Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A pápa vitte a keresztet a keresztúti menet elején és végén

XVI. Benedek pápa vitte a keresztet a római Colosseumnál péntek este a hagyományos nagypénteki keresztúti menet kezdetén és végén. A katolikus egyházfő először vett rész a keresztúti ájtatosságban.
Péntek este zarándokok és turisták ezrei sereglettek a Colosseumhoz. A keresztúti ájtatosság, a via crucis szertartás Krisztusnak a Golgotára vezető útját és a keresztfán elszenvedett halálát idézi fel immár sok évszázad óta, tizennégy stációra osztva. Az utolsó stáció után a bajor pápa apostoli áldását adta az éjszakai szertartáson hagyományosan nagy számban jelen lévő hívekre.

Néhány órával korábban a pápa vezette a nagypénteki misét a vatikáni Szent Péter-bazilikában, a szertartáson Jézus Krisztus szenvedéséről és kereszthaláláról emlékeztek meg. A szokásoknak megfelelően nem a pápa, hanem a pápai ház szónoka mondta a homíliát. P. Raniero Cantalamessa atya, a ferences rend kapucinus ágának tagja hitbeli kérdések mellett erkölcsieket is szóba hozott a szentatya, a bíborosok, más egyházi tisztségviselők és sok ezer hívő előtt mondott szentbeszédében. A nemi erkölcsről szólva bírálta "azt a mai kultúrát, amely felmagasztalja a változtatás szabadságát, és a használd és dobd el fogyasztói szemléletet alkalmazza a szerelemre is".

Cantalamessa atya homíliája után a hívők egyetemes könyörgései következtek francia, angol, lengyel, orosz, német, portugál, filippínó, szuahéli, arab és spanyol nyelven. A könyörgéseket a szentatya fohásza zárt le. Ezt a kereszt előtti hódolat szertartása követte, majd a szentáldozás, amelyen kilencven pap szolgáltatta ki az eucharisztia szentségét a Szent Péter-bazilikát megtöltő híveknek.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi még a politikai vitaműsorokat?

Tovább olvasom