Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A parlagfű hatékony irtása közös érdek

Sok ember életét keseríti meg az allergia, ezen belül a legtöbb gondot a parlagfű okozza. A gyomnövény szezonja már elkezdődött.
A parlagfű virágzása a legveszélyesebb időszak az allergiások életében, ami júliustól október végéig tart. Évek óta tart a gyomfertőzés elleni küzdelem. A leghatékonyabb módszer a kézi gyomirtás, mert ha beindul a virágzás, akkor egy-egy parlagfű virága több millió pollennel fertőzi meg a levegőt. Ha ez keveredik más, ugyancsak fertőző pollenekkel, valamint a por egészségkárosító hatásával, akkor az erre allergiásak sokat szenvednek – nyilatkozta lapunknak Németh Andrea.
A mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a fertőző időszakban a helyi média segítségével felvilágosítómunkát végeznek, de semmi sem pótolja a lakossági összefogást. A parlagfű mellett a fekete üröm, a selyemkóró, az aranka fajok is megyeszerte elterjedtek, melyek szintén allergizáló gyomok.
A megyei növény- és talajvédelmi szolgálat feladata a külterületek, szántók, valamint a mezőgazdasági művelés alatt álló területek ellenőrzése, a jegyző feladata a belterületi ingatlanok, területek állapotának figyelemmel kísérése. Ez alapján a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának közterület-felügyelői rendszeres ellenőrzéseket tartanak, s felszólítják a nem megfelelően kezelt ingatlanok tulajdonosait a gyommentesítésre.
Július elsejét követően a jogszabályok lehetővé teszik, hogy amennyiben a földhasználó, illetve tulajdonos nem végzi el önként vagy felszólításra területe gondozását, a hatóság elrendeli a közérdekű védekezést (akár az érintett előzetes értesítése nélkül), s a kiválasztott gazdálkodó szervezettel elvégezteti a munkát. Továbbá növényvédelmi bírságot szabnak ki, melynek mértéke 20 ezer forinttól 2 millió forintig terjedhet. A költségeket és a bírságot természetesen a földhasználónak, tulajdonosnak kell megfizetnie. Ha az érintett ennek nem tesz eleget, a hatóság a költségek adók módjára történő behajtását kezdeményezi az APEH-tól. A polgármesteri hivatal kéri a lakosokat, hogy segítsék a megelőzést, s mindenki a saját területén végezze el a gyommentesítést, kaszálást. Természetes, hogy a megelőzésben az önkormányzatnak is fontos szerepe van, s a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t meg is bízta a közterületek, ö nkormányzati ingatlanok kezelésével.

Ha gondozatlan területet lát...

Amennyiben gondozatlan, parlagfüves területet észlelnek a városlakók, bejelentéseiket a következő telefonszámokon tehetik meg: közterület, önkormányzati ingatlan esetén: Városüzemeltető és Fenntartó Kft.: 96/577-490. Magántulajdonú ingatlanok és közterületek, önkormányzati területek esetén: polgármesteri hivatal, városfejlesztési osztály: 96/577-822. Külterületi ingatlanok, szántók esetén: növény- és talajvédelmi szolgálat, Győr: 96/427-320, illetve az ingyenesen hívható zöldszámon: 06-80/204-701.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy töltötte a kánikulai hétvégét?

Tovább olvasom