréséből1.

Ezekben a hetekben több tízezer diáknak kell döntést hoznia arról, hogy az érettségi után hol és milyen területen, szakon folytassa a tanulmányait. A pályaválasztók nem is gondolják, milyen fontos döntés előtt állnak, ugyanis többségük a trendi szakokat részesíti előnyben és csak 27 százalékuk választ céltudatosan.

Nem csak egy papír


A válaszokból kiderült, hogy a szülők jellemzően nem szólnak bele a főiskola választásába, a válaszadók 72 százaléka önállóan, szülői bevonás nélkül dönt arról, hogy érettségi után hova menjen továbbtanulni. A kitöltők fele szerint számít, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára járnak, mert egy jó iskola elvégzése után sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni. Erről csak a megkérdezettek csupán 1,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nincs jelentősége annak, ki melyik felsőoktatási intézményben tanul, mert számukra a diploma „csak egy papír". A válaszadók 64 százaléka a magániskolák oktatási színvonalát egyértelműen jobbnak tartotta az állami intézményekkel szemben, még akkor is, ha ez többségük szerint pluszköltséggel jár.


Gyakorlat vagy tudomány?


Dr. habil. Vass László, a BKF rektora szerint érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen rejtett költségek lehetnek, a tankönyvekért vagy a nyelvtanulásért kell-e külön fizetni, vannak-e támogatások, például lakhatási támogatás. Számít, hogy vannak-e ösztöndíjak, nemzetközi lehetőségek, amelyeket az iskola biztosít. Nem utolsó sorban az is fontos, hogy mennyire gyakorlatorientált a képzés, milyen esélyekkel indulnak a végzősök az állásinterjúkon. „Éppen ezért véleményem szerint a jelentkezéskor nem is az intézmény típusa – főiskola vagy egyetem – a legfontosabb, hanem az ott megszerezhető tudás és végzettség. A BKF szoros kapcsolatot ápol a munkaerőpiaccal: látjuk, tapasztaljuk, hogy a kreatív gondolkodás, a gyors adaptációs és a kiemelkedő kommunikációs készségek komoly előnyt jelentenek más pályázókkal szemben, ezért mi erre is nagy hangsúlyt fektetünk. Meg kell találni az arany középutat: nem jó elszakadni a valóságtól, de nem szabad a gyerektől teljesen idegen területet sem választani" – tette hozzá a BKF rektora.

Tippek a pályaválasztáshoz

A Felvi.hu adatai mellett érdemes kicsit körülnéznünk a közösségi média oldalakon, most már majdnem minden intézménynek van Facebook oldala, Twittere.

Az Educatio kiállításon nem csak az intézmény oktatóival, hanem diákjaival is találkozhatunk, érdemes kilátogatni.

Iratkozzunk fel a főiskolák, egyetemek hírlevelére, így számos olyan információhoz juthatunk, amely máskülönben elkerülne minket.
Keressünk ismeretségi körünkben olyan hallgatókat, akik a kiválasztott intézményben tanulnak!

Mindenekelőtt tegyük fel a kérdést: Mi a kedvenc tárgyam és ennek kapcsán milyen szakmai lehetőségek állnak előttem?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ab megszüntette a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos eljárását

Tavaly áprilisban indítványozta védői kezdeményezésre a Szegedi Ítélőtábla a tényleges… Tovább olvasom