Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

A parlagfűről, túl

a „szezon” kétharmadán

Néhány napja megjelent a Kisalföld hasábjain a megye parlagfűhelyzetét boncolgató írás. A cikk több megállapításával tökéletesen egyetértek. A megszólaló szigetközi jegyzők hatósági tapasztalatai külterületen is általánosíthatóak.

Az előző évekhez hasonlóan 2006-ban is már a július elsejei határnap előtt sajtóban, rádióban, televízióban naponta többször elhangzott a parlagfű elleni védekezésről szóló felhívás. Megállapítható, hogy az állampolgárok jogkövető magatartása javult ugyan, de még mindig sokan vannak, akik nem végzik el időben a kaszálási munkákat.
Győr-Moson-Sopron megye nem tartozik az ország parlagfűvel erősen fertőzött körzetei közé és a megyei földhivatal, valamint a szolgálat növényvédelmi felügyelői szerint a Szigetközben az átlagosnál is jobb a helyzet. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy errefelé nem találkozhatunk parlagfűvel.
Az országos és a megyei kampánynak pontosan az a célja, hogy egyre több embert nyerjünk meg ezúton is a jogszabályok betartásának. Ehhez hatósági eszközöket is felhasználunk. A mai napig 103 esetben szabtunk ki növényvédelmi bírságot 4.115.000 forint értékben, illetve 35 esetben rendeltünk el közérdekű védekezést 18 hektáron.
Tennivaló azonban akad még bőven. A cikk ismételten közölte a szolgálat által működtetett ingyenes telefonszámot. Kérem az újságíró „névtelen” vezetőjét, hogy inkognitóját a továbbiakban is megőrizve bátran jelentse be a parlagfüvesnek vélt területeket. Természetesen a pontosan körülírt helyeket beazonosítjuk és megtesszük a szükséges hatósági intézkedést.
A cikk egyébként kiválóan bemutatja, hol a legproblémásabb a helyzet: kapás kultúrák (napraforgó, kukorica stb.); mezőgazdasági utak, táblák széle; tarlóterületek.
Végezetül megjegyzem, hogy a jogszabályok csak a kultúrnövénnyel elvetett (művelt) mezőgazdasági területeken kötik a 30 százalékos fertőzöttségi szinthez a kényszerkaszálás megkezdését.
Szabó Gábor igazgató

Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséren és Peresztegen is újraindulnak

Cséren és Peresztegen is újraindul az őszi, helyhatósági választáson a jelenlegi faluvezető. Bár a… Tovább olvasom